מדוע ילד לא מחוסן בגן מסכן את שאר הילדים?
מדובר בשאלה הנשאלת לא מעט. הרי לכאורה, אם הילדים שלנו קיבלו את כל החיסונים, מדוע יש לחשוש מילדים לא מחוסנים?
לצורך המחשת התשובה ניעזר במחלה פשוטה להבנה, חצבת. חצבת היא המחלה המידבקת ביותר הידועה לאדם. הסיכוי של אדם לא מחוסן להידבק בחצבת, אם הוא נחשף לחולה, הוא 90%.
לאחר מנת החיסון הראשונה נגד חצבת, הניתנת בגיל שנה, יש סיכוי של כ-95% להגנה. כלומר אדם אחד מעשרים, למרות קבלת החיסון, לא מפתח רמת נוגדנים מספיק גבוהה שתגן עליו מפני המחלה. המשמעות היא שבגן של 20 ילדים, גם אם כולם קיבלו את החיסון, ילד אחד לא יפתח הגנה למרות החיסון ויהיה חשוף למחלה. לא ניתן לדעת מראש מי יהיה אותו ילד.
נניח שלגן נכנס ילד חדש, שלא קיבל את החיסון כלל. כעת יש שני ילדים מתוך 21 שאינם מוגנים מפני חצבת, וכך 95% חסינות בקבוצה כולה יורדים ל-90% חסינות. אם ילד נוסף לא מחוסן מגיע לגן, אחוז המחוסנים יורד ל-86%.
הילד שלא פיתח הגנה נמצא כעת יום יום בקבוצה שהחסינות שלה נמוכה מהנדרש כדי לספק הגנה והיא גם נמוכה ביחס לאוכלוסייה הכללית. כלומר, כאשר הצטרפו לגן שני ילדים לא מחוסנים, הסיכוי להדבק בחצבת גדל פי 3.
ככל שיש בסביבתנו יותר ילדים שלא חוסנו, כך יש סיכון גבוה יותר שתחל התפרצות של חצבת, וגם המעטים שקיבלו את החיסון, אך לא פיתחו הגנה, עלולים לחלות כתוצאה מכך.
ד"ר נטע סופר צור
דוברת העמותה
בעלת תואר Ph.D באימונולוגיה וביוטכנולוגיה מאוניברסיטת תל אביב.
חוקרת דרכים לגידול תאי הגזע של מערכת החיסון,
ואוהבת לספר על המערכת המופלאה הזו לכל מי שמוכן לשמוע.