מחלת קורונה - מרכז מידע
מידע על קורונה - בקישור הזה
תרמו לעמותה

עזרו לנו לקדם את בריאות הציבור בישראל, לחברה בריאה יותר

כפתור לתרומה לעמותת מדעת

ההתמודדות עם מגיפת הקורונה ואיך אתם יכולים לעזור

בימים האחרונים ברור לכולם כי הנגיף הגורם למחלת COVID-19, המוכר גם כנגיף הקורונה, נמצא כאן כדי להישאר, לפחות לחודשים הקרובים.  כעת כבר מחלחלת ההבנה בקרב ארגוני הבריאות שלא ניתן עוד לבלום את התפשטות הנגיף ותחת זאת יש להכילו בצורה שתאפשר למערכות בריאות להתמודד עם ההתפרצות, למזער את הנזק ולהציל חיים.

על מנת להוריד את קצב ההדבקה בנגיף במטרה למנוע עומסים על מערכת הבריאות, מדינות שונות בוחרות לפעול במנגנונים שונים. לכל מערכת בריאות יש נפח מסויים של חולים בהם היא מסוגלת לטפל ביעילות, ומעל סף מסוים הטיפול נפגע ובעקבות כך חולים סובלים ומתים בתדירות גבוהה יותר – גם בלי קשר למחלת הקורונה. במקרה הרע ביותר, עלולה להתרחש קריסה מוחלטת של מערכת הבריאות על כל המשתמע מכך. זו כנראה אחת הסיבות לאחוז התמותה היחסית גבוה שראינו בסין. מערכת הבריאות האיטלקית מתקרבת גם היא לסף העליון שלה. משום כך, ומתוך הבנת מגבלות מערכת הבריאות בארץ, הוחלט על צעדים מחמירים יחסית במטרה להפחית את העומס על המערכת.

חלק מהאחריות להצלחת הצעדים המתוכננים של משרד הבריאות נופלת עלינו – האזרחים

משרד הבריאות מבצעים שורה של צעדים שיקטינו את קצב ההתווספות של חולים חדשים למערכת, כך שבשאיפה נישאר מתחת לסף הקריסה של מערכת הבריאות: בידוד ביתי של כל השבים מחו"ל או מי שנחשף לחולה, ובכך הקטנת האפשרות להצגה של נגיפים ממקור חדש והקטנת הסיכוי של העברת הנגיף; ביטול אירועים גדולים המהווים מקור להפצת הנגיף; ולבסוף עידוד התנהגות נכונה לשמירה על היגיינה ומניעת הדבקה.

הגרף המצורף מתאר כיצד תראה התווספות חולים חדשים לאורך זמן ללא צעדי מניעה ולאחר הפעלתם. בלי צעדי מניעה, מספר החולים חוצה בחדות את התפוסה המירבית של מערכת הבריאות ומספר החולים מגיע מהר לשיא. אולם עם צעדי מניעה אפשר לשמור עליו מתחת לתפוסה המירבית או קרוב מאוד אליה. אמצעים אלו לא נועדו להפחית באופן ישיר את מספרם הכולל של החולים, אך הם יחלו במרווחים גדולים יותר זה מזה, ולכן לא יהוו עומס יתר על המערכת.

חלק מהאחריות להצלחת הצעדים המתוכננים של משרד הבריאות נופלת עלינו – האזרחים. שמירה על בידוד, דיווח על מחלה ודיווח אמת מפורט על מקומות בהם החולה ביקר, ביטול יזום של אירועים והתכנסויות, ושמירה על היגיינה נכונה. הגידול המהיר במספר החולים נראה מפחיד וחסר שליטה, אבל למעשה היכולת שלנו להשפיע עליו במורד הדרך היא מאוד גדולה. אפילו הפחתה קטנה בקצב ההדבקה תביא לשינויים משמעותיים במספר החולים בשבועות הבאים, כיוון שכל חולה מדביק אחרים. 

מילולית ומעשית, זה בידיים שלנו. 

אם נקפיד על התנהלות נכונה כמו שטיפת ידיים וחיטוי, נתקרב אל המטרה:  ״שיטוח״ עקומת החולים אל מתחת לסף.

גרף: הפחתה ועיכוב שיא המגיפה


ענר אוטולנגי
דוקטוראנט במחלקה לאימונולוגיה מיקרוביולוגיה
וגנטיקה בפקולטה למדעי הבריאות באוניברסיטת בן גוריון ענר אוטולנגי

האתר מנוהל ומתוחזק ע"י עמותת מדעת

פיתוח: דניאלה קרני-הראל

עיצוב ומיתוג: כרמי אהוביה


תרומה לעמותת מדעת

אנו עושים כל מאמץ כדי להנגיש מידע מבוסס-ראיות ומהימן בנושאי בריאות. אנו משקיעים זמן ומשאבים רבים על מנת שהמידע המובא באתר יהיה העדכני והמדוייק ביותר, מגובה במקורות מדעיים ותואם את הידע המקצועי בתחומים הרלוונטיים. יחד עם זאת, אין במידע שבאתר כדי להוות המלצה רפואית. אנו מעודדים את מי שחפץ בהמלצות ועצות פרטניות בנושאים רפואיים לפנות באופן אישי לרופא/ה מורשה/ית או לבעל/ת רשיון באחד ממקצועות הבריאות הרלוונטיים.

מוזמנים לקרוא עוד על תהליך יצירת התוכן שלנו

הפרטיות שלכם חשובה לנו
האתר של מדעת עושה שימוש בעוגיות על מנת ליצור חוויה נעימה לכל המבקרים, אתם מוזמנים לקרוא על זה עוד ב דף תנאי המשתמש שלנו

Midaat © 2024 | מדעת - למען בריאות מושכלת