חיסון השחפת בישראל

24.03.2021

מהו חיסון השחפת?

BCG, או בשמו המלא Bacillus Calmette-Guerin, הוא חיסון שפותח ב-1921 ע"י אלברט קלמט וקמיל גוארין. זהו חיסון חי מוחלש המורכב מחיידק דומה לחיידק השחפת שעבר טיפולים על מנת להחליש אותו.

האם חיסון השחפת יעיל?

תלוי.

בחלק מהניסויים החיסון נמצא יעיל בהגנה מפני מחלת השחפת, ובחלקם לא נראה שהחיסון מגן מהמחלה באופן משמעותי. נראה שישנם מספר גורמים משמעותיים שאחראים לחוסר האחידות. גורם אחד הוא קיומם של מספר חיידקים שהם קרובי משפחה של החיידק הגורם לשחפת. החיידקים האלו דומים מאוד לחיידק שגורם לשחפת (למרות שאינם גורמים למחלה), ונראה שבעצמם מתפקדים כסוג של חיסון כנגד החיידק הגורם לשחפת. מצד שני, יתכן והם מפריעים גם ל-BCG להתרבות ובכך פוגעים בפעילותו של החיסון. כמו כן, נראה שישנו מרכיב של גיל והחיסון יעיל יותר אצל ילדים מאשר אצל מבוגרים.

כאשר החיסון מראה יעילות, מדובר ביעילות בעיקר נגד שחפת חוץ ריאתית (ביטויים של שחפת בעצמות או בקרומי המוח) ולא נגד הביטוי הריאתי (הנפוץ) של המחלה.

חשוב לציין שמי שקיבל BCG בעבר עלול להראות תוצאה חיובית כוזבת בתבחין טוברקולין ("מנטו") שבודק חשיפה לשחפת. ניתן לבדוק חשיפה לשחפת אצל מי שחוסן באמצעות תבחין אחר, IGRA. תבחין הטוברקולין כולל הזרקה של חלבון מבודד של חיידק ה-M. tuberculosis אל מתחת לעור ובדיקת התגובה. למי שנחשף בעבר לשחפת יהיו נוגדנים כנגד החלבון, ולאחר 3 ימים נראה בליטה ואודם בעור (שיחלפו כמובן תוך זמן קצר). תבחין ה-IGRA כולל נטילת דגימת דם מהנבדק ובדיקה של שחרור חומר בשם אינטרפרון מתאי הדם הלבנים שלו בתגובה לחלבונים של חיידק ה-M. Tuberculosis.

שחפת בישראל:

בשל עליה במספר מקרי השחפת המאובחנים בישראל החל משנות השמונים (בשל גלי העלייה הגדולים), משנת 1997 פועלת במדינה התוכנית הלאומית למיגור שחפת. ישנם מרכזים לאיתור וטיפול בשחפת ברחבי הארץ, וכל מטופל שאובחן עם שחפת מקבל טיפול בהשגחה ישירה, כלומר מוודאים שהוא אכן נוטל את תרופותיו – הטיפול בשחפת אורך מספר חודשים וכולל מספר תרופות ולכן שיעור הפסקת הטיפול עלול להיות גבוה. כאשר הטיפול ניתן במלואו ובהתאם לרגישות החיידק מדובר בטיפול יעיל עם תופעות לוואי נדירות.

החיסון הוכנס לשימוש בארץ בשנת 1955, אולם בעקבות מחקרים שהראו שבמדינות בהן שיעור השחפת אינו גבוה אין יעילות רבה לחיסון, החיסון הופסק וכיום ניתן על פי נוהל רק לילודים וילדים עד גיל 4 ממשפחות של עולים חדשים ושל תושבים שאינם אזרחי ישראל, המגיעים מארצות בהן שכיחות השחפת גבוהה.

אין המלצה לחיסון שחפת למטיילים, גם אם הם מטיילים למדינה בה שכיחות השחפת גבוהה, אלא למעקב באמצעות תבחין טוברקולין. המלצה זו ניתנה לאור היעילות הנמוכה של החיסון עבור מטיילים.

השימוש המפתיע בחיסון נגד שחפת:

בשנת 1970 אושר השימוש ב-BCG לטיפול בסרטן שלפוחית השתן. במסגרת הטיפול החיידק המוחלש מוחדר לשלפוחית השתן אחת לשבוע במהלך שישה שבועות לאחר הטיפול הניתוחי. במטופלים שמגיבים לטיפול ממשיכים בטיפולים, בהתאם למקרה ולשיקול הדעת הרפואי. אחד ממשטרי הטיפול הוא סבבים של 6 שבועות טיפול, 6 שבועות הפסקה, כך במשך שלוש שנים. משטר אחר יהיה טיפולים אחת לחודש. מטרת הטיפול היא לעורר את מערכת החיסון באופן מקומי בשלפוחית השתן. תופעות הלוואי לא מפתיעות – במטופלים רבים ישנם סינדרום דמוי שפעת ואי נוחות מקומית בשלפוחית. במקרים נדירים ישנם זיהומים מקומיים ובמקרים נדירים יותר גם מפושטים ב-BCG, הטיפול בזיהומים אלו הוא בתרופות נגד שחפת. ברוב המטופלים טיפול זה יעיל במניעת התקדמות וחזרה של הסרטן.

יום השחפת הבינלאומי

האתר מנוהל ומתוחזק ע"י עמותת מדעת

פיתוח: דניאלה קרני-הראל

עיצוב ומיתוג: כרמי אהוביה


תרומה לעמותת מדעת

אנו עושים כל מאמץ כדי להנגיש מידע מבוסס-ראיות ומהימן בנושאי בריאות. אנו משקיעים זמן ומשאבים רבים על מנת שהמידע המובא באתר יהיה העדכני והמדוייק ביותר, מגובה במקורות מדעיים ותואם את הידע המקצועי בתחומים הרלוונטיים. יחד עם זאת, אין במידע שבאתר כדי להוות המלצה רפואית. אנו מעודדים את מי שחפץ בהמלצות ועצות פרטניות בנושאים רפואיים לפנות באופן אישי לרופא/ה מורשה/ית או לבעל/ת רשיון באחד ממקצועות הבריאות הרלוונטיים.

מוזמנים לקרוא עוד על תהליך יצירת התוכן שלנו

הפרטיות שלכם חשובה לנו
האתר של מדעת עושה שימוש בעוגיות על מנת ליצור חוויה נעימה לכל המבקרים, אתם מוזמנים לקרוא על זה עוד ב דף תנאי המשתמש שלנו

Midaat © 2024 | מדעת - למען בריאות מושכלת