נתוני קורונה בישראל
תרמו לעמותה

עזרו לנו לקדם את בריאות הציבור בישראל, לחברה בריאה יותר

כפתור לתרומה לעמותת מדעת
מחלת קורונה - מרכז מידע
מידע על קורונה - בקישור הזה
קישורים

מדעת עושה סדר – מוטציה חדשה של נגיף הקורונה – מהומה רבה על לא מאומה?

שמענו ש… ״יש גרסה חדשה של נגיף הקורונה, והחיסון לא מגן מפניה״. 

בקצרה – החלק הראשון נכון. השני כמעט בוודאות לא נכון. 

בהרחבה – התגלתה מוטציה חדשה של הנגיף, שמקורה כנראה באנגליה, אולם היא לא צפויה לפגוע ביעילות החיסון.

22.12.2020

בחדשות מדברים על מוטציה חדשה ומדאיגה של נגיף הקורונה. שמענו למשל על בידוד כפוי במלוניות של נוסעים ששבו מלונדון, והרבה שמועות רצות בנושא. בואו נעשה קצת סדר על סמך המידע שפורסם בספרות המדעית לפני כמה ימים. כמו כל נושא חדש וחם, הפוסט הזה נכון למועד פרסומו.

 

זהו לא נגיף חדש, אלא וריאנט, "גרסה" חדשה של הנגיף. לווריאנט הזה  קוראים VUI-202012/01, שזה קיצור של "הוריאנט הראשון תחת חקירה בחודש דצמבר 2020". זה לא השם הכי קליט, אבל היי, מי היה מאמין שכולנו נגיד חופשי COVID-19. במיפוי הקוד הגנטי של הנגיף הזה נמצאו 17 שינויים נקודתיים (מוטציות), חלקן על חלבון הספייק, שהוא החלבון האחראי על כניסת הנגיף לתאים (זהו החלבון שהחיסון מלמד את הגוף לזהות). אחת מהמוטציות נמצאת באתר חשוב לקישור של חלבון הספייק לקולטנים של התאים האנושיים, איזור אליו גם נקשרים חלק מהנוגדנים שהגוף מייצר.

 

חשוב לשים דברים בפרופורציה – מוטציות בנגיף קורונה הן די נפוצות, ובפרויקט מיפוי הגנום של הקורונה שנערך באנגליה, COG-UK, דיווחו שעד כה זוהו כ-4,000 מוטציות בחלבון הספייק בלבד. רוב המוטציות של נגיף הקורונה לא גרמו להשפעה כלשהי על פעילות הנגיף או אופי המחלה, וחוקרים משתמשים בהן בעיקר כדי ללמוד על מסלולי ההתפשטות של הנגיף.

 

מבחינה אפידמיולוגית, בחלק מהאזורים בבריטניה בהם מגיפת הקורונה מתפשטת בקצב מואץ, מצאו יותר את הוריאנט החדש הזה, ולכן יש חשד שהוריאנט החדש מדבק יותר בקלות מאדם-לאדם, ועלול לגרום להתפשטות מוגברת של הנגיף. זה החשש העיקרי מהוריאנט החדש. מאחר והוריאנט הזה זוהה לראשונה באנגליה, הנחת העבודה של COG-UK היא שהנגיף צבר את המוטציות באנגליה ולא יובא ממקום אחר. לפי דיווח חדשותי, הוא אותר לאחרונה גם בהולנד.

עם זאת – 

  • אין כרגע עדות לכך שהוריאנט החדש גורם למחלה חמורה יותר
  • אין כרגע עדות לכך שהחיסון לא יעיל כנגד הוריאנט החדש

נחזור על זה – למרות המוטציה בחלבון הספייק, המידע הקיים כרגע מראה שיעילות החיסון לא תיפגע. החיסון שניתן בארץ כולל את רצף ה-mRNA המקודד לחלבון כולו, ולכן הנוגדנים שנוצרים מזהים איזורים שונים בחלבון הספייק, כך שמוטציות נקודתיות בודדות ככל-הנראה לא ישפיעו משמעותית על יעילות התגובה החיסונית.

 

בשורה התחתונה, יש חשש שהוריאנט החדש מידבק יותר, ואם יגיע לארץ הוא יאיץ את קצב התקדמות התחלואה, ועל כן את הצורך בפעולות מניעה. לכן הופנו הנוסעים למלוניות עם ירידתם מהמטוס, מאחר וכך קל יותר לוודא כי הם יישארו בבידוד למשך הזמן הנדרש, ואם יש שם חולים בנגיף – ההדבקה בארץ תימנע. עם זאת, כרגע אין חשש משמעותי שהוא יתחמק מההגנה שמקנה החיסון.

 

אין סיבה  לפחד מהצירוף "מוטציה של נגיף הקורונה". הנגיף עבר לא מעט כאלו מאז שהופיע לראשונה בסין. בנוגע לוריאנט החדש, ימשיכו לחקור אותו, ואם המדינה תנהג באחריות והציבור יקפיד, בואו יחד נקווה שנמנע את תפוצתו, לפחות עד שמספיק מהאוכלוסיה יהיו מוגנים בזכות החיסון.

האתר מנוהל ומתוחזק ע"י עמותת מדעת

פיתוח: דניאלה קרני-הראל

עיצוב ומיתוג: כרמי אהוביה


תרומה לעמותת מדעת

אנו עושים כל מאמץ כדי להנגיש מידע מבוסס-ראיות ומהימן בנושאי בריאות. אנו משקיעים זמן ומשאבים רבים על מנת שהמידע המובא באתר יהיה העדכני והמדוייק ביותר, מגובה במקורות מדעיים ותואם את הידע המקצועי בתחומים הרלוונטיים. יחד עם זאת, אין במידע שבאתר כדי להוות המלצה רפואית. אנו מעודדים את מי שחפץ בהמלצות ועצות פרטניות בנושאים רפואיים לפנות באופן אישי לרופא/ה מורשה/ית או לבעל/ת רשיון באחד ממקצועות הבריאות הרלוונטיים.

מוזמנים לקרוא עוד על תהליך יצירת התוכן שלנו

הפרטיות שלכם חשובה לנו
האתר של מדעת עושה שימוש בעוגיות על מנת ליצור חוויה נעימה לכל המבקרים, אתם מוזמנים לקרוא על זה עוד ב דף תנאי המשתמש שלנו

Midaat © 2024 | מדעת - למען בריאות מושכלת