מדעת עושה סדר – משרד הבריאות בודק האם דלקת בקרום או שריר הלב עלולה להיות תופעות לוואי של חיסון קורונה בצעירים
25.04.2021
גם אתם שמעתם שהחיסונים נגד קורונה עלולים לגרום לדלקות בקרום או שריר הלב? מדעת עושה סדר!
בתחילת חודש מרץ, כמספר שבועות לאחר הרחבת מבצע החיסונים נגד קורונה גם לאוכלוסיות הגיל הצעירות, דווחו למשרד הבריאות מספר מקרים של דלקות בקרום או שריר הלב בצעירים שקיבלו חיסון נגד קורונה. צבר המקרים הוביל להקמת ועדה מיוחדת שתפקידה היה לנטר כל מקרה המתרחש בסמיכות לחיסון, ולאסוף את הנתונים, מהם נוכל להסיק האם מדובר בתופעת לוואי נדירה שלא התגלתה במחקרים הקליניים, או סמיכות זמנים בלבד.
לוועדה הגיעו עשרות דיווחים על התופעה בקרב מליוני המחוסנים בארץ, בשכיחות שכרגע אינה עולה על ההיארעות הצפויה באוכלוסייה הכללית. כאשר נבחנו הנתונים בחלוקה לפי גילאים, נראה כי השכיחות בעיקר בקרב גברים צעירים (מתחת לגיל 30) היא גבוהה יותר, אך עדיין נדירה באופן יחסי. יש לציין כי בדיקה של איסוף דיווחים על תופעות לוואי בחו"ל לא העלתה תמונה דומה, על אף שעד היום חוסנו עשרות מליוני צעירים במקומות שונים בעולם [1].
תופעות של דלקות בקרום או שריר הלב מתרחשות בכל שנה בשכיחות משתנה של כ- 10-20 מקרים ל- 100,000 אנשים, כאשר יתכן שהשכיחות האמיתית גבוהה יותר, וחלק מהמקרים לא מאובחנים [2-5]. מכיוון שהגורם העיקרי לתופעה הוא לרוב זיהום נגיפי, ישנם הבדלים בשכיחותה בשנים שונות. כעת, כדי לדעת האם מדובר בתופעת לוואי נדירה של החיסון או סמיכות זמנים, צריך לבצע השוואה למספר המקרים שהתרחשו בתקופה זו בקרב צעירים לא מחוסנים. תהליך זה עדיין נמצא בבדיקה ולכן הנתונים טרם פורסמו באופן רשמי לציבור.
במקביל יש להעריך עד כמה התופעה קיימת בקרב חולים ומחלימים בנגיף הקורונה, כדי שתהיה הערכה טובה יותר לגבי תועלת החיסון במניעת התופעה, מול הסיכון האפשרי. מחקרים בנושא נמצאים כרגע בתהליכים.
בשנה האחרונה, כבר התרגלנו לכך שהתקשורת ממהרת "לחשוף" נתונים ראשוניים לפני שהמשמעויות מתבררות עד הסוף, וכאמור עוד מוקדם להסיק מסקנות בהקשר זה. כפי שכבר כתבנו בעבר, ראוי לנקוט בגישה זהירה יותר בעת פרסום מידע מוקדם ולהבהיר את ההסתייגויות, תוך הימנעות מכותרות חד משמעיות.
כאשר נדע האם באמת מדובר בתופעת לוואי של החיסון, ונוכל לאמוד את תוספת הסיכון בחיסון לעומת תוספת הסיכון מהמחלה עצמה (במידה ואכן מדובר בתופעת לוואי), נוכל לבצע שיקולים מושכלים יותר.
לציבור ולצוותים הרפואיים, חשוב להמשיך לדווח על כל תופעה שמתרחשת בסמוך להתחסנות כדי שתהיה לנו תמונה מלאה על בטיחות החיסון.
אנו קוראים למשרד הבריאות לא להמתין ל"חשיפות" בתקשורת, אלא לדווח בעצמם על כל הממצאים בהקשרם המלא והמדויק באופן ברור ושקוף, כדי לאפשר לציבור לקבל את מלוא המידע ישירות מהמקור, ללא תיווך, וכך להגביר את האמון.
- https://www.cdc.gov/vaccines/acip/meetings/downloads/slides-2021-02/28-03-01/05-covid-Shimabukuro.pdf
- https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.03.25.21254315v1
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459259/#:~:text=The%20incidence%20of%20myocarditis%20is,is%20unknown%20and%20probably%20underdiagnosed.
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32127272/
- https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIRCULATIONAHA.114.010376