נתוני קורונה בישראל
תרמו לעמותה

עזרו לנו לקדם את בריאות הציבור בישראל, לחברה בריאה יותר

כפתור לתרומה לעמותת מדעת
מחלת קורונה - מרכז מידע
מידע על קורונה - בקישור הזה
קישורים

החלמה מאומיקרון אינה מספקת הגנה

2.3.2022

בגל האחרון עד כה של מחלת הקורונה, המכונה "גל האומיקרון", נדבקו עד כה על פי ההערכות בין לכל הפחות 2.2 מיליון ישראלים שאומתו. זוהי כמות עצומה של אנשים, חלקם הגדול תסמיניים, באופן שיצר עומס משמעותי על מערכת הבריאות ושיבש באופן דרמטי את חיינו ואת תפקודם התקין של המשק ושל המדינה בכללותה. בציבור העייף מסתמנת ציפייה לאקורד הסיום של המגפה בדמותה של חסינות עדר גורפת, אבל האם יש בכלל בסיס לציפייה זאת? האם ביכולתנו להאיץ את התהליך הנכסף הזה?

כדי להבין את המצב טוב יותר חשוב להדגיש כמה נקודות:

  1. וריאנט האומיקרון מידבק הרבה יותר מקודמיו.
  2. הוא מצליח לחמוק במידה רבה מהחיסוניות שנוצרה באוכלוסייה כתוצאה מהחלמה, מחיסון או משניהם, בשלוש דרכים שונות (לפחות), ובהן שינויים בחלבון הספייק המאפשרים התחמקות מנוגדנים מנטרלים שנוצרו בעבר, יכולת משופרת לדכא הפרשות של ציטוקינים אנטי-ויראליים, וכן עיכוב של הפעילות האנטי ויראלית כתוצאה מנוכחות הציטוקין IFN [3]. לא נרחיב עליהן במסגרת הטור הזה, אולם חשוב לזכור עובדה זו.
  3. ככלל, התחלואה באומיקרון קלה יותר מזו של זנים קודמים בשל עומס נגיפי נמוך יותר במערכת הנשימה. עם זאת, כפי שאנו רואים כעת, ישראל חצתה כבר בתחילת חודש פברואר (ב-6.2) את הקו האדום – רף 1,200 החולים הקשים, בגלל תפוצתו הנרחבת של וריאנט האומיקרון, ולצערנו אף עברנו את המספר המצטבר של 10,000 מתים מהמגיפה.
  4. על פי הנתונים המצטברים ברור כיום שלמרות העובדה שמחוסנים ומחלימים עלולים להידבק ולהדביק, סיכוייהם להגיע לתחלואה קשה ולאשפוז נמוכים יחסית לשאר.

עכשיו, משהבהרנו נקודות אלה, נשמע מה יש למדע להגיד.

אכן, ישראלים רבים מאוד כבר נדבקו, ובתקשורת אנו שומעים ששיא הגל כבר מאחורינו. גם העומס בכבישים מעיד על החזרה לשגרה. אולם, עלינו להבין ששיעור הנדבקים, בין 15 ל-30 אחוז מאוכלוסיית המדינה, רחוק מאוד מהשיעור הדרוש ליצירת חיסוניות עדר.

תובנה העולה ממחקרים שונים שהתפרסמו לאחרונה (אך טרם עברו בקרת עמיתים) היא שהחסינות שממנה נהנים מחלימי אומיקרון נמוכה מאוד נגד הווריאנטים הקודמים. פירוש הדבר הוא שייתכן שנחזה בגל חדש של הדבקות בזנים כמו הדלתא, גם בקרב מחלימים מאומיקרון. יתר על כן, החלמה מאומיקרון אינה מקנה חסינות ממושכת לאומיקרון עצמו, כך שייתכן שמחלימי אומיקרון יחלו שוב בגללו, ותופעה זו כבר נצפתה בארצות שונות.

מה יכול להגביר את החסינות האמורה? התחסנות לפני ההדבקה. אדם שהתחסן ואז נדבק באומיקרון ייהנה, לפחות סטטיסטית, מהגנה טובה יותר מאומיקרון – וגם מזנים אחרים! זה קורה משום שאותו אדם מגיע להדבקה הראשונה כשהמערכת החיסונית שלו מוכנה, במידת מה, לנגיף. במקרים כאלה, של הידבקות לאחר חיסון, נוצרת חיסוניות גבוהה יותר הדומה לזו המושגת באמצעות בוסטר, וגופו של האדם האמור מסוגל לנטרל בהצלחה רבה יותר נגיפי אומיקרון כמו גם וריאנטים קודמים – גם אם החולה לא נחשף אליהם. [1-2,4]

לגבי וריאנט האומיקרון – אדם שהתחסן ואז נדבק באומיקרון צפוי לפתח חיסוניות (לאומיקרון) גבוהה פי שלושה ויותר ממחלים שלא חוסן. למרבה ההפתעה, רמת החיסוניות שלו לדלתא תהיה גבוהה הרבה יותר: פי 17 מזו של החבר הלא מחוסן. במילים אחרות, מי שהתחסן ואז נדבק באומיקרון יהיה חסין במידה מסוימת לאומיקרון ובמידה גבוהה הרבה יותר לדלתא. ההפך אינו נכון: מי שהתחסן ונדבק בדלתא לא ייהנה אחר כך מהגנה גבוהה לאומיקרון. זו ככל הנראה הסיבה לריבוי מקרי האומיקרון כעת גם בקרב מחוסנים ומחלימי דלתא. [1]

ומה בנוגע ללא מחוסנים? מכיוון שהחלמה מאומיקרון לבדה אינה מספקת הגנה משמעותית מאומיקרון, היא אינה תורמת לחתירה לעבר חיסוניות עדר ומשאירה אפשרות להופעת גלים נוספים של אומיקרון בקרב מחלימים, בין השאר.

אז אם אומיקרון הוא וריאנט פחות אלים, מה הלחץ להתחסן?

התשובה טמונה בכך שהחיסון מגן מפני תחלואה קשה המתרחשת גם באומיקרון, כפי שאנו רואים בשבועות האחרונים. בקרב מחוסנים המחלה צפויה להיות הרבה פחות קשה ומסוכנת. יתר על כן, מחוסן שיחלה באומיקרון ייהנה אחר כך, כפי שאמרנו, מרמת הגנה משופרת.

מדוע אנשים שנדבקו לאחר שהתחסנו זוכים להגנה משופרת? על כך עוד מתנהל דיון, ובמאמר מינואר 2022 [3] תוכלו למצוא התייחסות לכך, אבל עצם קיומה של הגנה זו היא עובדה קיימת. לכן, חשוב להבין שהימנעות מהתחסנות, או מחיסון ילדינו, מצמצמת את רמת החיסוניות שתהיה לנו ולהם גם אחרי שנחלה באומיקרון ומותירה אותנו חשופים (ביחס למחוסנים) לאומיקרון ולווריאנטים אחרים. הצדקה נוספת להתחסנות היא סיבוכים ארוכי טווח, ביניהם לונג-קוביד או התסמונת המסוכנת PIMS העלולה להתרחש בקרב ילדים שבועות ספורים לאחר ההידבקות בקורונה. ההגנה שמקנה החיסון, גם אם אינה מושלמת, משמעותית גם בהקשרים אלה.

גם אם אנחנו כבר בשלבי היציאה מ"הגל החמישי", הדרך מהפסגה למטה לא קצרה ואנו עדיין עדים למקרי הדבקה רבים. מי שעדיין לא התחסן, או שחלפו חודשים רבים מהמנה האחרונה שקיבל, מוטב שיעשה זאת בהקדם וכך ישפר את ההגנה החיסונית שלו בפני אומיקרון וזנים אחרים ויצמצם את נזקיה הפוטנציאליים של המחלה במקרה שיידבק.

 

עוד סיבה להתחסן - החלמה מאומיקרון אינה מספקת הגנה

[1] Khan, K., Karim, F., Cele, S., San, J. E., Lustig, G., Tegally, H., … & Jule, Z. (2022). Omicron infection of vaccinated individuals enhances neutralizing immunity against the Delta variant. medRxiv. (קישור ל-PDF)

[2] Suryawanshi, R. K., Chen, I. P., Ma, T., Syed, A. M., Simoneau, C. R., Ciling, A., … & Ott, M. (2022). Limited cross-variant immunity after infection with the SARS-CoV-2 Omicron variant without vaccination. medRxiv. (קישור למאמר ב-medRxiv)

[3] Shalamova, L., Felgenhauer, U., Schaubmar, A. R., Büttner, K., Widera, M., Ciesek, S., & Weber, F. (2022). Omicron variant of SARS-CoV-2 exhibits an increased resilience to the antiviral type I interferon response. bioRxiv. (קישור למאמר ב-bioRxiv)

[4] Rössler, A., Knabl, L., von Laer, D., & Kimpel, J. (2022). Neutralization profile of Omicron variant convalescent individuals. medRxiv. (קישור למאמר ב-medRxiv)

האתר מנוהל ומתוחזק ע"י עמותת מדעת

פיתוח: דניאלה קרני-הראל

עיצוב ומיתוג: כרמי אהוביה


תרומה לעמותת מדעת

אנו עושים כל מאמץ כדי להנגיש מידע מבוסס-ראיות ומהימן בנושאי בריאות. אנו משקיעים זמן ומשאבים רבים על מנת שהמידע המובא באתר יהיה העדכני והמדוייק ביותר, מגובה במקורות מדעיים ותואם את הידע המקצועי בתחומים הרלוונטיים. יחד עם זאת, אין במידע שבאתר כדי להוות המלצה רפואית. אנו מעודדים את מי שחפץ בהמלצות ועצות פרטניות בנושאים רפואיים לפנות באופן אישי לרופא/ה מורשה/ית או לבעל/ת רשיון באחד ממקצועות הבריאות הרלוונטיים.

מוזמנים לקרוא עוד על תהליך יצירת התוכן שלנו

הפרטיות שלכם חשובה לנו
האתר של מדעת עושה שימוש בעוגיות על מנת ליצור חוויה נעימה לכל המבקרים, אתם מוזמנים לקרוא על זה עוד ב דף תנאי המשתמש שלנו

Midaat © 2024 | מדעת - למען בריאות מושכלת