מדעת עושה סדר – החיסון יעיל עבור אנשים עם השמנת יתר
2.3.2021
יעילות חיסון הקורונה באנשים עם השמנת-יתר
אתמול עלתה לכותרות הידיעה ש"מחקר איטלקי מצא שהחיסון של פייזר פחות יעיל באנשים עם השמנת יתר". האם יש סיבה לדאגה?
ככל הנראה, לפי הראיות שיש כרגע, זה ממש לא נראה כך. בניסוי הקליני של פייזר, שכלל למעלה מ-40 אלף משתתפים (כמחציתם קיבלו חיסון ומחציתם היו בקבוצת הביקורת וקיבלו פלציבו), שבו נמצא שיעילות החיסון באוכלוסיה היתה 95% (לאחר 2 מנות + 7 ימים), 35% מהמשתתפים היו עם השמנת יתר (BMI 30 ומעלה).
החוקרים בדקו את יעילות החיסון בקבוצת האנשים עם השמנת-יתר, ומצאו שהיעילות כמעט זהה ליעילות באוכלוסיה הכללית בניסוי. במחקר התצפיתי הענק של כללית, שבו נבדקו כ-600 אלף מחוסנים, למול קבוצת ביקורת שכללה כ-600 אלף מבוטחים המהווים אוכלוסיה דומה, רק ש(עדיין) לא חוסנו, נמצא שהחיסון יעיל ב-94% במניעת מחלה עם תסמינים. גם במחקר זה, נמצא שלאנשים עם השמנת יתר יש יעילות דומה של החיסון בהשוואה לכלל הנבדקים (יעילות של 98% באנשים עם השמנת יתר; ההבדל בטווח השגיאה הסטטיסטית).
המחקר הנדון מאיטליה פורסם כ-"preprint", מאמר שעדיין לא עבר ביקורת עמיתים. השתתפו בו 248 עובדות ועובדי בריאות, ונבדקו בו נוגדנים ובדיקות קורונה (אף אחד מהנבדקים לא נדבק במחלה במהלך המחקר). מלבד אחד, כולם פיתחו נוגדנים לאחר החיסון. במחקר נמצא שצעירים פיתחו יותר נוגדנים ממבוגרים, שנשים פיתחו יותר נוגדנים מגברים, וגם שרמת הנוגדנים יורדת ככל שעולים בקבוצת ה-BMI (אינדקס מסת-גוף, שמבוסס על משקל וגובה) – גם לאחר תיקנון לגיל.
במחקר היו בסך-הכל 26 נבדקים עם השמנת יתר.
אז מה מסיקים מכל זה?
קודם כל, מחקרים גדולים ומקיפים מצאו שהחיסון יעיל גם באנשים עם השמנת יתר, באופן דומה לכלל האוכלוסיה. דבר שני, המחקר באיטליה בסך-הכל די קטן בהיקפו, ונמדדה בו רמת נוגדנים (אימונוגניות) – שזה לא שווה-ערך ליעילות של החיסון מפני המחלה. ההבדלים אמנם היו מובהקים סטטיסטית, אך לא בטוח אם הם משמעותיים קלינית, או אם הם הושפעו מגורם שלישי שאינו השמנת היתר עצמה (למשל, אם באותו מדגם היו יותר אנשים עם מצבים כרוניים שונים, בנוסף להשמנת יתר).
כמו כל מחקר בנושא קורונה, צריך לצרף אותו למאגר הידע, אבל הוא עדיין לא אומר שהחיסון פחות יעיל אצל אנשים עם השמנת יתר. עד שאין מחקרים נוספים שתומכים בהשערה הזו, או עמדות של ארגוני בריאות בנושא, אין לייחס חשיבות יתרה לתוצאות המחקר מבחינת ההחלטה להתחסן או לשאלה האם החיסון שעברתם היה יעיל. צריך לזכור שהשמנת יתר נחשבת כגורם-סיכון לסיבוכים של מחלת הקורונה – לכן לאנשים עם השמנת יתר חשוב להתחסן כנגד המחלה (וגם לאנשים בכל קבוצת מסת-גוף אחרת, כמובן).
מקורות:
[1] הניסוי הקליני של פייזר (ר' נספחים):
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2034577
[2] המחקר של כללית (ר' נספחים):
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2101765
[3] המחקר האיטלקי:
https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.02.24.21251664v1
[4] השמנה וקורנה, לפי ה-CDC:
https://www.cdc.gov/obesity/data/obesity-and-covid-19.html