על האש בבטחה ובהנאה
15.04.2021
ווהו! יום העצמאות חג המנגלים הגיע. רגע לפני שמכינים את המרינדה ומביאים את הנפנפים, כדאי לדעת שעלולים להיות חיידקים כמו סלמונלה, ליסטריה או אי. קולי שגורמים להרעלות מזון המתבטאות בחום, הקאות ושלשולים, אז להלן 4 כללי ברזל בהכנת המזון הביתי.
ניקיון: יש לנקות היטב את משטחי חיתוך הבשר, הסכינים, והכלים האחרים שבאו במגע עם מוצרים שאינם מבושלים. כמו כן, חייבים לשטוף את הידיים בתדירות גבוהה במהלך הכנתם. לצורך הניקיון נשתמש בהרבה מים זורמים וסבון.
הפרדה: חשוב מאוד להפריד בין מוצרים גולמיים, שלא עברו עדיין בישול, לכל המנות שכבר מוכנות למאכל – סלטים, מאכלים מבושלים וכו'.. ההפרדה יכולה להיות פיזית, כלומר נשתמש במשטח אחד לחיתוך עופות ובשר ובמשטח אחר לשם חיתוך ירקות ופירות. לחלופין, הפרדה של המוצרים יכולה להיות במועדים שונים כלומר, קודם מכינים את כל הסלטים ומוצרים מוכנים לאכילה אחרים, ורק אחרי זה נתחיל בטיפול בבשרים או דגים נאים.
בישול: בשלב זה, משמידים חיידקים שיכולים להימצא בבשר. חייבים לבדוק בסוף הבישול כי הבשרים יהיו מבושלים היטב, ללא חלק נא, במיוחד בחלקי עוף שם צריך לוודא שהצבע בחלקים הפנימיים אינו ורדרד.
צינון: אסור להשאיר מוצרים, מבושלים או ללא בישול בטווח טמפרטורות שבין 4 ל-65 מעלות, יותר משעתיים, מכיוון שבטווח זה החיידקים מתרבים במהירות יחסית גבוהה. אחרי בישולם יש לצרוך את המוצרים או לאחסנם במקרר.
אז אחרי שלמדנו איך לערוך "על האש" בצורה בטיחותית כדאי לשמור על תזונה מאוזנת ולאמץ מספר הנחיות שיעזרו לשמור על הבריאות:
- רזה ככל האפשר: בהכנת בשר "על האש" מומלץ להשתמש בבשר רזה – עוף, הודו או בקר. מומלץ להסיר את השומן הגלוי על מנת להקטין את כמות השומן.
- פחות מעובד, יותר טרי: יש להשתדל לצמצם באכילת בשר מעובד, כמו נקניקיות ושניצלים מעובדים, ולהעדיף על פניו נתחי בשר טרי. למידע נוסף בנושא בשר מעובד.
- ויש גם חלופות לבשר:
- בצלייה על האש אפשר לגוון ולצלות גם דגים וירקות כמו בצל, עגבנייה, קישוא, חציל, גזר, פטריות ואפילו קוביות פרי.
- קוביות טופו מהוות אלטרנטיבה מוצלחת, בריאה ולא יקרה לבשר. אפשר להשרות את הטופו במשרה לפני הצלייה, להעשרת הטעם. משרה לדוגמה: תערובת של מיץ לימון עם עשבי תיבול, שמן זית ועגבניות מרוסקות עם כמות קטנה של רוטב סויה או טבסקו. תחליף נוסף טעים, בריא ולא יקר לבשר: הכנה מראש של קציצות ירק, שגם אותן ניתן לצלות על המנגל.
מקורות: