חסינות העדר

כבשי מושק

גופם של כבשי המושק, שאמנם נראים כמו שוורים אך קרובים יותר לצאן, מכוסה בפרווה חומה-שחורה ובחורף גם בצמר ומותאם לאזור הארקטי בו הם חיים. הפרווה, הצמר וכן השומן שאגרו בגופם במהלך הקיץ עוזרים בהתמודדות עם הקור הרב. נוסף לכך כבשי המושק הם חיות חברתיות וחיים בעדרים קטנים, שהפרטים המרכיבים אותם נוהגים להתגודד ולהצטופף כדי להתחמם בחורף.

העדר מתאגד לא רק להגנה מפני הקור. טלאים צעירים, שעדיין לא יכולים להתמודד עם טורפים, זוכים להגנתם של הבוגרים אשר מקיפים את הצעירים במעגל כשקרניהם הגדולות מכוונות לעבר הטורפים. הצעירים נמצאים בסכנת טריפה רק אם הבוגרים בעדר, שחזקים מרוב הטורפים באזור, נתקפים בחרדה לא רציונאלית ומתפזרים כל אחד לדרכו במקום להקים חומת מגן.

כבשי מושק באלסקה

אך למה פוסט על כבשי מושק מופיע בדף של עמותה המתעסקת ברפואה וחיסונים?
מאחר שבדומה לכבשי המושק הבוגרים, חיסונים מאפשרים להגן גם על פרטים באוכלוסיה שאינם מחוסנים, תופעה הקרויה "חיסון העדר". תינוקות שעוד לא חוסנו, אנשים עם מערכת חיסון פגועה, זקנים שמערכת החיסון שלהם נחלשה ואפילו אנשים שבוחרים לא להתחסן במכוון, זוכים להגנה מפני "טורפים" – המחלות – בזכות חומת המגן שמקימים האנשים המחוסנים.
כדי להצליח להדביק אדם לא מחוסן, גורם המחלה (חיידק, נגיף או טפיל אחר) צריך להגיע לסביבתו של אותו אדם פגיע. אם הרוב המכריע של אנשים בסביבתו של האדם התחסנו נגד המחלה, אין לגורם המחלה דרך להתקרב אליו ולהדביק אותו.

הסיכון של האדם הפגיע – רך נולד, מטופל מדוכא מערכת חיסון, או אחר – להתקל בגורם המחלה ולהדבק בה מזערי בזכות חומת המגן שהקימו סביבו חבריו המחוסנים. יש לזכור שאף חיסון אינו מושלם וגם מי שמתחסנים "לפי הספר", עלול בפועל שלא להיות מחוסנים למחלה מסויימת, מבלי לדעת זאת.זה עשוי להיות כל אחת ואחד מאיתנו, ואנחנו אפילו לא יודעים שאנחנו נמצאים בסיכון. עובדה זו הופכת את חיסון העדר לחשוב כפליים.

אך ממש כפי שקורה כשכבשי המושק נבהלים ומתפזרים, כך יפגע חיסון העדר שלנו אם יותר ויותר אנשים יתקפו בחרדה ויסרבו לחסן. במקרה כזה לגורמי המחלה תפתח דרך להגיע לאנשים הפגיעים ביותר, להזיק להם ואולי אף לגרום למותם.

מקורות ומידע נוסף:

  1. Musk Ox vs. Wolves – סרטון של נשיונל ג'יאוגרפיק בו עדר כבשי מושק מנסה להתגונן מפני להקת זאבים (שימו לב – גרפי מאוד).
  2. Vaccines and Herd Immunity – סרטון הסבר על חסינות העדר (באנגלית).
  3. האם ניתן להסתתר בעדר? – מאמר על חסינות העדר מאתר "הידען".
  4. גאה להיות חלק מהעדר – מאמר בנושא חסינות העדר מהבלוג של אדוה לוטן.
  5. תמונת כבשי המושק נלקחה מאתר ה- U.S. Fish and Wildlife Services.

האתר מנוהל ומתוחזק ע"י עמותת מדעת

פיתוח: דניאלה קרני-הראל

עיצוב ומיתוג: כרמי אהוביה


תרומה לעמותת מדעת

אנו עושים כל מאמץ כדי להנגיש מידע מבוסס-ראיות ומהימן בנושאי בריאות. אנו משקיעים זמן ומשאבים רבים על מנת שהמידע המובא באתר יהיה העדכני והמדוייק ביותר, מגובה במקורות מדעיים ותואם את הידע המקצועי בתחומים הרלוונטיים. יחד עם זאת, אין במידע שבאתר כדי להוות המלצה רפואית. אנו מעודדים את מי שחפץ בהמלצות ועצות פרטניות בנושאים רפואיים לפנות באופן אישי לרופא/ה מורשה/ית או לבעל/ת רשיון באחד ממקצועות הבריאות הרלוונטיים.

מוזמנים לקרוא עוד על תהליך יצירת התוכן שלנו

הפרטיות שלכם חשובה לנו
האתר של מדעת עושה שימוש בעוגיות על מנת ליצור חוויה נעימה לכל המבקרים, אתם מוזמנים לקרוא על זה עוד ב דף תנאי המשתמש שלנו

Midaat © 2024 | מדעת - למען בריאות מושכלת