מדעת עושה סדר – אופטלגין
5.1.2024
גם אתם שמעתם טענה שאופטלגין מסוכן? מדעת עושה סדר!
אלרגיה לתרופות היא תופעה נפוצה. כמה נפוצה? כ-10% מהאנשים בעולם וכ-20% מהמאושפזים יחוו תגובה אלרגית לתרופה (1).
לא כל התגובות האלרגיות לתרופות זהות. התגובות יכולות לנוע מפריחה, גרד, נזלת ולעיתים גם חום לתגובה מסכנת חיים בשם אנפילקסיס (״הלם רגישותי״). אנפילקסיס יתבטא בקושי בנשימה, בחילה, הקאות, דופק מהיר, לחץ דם נמוך ובהמשך (שעלול להתרחש מהר יחסית) גם אובדן הכרה (2). התגובות הקלות הן גם הנפוצות יותר.
מה הן התרופות שעלולות לגרום לתגובה אלרגית? כולן. גם תרופות ללא מרשם, תרופות ״טבעיות״ ותוספי מזון.
ומה עם אופטלגין? כמו כל התרופות, גם אופטלגין עלולה לגרום לתגובה אלרגית. זוהי לא הסיבה שבגללה התרופה ניתנת במרשם בלבד במדינות מסוימות או נאסרה באחרות (בארה״ב לדוגמה, היא ניתנת אך ורק כתרופה בשימוש וטרינרי). הסיבה היא תופעת לוואי נדירה של כשל במח העצם ופגיעה בייצור כדוריות דם לבנות. כמה נדירה? אין מספר מדויק, אבל ההערכות נעות בין 1 מתוך מיליון משתמשים בשנה (0.0001% מהמשתמשים בתרופה) ל-1 מתוך 1,602 משתמשים בשנה (0.06% מהמשתמשים בתרופה) (3). לקריאה נוספת על התופעה, במאמר הבא של מכון דוידסון (4).
מהצד השני, אופטלגין הוא משכך כאבים יעיל מאוד, לבדו או בשילוב עם משככי כאבים אחרים. השימוש באופטלגין לכאב משמעותי מאפשר להפחית את השימוש בתרופות ממשפחת האופיאטים – שעלולות להיות ממכרות.
לסיכום – אופטלגין הוא תרופה טובה ובטוחה, שעלולה לגרום לתגובה אלרגית כמו כל תרופה אחרת. אם אתם חוששים, מומלץ להתייעץ עם רופא/ת המשפחה שלכם.
מקורות:
(1) Allergy Statistics – אתר ה-American Academy of Allergy, Asthma & Immunology
(2) Drug Allergy – האתר של Mayo Clinic
(3) Tomidis Chatzimanouil, M.K., Goppelt, I., Zeissig, Y. et al. Metamizole-induced agranulocytosis (MIA): a mini review. Mol Cell Pediatr 10, 6 (2023). (קישור למאמר)
(4) האם אופטלגין מסוכן? – אתר מכון דוידסון