מה עדיף לרחיצת ידיים, אלכוג'ל או סבון?
האם עדיף לרחוץ ידיים עם מים וסבון או לחטא אותן בעזרת אלכוג'ל?
במהלך היום אנחנו נוגעים ללא הרף בחפצים, במשטחים ובאנשים אחרים – כולם נושאים עליהם חיידקים, נגיפים ופטריות. נגיף השפעת, למשל, יכול לשרוד על גבי משטחים במשך שלוש עד ארבע שעות. רינו-וירוס (נגיף שגורם להצטננות) יחזיק מעמד עד שעתיים ו-RSV (נגיף הפוגע בעיקר בתינוקות) – עד שבע שעות. נגיף הקורונה יכול להישאר על משטחים שונים דקות ארוכות ואפילו שעות. משך הזמן תלוי בסוג המשטח, בפני השטח שלו (מחוספסים או חלקים), בנוכחות מים ובגורמים נוספים.
כשאנחנו נוגעים במזון בידיים מזוהמות, מחוללי המחלות חודרים אל תוך הגוף דרך מערכת העיכול. נגיעה בפנים עלולה להביא אותם אל הרקמות הריריות של האף, הפה והעיניים, ומשם הדרך קצרה אל דרכי האוויר העליונות. מחקרים הראו שבני אדם נוגעים בפנים עשרות פעמים בשעה, לכן ארגוני הבריאות בעולם מנחים אותנו להקפיד על רחיצת ידיים נמרצת. הנחיה זו נוגעת לכל מחוללי המחלה, ולא רק לנגיף הקורונה. הנגיפים עלולים להיות מסוכנים יותר משאר הסוגים, מכיוון שלרבות מן המחלות הנגיפיות אין טיפול. בשל כך כדאי למנוע את חדירתם של הנגיפים אל הגוף ואת התפתחות המחלה.
נגיפים בנויים ממולקולות של חומר גנטי העטוף במעטפת חלבונית הנקראת 'קופסית' או 'קפסיד'. רבים מהנגיפים, ובהם הקורונה שמחולל את המגפה הנוכחית, עטופים במעטפת שומנית, נוסף על הקפסיד. מעטפת זו מגינה עליהם ועוזרת להם להיצמד בקלות למשטחים שומניים, כמו למשל השכבה השומנית שעל פני העור (במיוחד בכפות הידיים). באופן זה אנחנו "אוספים" את הנגיף ממשטחים שומניים פחות מהעור.
הסבון וחומרי החיטוי האלכוהוליים מפרקים את המעטפת השומנית של הנגיף ואת הקשרים שהיא יוצרת עם העור, ובכך מונעים מן הנגיפים להיצמד לעור. הסבון עושה זאת ביעילות גבוהה מאוד, והאלכוהול יעיל מעט פחות. נוסף על כך, כאשר אנו רוחצים ידיים בסבון, אנו מבצעים הסרה פיזית של מחוללי המחלות מן העור. חיכוך הידיים במשך 20 שניות לפחות עם סבון ושטיפה יסודית תוך כדי המשך שפשוף מביאים לניתוק הנגיפים ומדלל משמעותית את כמותם על העור.
חשוב להקפיד על משך רחיצת הידיים ועל איכותה. מחקרים שבחנו כיצד אנשים נוהגים לשטוף את ידיהם זיהו, שרבים נוטים להזניח את גב כף היד, את החלק התחתון של כף היד עצמה, את האגודל ואת אזור הציפורניים. ניגוב הידיים הרטובות במגבת יבשה ונקייה או במגבת נייר עוזר גם הוא להרחיק את שאריות הלכלוך ואת מחוללי המחלות, שנצמדים בקלות רבה יותר לידיים לחות מאשר לידיים יבשות. עם זאת, אם מגבת נקייה איננה בנמצא, ייבוש באוויר החופשי עדיף על פני ניגוב במכנסיים, מכיוון שהבגדים עצמם עלולים להיות מזוהמים.
אם כך, נראה שרחיצת ידיים בסבון יעילה יותר וזולה יותר מאשר שימוש בחומרי חיטוי על בסיס אלכוהול. מסקנה דומה עולה ממחקר של האיגוד האמריקני למיקרוביולוגיה, שפורסם בשנה שעברה. אולם, יתרונם הגדול של התכשירים האלכוהוליים הוא הזמינות שלהם כאשר אין לנו גישה למים זורמים ולסבון, למשל כאשר אנו נמצאים מחוץ לבית. במצבים אלה תכשירי החיטוי מאפשרים לנו ניקיון יעיל יחסית ופשוט. גם כאן חשוב להקפיד על שימוש נכון: למרוח כמות מדודה של החומר, לשפשף עד כיסוי כל כף היד ולהמשיך ולשפשף עד ייבוש מלא.
חשוב לזכור: כאשר אנו רוחצים ידיים אנו מגינים לא רק על עצמנו, אלא גם על מי שמצוי בסביבתנו.
גרסה של כתבה זו פורסמה לראשונה ב"הארץ".