איך קמה העמותה?
בקיץ 2013 התמודדו מקבלי ההחלטות בישראל עם הופעת נגיפי פוליו פרא במערכות הביוב בישראל, דבר המעיד על קיומם של חולים בפוליו בישראל. הבדיקות שבוצעו העידו על כך שמדובר באוכלוסיית ילדים צעירים אשר קיבלו חיסון מומת אשר מגן עליהם מפני השפעות המחלה ושיתוק, אבל אינו מונע העברת המחלה. בכדי להגן על האוכלוסיות החלשות אשר לא ניתן לחסן, הוחלט על קיום מבצע 'שתי טיפות', שמטרתו השלמת החיסון המוחלש באוכלוסיית הילדים הצעירים ומיגור המחלה בישראל.
בתגובה להחלטה התעוררו עד מהרה מתנגדי החיסונים, ופרסמו בכלי התקשורת, באינטרנט וברשתות החברתיות מידע מוטה ומטעה נגד המבצע. הפרסומים זרעו בהלה ובלבול בקרב הורים רבים, שלא ידעו איך להתמודד עם טענות השווא.
בתגובה למסע הדיסאינפורמציה וההפחדה קמה קבוצת הורים ומתנדבים ושמה לה למטרה לתת לקהל הרחב מידע אמין ומבוסס מדעית לגבי חיסון הפוליו המוחלש והשפעותיו האפשריות. הקבוצה איגדה בתוכה אנשי מדע, חברים בקהילה הספקנית מדעית הישראלית, רופאים והורים. כל המידע שניתן ע"י מתנדבי הקבוצה מבוסס על מקורות מדעיים מקובלים ונבדק ביסודיות לפני הפצתו לציבור. הקבוצה החלה לפעול במהלך מבצע 'שתי טיפות', והייתה מוקד ידע בפייסבוק ובמעגלים נוספים ברשת ובתקשורת.
הסערה שעורר מבצע 'שתי טיפות' חשפה עד כמה עמוקה ההתנגדות לחיסונים בארץ בפרט, ולרפואה בכלל.
חברי הקבוצה הבינו שראוי להרחיב את פעילותה ולמצוא דרכים נוספות לספק לציבור את הידע הרלוונטי. לפיכך הוחלט למסד את הפעילות ולהקים את 'מדעת'.