מגזין מדעת- גיליון שלישי
מי אנחנו | התנדבות | תרומות | הצטרפות | לדף הפייסבוק שלנו
המחלות שבות לכותרות
בחודשים האחרונים שב ועלה נושא ההתנגדות לחיסונים לכותרות בעקבות התפרצות מחלת החצבת בארה"ב. החודש עלו לאוויר כמה מערכונים בתכניות האירוח המובילות בארה"ב, ונמתחה בהם ביקורת על מתנגדי החיסונים. הדים מהביקורת הגיעו גם לישראל ועוררו דיונים גם במדיה החברתית המקומית.
במשך כמה שנים לא דווחו כלל מקרי חצבת בארה"ב, בזכות החיסונים. חיסון החצבת יעיל מאוד, ואפשר למנוע לחלוטין תחלואה כל עוד שומרים על אחוזי התחסנות גבוהים מספיק. שובה של החצבת מיוחס באופן ישיר לתופעת ההתנגדות לחיסונים: עקב עליית מספר האנשים שלא התחסנו ירדה חסינות העדר אל מתחת לסף הדרוש, והמחלה פשטה שוב באוכלוסייה.
שובה של החצבת זכה לתשומת לב תקשורתית רבה, במיוחד לאחר התפרצות שמקורה היה בחולה שנדבק בה בדיסנילנד שבקליפורניה. חקירה אפידמיולוגית העלתה כיצד עברה המחלה מאתר ההתפרצות לאתרים נוספים בארה"ב, והעלתה את המודעות הציבורית למחלה המדבקת. בשבועות האחרונים העלו הקומיקאים ג'ון סטיוארט וג'ימי קימל מערכונים בנושא בתכניות האירוח הפופולריות שלהם. המערכונים שותפו בפייסבוק בקבוצות ישראליות, ועוררו דיון במסר ובדרך שבה הועבר.
https://goo.gl/C8ipTo
מחסור בחיסוני שעלת
דוקא בתקופה שיש בה התפרצויות של שעלת ברחבי הארץ – כמה תינוקות אף קיפחו את חייהם בשבועות האחרונים -מסתמן מחסור בחיסון נגד המחלה. פנייה של עמותת מדעת למשרד הבריאות העלתה שעקב קשיי הצטיידות בחיסון בוטלו לפי שעה החיסונים לכיתות ב' וח'. מפניות של אמהות הרות בקבוצת הפייסבוק "מדברים על חיסונים" עולה שבמקומות מסוימים מסתמן קושי גם בהשגת החיסון לנשים הרות.
שעלת היא מחלה מדבקת מאוד שפגיעתה בתינוקות יכולה להיות קטלנית. בשנים האחרונות, עקב שובה של השעלת, מומלץ לנשים הרות להתחסן במהלך השליש האחרון של ההריון. במקביל יש להמשיך בחיסוני הינקות נגד המחלה, ומתן שתי מנות דחף, בכיתה ב' ובכיתה ח'.
לרוע המזל, המפעל בחו"ל שמייצר את חיסוני השעלת עובר בימים אלו שיפוצים, ובחודשים הקרובים לא צפויים להגיע חיסונים לארץ. המחסור בחיסוני שעלת כבר מורגש באיזורים מסוימים בארץ, ובהתאם לכך הודיע משרד הבריאות על ביטול חיסוני הדחף לתלמידי בתי הספר היסודיים. המנהלת המקצועית של עמותת מדעת, ד"ר קרן לנדסמן, פנתה בשם העמותה למשרד הבריאות לקבלת מידע נוסף, ופרסמה עדכון בנושא בקבוצת הפייסבוק "מדברים על חיסונים".
פעילות בעמותת מדעת
השבועות האחרונים שקקו פעילות בעמותה. לאתר העמותה נוספו תכנים חדשים, סרטונים נוספו לערוץ היוטיוב שלה, שני רופאים החברים בה התראיינו בתקשורת על חצבת ושעלת, ונמשכה בניית מערך ההרצאות. כיום מוצעות שלוש הרצאות לציבור, בנושאי וירוסים, חיסונים ואוריינות מידע. הפעילות במדיה החברתית נמשכת אף היא במרץ, וקבוצות הפייסבוק שלנו צומחות ומרובת דיונים.
אתר עמותת מדעת מוסיף להתרחב.
צוות כותבים מתנדבים שוקד על הוספת תכנים חדשים, כדי להפוך את האתר לאבן פינה בהפצת מידע רפואי מהימן וקונקרטי לציבור. על הפרק: פרוייקט בשם "מאוד לא נעים להכיר", שנסקרות בו המחלות שיש נגדן חיסונים. מטרת הפרוייקט להגביר את המודעות לסיכונים שבמחלות, על מנת לאפשר קבלת החלטות מושכלת בנושאי חיסונים.
גם ערוץ היוטיוב שלנו הולך ומתפתח.
לאחרונה נוסף סרטון בנושא סוגי דם מהרשת החינוכית של האחים גרין, וסרטון המפריך מיתוסים בנושא הסבון האנטי-בקטריאלי .
לערוץ היוטיוב של העמותה:
https://goo.gl/jQT29L
לסרטון על סוגי דם:
https://youtu.be/Ogo6s2Pfv2s
לסרטון על סבון אנטי-בקטריאלי:
https://youtu.be/XA4czaVjLOI
בפברואר 2015 התראיין ד"ר גיל צ'פניק, מומחה ברפואת ילדים, לכתבה על חצבת באתר doctors.co.il.
בכתבה תיאר ד"ר צ'פניק את המחלה והדגיש את חשיבות החיסון נוכח התפרצויותיה. הוא התייחס לטיעון לפיו "גם המחוסנים חולים במחלה" והסביר איך יכול להיווצר רושם מוטעה כזה על אף יעילותו הגבוהה מאוד של חיסון החצבת.
במדור הבריאות של אתר NRG התפרסמה כתבה על שעלת.
בכתבה צוטט ד"ר אלכס גורי, מומחה למחלות זיהומיות בבית החולים וולפסון ברחובות וחבר עמותת מדעת. ד"ר גורי הדגיש את חשיבות הטיפול האנטיביוטי למניעת התפשטות השעלת לאחר חשיפה, וכן את חשיבות החיסון, גם בתקופת ההריון.
העמותה גם הוסיפה הרצאות פרונטליות, והיא מציעה כמה הרצאות בתחום המערכת החיסונית ותחומים משיקים.
רשימת ההרצאות (קיימות לקהלי יעד שונים):
- Vaxx on, Vaxx off: מענה לשאלות נפוצות לגבי חיסונים, למשל, אופן קביעת גיל מסוים לחיסון ראשון, מספר מנות החיסון וכד'. ההרצאה מתייחסת גם לטענות נפוצות של מתנגדי החיסונים, ומפריכה בין היתר את מיתוס "המחלות הקלות".
- וירוסים חדשים ומתחדשים: מהו וירוס, ומה הוירוסים רוצים מאיתנו? מנין מגיעים וירוסים חדשים? למה חלק מהמחלות הויראליות מקנות למי שחלה בהן חיסון לכל החיים, ואילו באחרות אפשר לחלות שוב ושוב? ולמה ארגון הבריאות העולמי מפחד כל כך משפעת?
- איך לחפש מידע רפואי באינטרנט בלי ללכת לאיבוד: על מידענות רפואית בעידן אוטוסטרדת המידע, ואיך להבדיל בין מידע אמין לבין כל המידע המוטעה שמופץ ברשת.
- זיכרון חיסוני: מערכת החיסון המולדת והנרכשת, איך מערכת החיסון מזהה ידיד לעומת אויב, מהם נוגדנים ואיך הם מגנים עלינו.
קבוצות הפייסבוק של העמותה ממשיכות לצמוח.
הורים חדשים מצטרפים לקבוצה מדי יום ביומו ומעלים בה פניות ושאלות. מגוון הפניות גדול, ועוסק בנושאים ספציפיים ועקרוניים כאחד:
בשרשור הזה, למשל, אמא שואלת לגבי תופעות לוואי אחרי חיסון –
שרשור התייעצות לגבי חיסון בפוליו מוחלש –
https://goo.gl/B67buc
שרשור שאלות לגבי חיסון אבעבועות רוח –
https://goo.gl/GGJhls
הקבוצה שוקקת פעילות, ונשמח אם תוכלו להפנות אליה עוד חברים.
https://goo.gl/i43UoM
רוצים לעזור?
גם אתם מאמינים שצריך לקדם קבלת החלטות מושכלת בתחומי הרפואה? גם אתם מבינים עד כמה הדבר יכול להשפיע על חיי כל אחד ואחת מאיתנו? אם אתם רוצים להצטרף אלינו, אנא פנו בטופס ההצטרפות לעמותה כאן :
https://goo.gl/fVGiQf
לא חייבים להיות חברי עמותה כדי לעזור!
אנחנו תמיד שמחים לקבל סיוע, ובימים אלה זקוקים למתנדבים בעלי השכלה אקדמית בתחומי מדעי החיים או מדעי הרפואה שישתתפו בכתיבת תכנים לאתר. כמו כן אנחנו זקוקים גם למתרגמים או מתמללים, שיעזרו לנו בהנגשת תכנים שקיימים ברשת.
אם אתם רוצים להתנדב, אנא פנו לד"ר אפרת קינן-גילון, רכזת המתנדבים של העמותה, בכתובת הדוא"ל:
volunteer@midaat.org.il
כמובן, אפשר גם לתרום! בדף הפייסבוק ובאתר של מדעת תמצאו כפתור לתרומה דרך פייפאל. כל תרומה תתקבל בברכה ותסייע לנו להמשיך בפעילותנו.