31.01.2021
מטרתה של הבדיקה הסרולוגית היא לזהות האם האדם חלה בעבר, ולעזור להגדיר אדם כמחלים במידה והוא לא אובחן בעת מחלתו. יש לכך משמעויות רבות כמו פטור אפשרי מבידוד לאחר חשיפה לחולה מאומת ופטור מבידוד בחזרה ממדינה אדומה (שבה התחלואה גבוהה).
הבדיקות המצויות בשימוש הנרחב ביותר בישראל מזהות נוגדן נגד חלבון תוך-תאי של נגיף הקורונה, המכונה חלבון N (קיצור של Nucleocapsid protein). נוגדן זה מופיע לאחר מחלה טבעית בלבד ולא לאחר קבלת חיסון נגד נגיף, והוא מעיד על ההידבקות גם אצל אדם שלא הציג תסמינים למחלה.
לפי הגדרת משרד הבריאות, זוהי הבדיקה הראשונית לאיתור סימנים להדבקה בקורונה. רק אם מתקבלת תוצאה חיובית הדגימה עוברת לבדיקת אימות שנייה, שבה נבדקת נוכחות נוגדנים שנקשרים לחלבון מעטפת הנגיף המכונה חלבון S (קיצור של Spike Proteins).
נוגדנים אלה מופיעים בעקבות מחלה טבעית וגם בעקבות חיסון על ידי RNA שליח, כמו בחיסונים של החברות פייזר ומודרנא שניתנים כיום בישראל, והם נוגדנים מנטרלים (כינוי לנוגדנים המשמשים את מערכת החיסון בתהליך מלחמתה בגורם זר, לדוגמה נגיפים).
לכן, קבלת תוצאה שלילית בבדיקה סרולוגית אשר בוצעה בהתאם להנחיות משרד הבריאות מעידה רק כי אדם לא נחשף לנגיף (וכמובן לא חלה במחלה), ולא כי אין לו כלל נוגדנים נגד חלבון הספייק (שיכולים להיווצר לאחר החיסון), מאחר שהנוגדנים המנטרלים נגד חלבון S כלל לא נבדקו.
בנייר עמדה מ-27 בינואר 2021 שעליו חתום ד"ר טל ברוש, מרכז הצוות לטיפול במגפות (צט"מ), נכתב: "על פי הנתונים הקיימים כיום, בדיקות סרולוגיות להימצאות נוגדנים כנגד נגיף SARS-CoV-2 עדיין אינן כלי אמין ומתוקף לקביעת רמת ההגנה כנגד הדבקה, לא לאחר החלמה ממחלה ולא לאחר קבלת חיסון. אי לכך לא מומלץ להשתמש בבדיקות אלו למעקב אחר קבלת חיסון, אלא כחלק ממחקר רפואי. כמו כן לא מומלץ להשתמש בבדיקות סרולוגיות לאחר החלמה ממחלת 19-COVID על מנת לבחון האם אדם בסיכון להדבקה חוזרת".
אחת הסיבות להנחיה זו היא שפעולתה של מערכת החיסון אינה תלויה בנוגדנים בלבד ושיש מקרים שבהם אדם נחשב למחוסן גם אם חוסן לפי ההנחיות ואין לו נוגדנים למחלה כלשהי, למשל במחלת האדמת.
לפיכך, לפי מתווה הבדיקות הקיים כיום אין לשלוח לבדיקה סרולוגית אדם שלא חלה בקורונה אחרי שקיבל את החיסון נגד הנגיף כדי לבדוק את תגובת הגוף לחיסון.