מגזין מדעת- גיליון ראשון

newsletterh

 newsletterunewsletterf            מי אנחנו | התנדבות | תרומות | הצטרפות | לדף הפייסבוק שלנו newslettert

בואו לפגוש את מדעת!

newsletter1inv

מתרגשים להזמין את כולכם לכנס הפעילים והאוהדים הראשון שלנו!

הכנס יתקיים ב-6 בבית חמד"ע, רח' הפרדס 7, תל-אביב.

נשמח מאוד לפגוש אתכם פנים אל פנים.

בתוכנית:

19:00 – התכנסות, כיבוד והיכרות

19:30 – מה מדעת מתכננת לשנת 2015

19:45 – הרצאות העשרה שיכללו:

    • ד"ר קרן לנדסמן: שליחי השטן: מג'נר ועד אופיט בהרצאה נסקור את החיסונים הנפוצים, מפתחיהם, ונבדוק איך היה נראה עולם ללא חיסונים.

  • נטע סופר צור: זיכרון חיסוני – כיצד פועלת מערכת החיסון כנגד פולשים זרים? מדוע מערכת החיסון צריכה זיכרון? וכיצד זיכרון חיסוני נוצר?
  • מחזית הפוליו להשתלטות על העולם איך ולמה קמה מדעת? פאנל בהנחיית ד"ר קרן לנדסמן, בהשתתפות אדם לוין ואדוה לוטן.

ההשתתפות בכנס הנה חינם לחברי העמותה, ובעלות סמלית של 10 ש"ח למוזמנים אחרים (לכיסוי הוצאות הכנס). פרטים נוספים בדף האירוע בפייסבוק –
https://www.facebook.com/events/1526685404283079

תינוקת נפטרה ממחלה השעלת

בשבועות האחרונים סערה הרשת החברתית בעקבות דיווח מותה הטראגי של תינוקת בת כחודשיים ממחלת השעלת. התינוקת פיתחה מחלת חום קשה מלווה בשיעולים והפסקות נשימה האופייניות למחלה ולאחר אשפוז של כמה ימים נפטרה בבית החולים.

שעלת היא מחלה מדבקת מאד שגורמת לזיהום בדרכי הנשימה המוביל להתקפי שיעול קשים, עד כדי תחושת חנק, הקאות, אובדן הכרה ופגיעה בצלעות. בתינוקות, שעלת עלולה להיות קטלנית.כמחצית מהתינוקות שנדבקים בשעלת מאושפזים בגין המחלה, מתוך 1,000 תינוקות מתחת לגיל שנה שיחלו בשעלת, 16 ימותו.

למחלת השעלת יש חיסון הניתן במספר מנות החל מגיל חודשיים בלבד. רק בגיל חצי שנה מגיעים תינוקות לכיסוי חיסוני מקסימלי. כדי להעניק לרך הנולד הגנה מקסימלית מיד עם הלידה ובמהלך החודשים הראשונים לחייו, עד השלמת סדרת חיסוני השעלת, מומלץ שהאם תתחסן בזמן הטרימסטר השלישי להריון. החיסון לא נכלל בסל הבריאות והנשים ההרות נדרשות לשלם עבורו ולהגיע להתחסן בלשכות הבריאות האיזוריות.

השעלת "כיכבה" במצעד מחלות הילדות הקטלניות עד להכנסת חיסון השעלת לשימוש בשנת 1957. מאז דעכה המחלה עד שנעלמה. לפני כעשור שונה תרכיב החיסון לשעלת עקב חשש מתופעות לוואי נדירות. החיסון החדש הוא חיסון א-סלולרי שנחשב בטוח יותר, אך נראה שהוא מתאפיין בכיסוי חיסוני פחות בהשוואה לחיסון הקודם. בנוסף, החיסון דועך עם השנים, כך שבהדרגה קטן הכיסוי החיסוני במדינת ישראל והתאפשרה התפרצות השעלת מחדש. לתמהיל מסוכן זה נוספה ההתנגדות לחיסונים, כאשר כיסים ממוקדים של מתנגדי חיסונים הביאו להתפרצויות מקומיות של השעלת. בשנת 2013 דווחו במדינת ישראל מעל אלף מקרים של שעלת, ויש להניח קיומם של מקרים רבים שאינם מדווחיםעל פי העיתונות, מותה של התינוקת אירע על רקע התפרצות המחלה באיזור אשקלון, שכללה לפחות 18 מקרים של תינוקות חולים באיזור זה. בדיקת משרד הבריאות העלתה כי בכל המקרים האם לא חוסנה נגד שעלת בתקופת ההריון. מן המידע עולה עוד, כי רק כשביעית מן הנשים ההרות מתחסנות נגד שעלת בזמן ההריון. אחת הסיבות לאחוז המתחסנות הנמוך הינו כנראה העדר הנחיה מתאימה מצד רופאי הנשים בזמן מעקב ההריון.

הכתבות בעיתונים לגבי מותה של התינוקת הדאיגו הורים רבים. במהלך הימים שלאחר החשיפה העיתונאית, מתנדבי העמותה עסקו רבות במתן מידע ויעוץ להורים מודאגים שפנו בשאלות בעניין השעלת וחיסוני השעלת. שאלות נפוצות שעלו היו: מה תסמיני המחלה? עד כמה יעיל החיסון ומתי נחשב התינוק מחוסן לשעלת? האם החיסון בהריון אפקטיבי ובטוח? גולשים רבים הביעו מורת רוח מתופעת ההתנגדות לחיסונים והשפעה הקטלנית שלה על בריאות תינוקות בישראל. ביקורת הועברה גם על כך שחיסון מבוגרים נגד שעלת אינו נכלל בסל(היום עברה החלטה למנה אחת למבוגרים) וכי גם עבור נשים בהריון הוא אינו נגיש דיו.

ויתור על טיפול רפואי הסתיים בפגיעה מוחית

אירוע נוסף שהסעיר את הרוחות בקהילות ההורים ברחבי הפייסבוק נגע לתינוקת שאושפזה במצב קשה עם פגיעה מוחית משמעותית בעקבות סירובם של הוריה למתן זריקת ויטמין K.
ויטמין K נחוץ לקרישת דם תקינה. בבני אדם בוגרים, הויטמין נספג מן המזון ואף נוצר ברמות מסויימות על ידי בקטריות החיות במערכת העיכול שלנו. לעומת זאת, בתינוקות רמתו נמוכה יחסית בחודשים הראשונים לחיים עד להתחלת שילוב מזון מוצק בתפריט. כל התינוקות נולדים לפיכך עם מאגרי ויטמין K נמוכים יחסית ואצל חלקם נגרמות עקב כך בעיות קרישה. הבעיה עלולה להתגלות רק בשלב מאוחר מדי, כשהתינוק כבר פיתח דימומים פנימיים, לרוב במערכת העיכול או בראש, וסובל מנזקים משמעותיים בעטיים. דימומים עקב מחסור בויטמין K עלולים להיות חמורים ולהופיע בכל עת במהלך 3-6 החודשים הראשונים לאחר הלידה.

ניתן למנוע את הדימומים באמצעות מתן ויטמין K בזריקה בשעות הראשונות שלאחר הלידה. חשוב למהר כיוון שחלק מהתינוקות שיפתחו דימומים פנימיים קשים יעשו זאת ביממה הראשונה שלאחר הלידה. הזריקה בטוחה ותפקידה הוא רק מתן הויטמין הרלבנטי. הסיכון לדימומים בתינוקות שקיבלו זריקת ויטמין K אחרי הלידה פוחת באופן דרמטי וההערכה היא שהזריקה מצילה חיים של עד שבעה תינוקות בישראל מדי שנה.

לצערנו, בהמשך לקמפיינים של מתנגדי חיסונים ושוחרי גישה "טבעית", יש הורים שחוששים מכל התערבות רפואית מונעת בבריאות הילוד ומסרבים לזריקת ויטמין K. נטיית ליבם היא לגונן – לתפיסתם – על הילוד מפני התערבות רפואית שהם אינם מבינים את נחיצותה. לרוב, הם מבקשים גם להמנע ממתן חיסון לצהבת B וטיפולים נוספים. בסופו של דבר, יש תינוקות שמשלמים את המחיר.

ישנם הורים המחליפים את זריקת הויטמין בטיפותגלולות, אך בעוד הזריקה מונעת לחלוטין את הדימומים הפנימיים, דרכי הנטילה האחרות רק מקטינות את הסיכון.

אותה תינוקת שסיפורה התפרסם נמצאת עדיין בטיפול. ניתוח חירום נוירוכירורגי להקלת הלחץ במוחה הוציא אותה מכלל סכנת מוות אולם אין לדעת עדיין איזה נזק מוחי נגרם. כאמור, הסיפור עורר גם הוא התרגשות רבה בקרב הורים, וגל של ביקורת מול מתנגדי הטיפולים הרפואיים.

סטטוס בנושא התפרסם בדף הפייסבוק של העמותה ואתם מוזמנים להתעדכן, להגיב ולשתף:
https://www.facebook.com/Midaat/posts/792260977510987

קבוצת הפייסבוק "מדברים על חיסונים" הולכת וגדלה!

בנימה חיובית ואופטימית יותר, קבוצת הפייסבוק שהעמותה מנהלת בנושא חיסונים תופסת תאוצה. במהלך דצמבר כבר הגענו ליותר מאלף משתתפים בקבוצה! הקבוצה פעילה מאד ומדי יום עולות בה שאלות בנושאי חיסונים. השואלים מקבלים מענה מהיר ומקצועי מקבוצה מסורה של משיבים הכוללת רופאים, מדענים ואחיות טיפת חלב. גם אם אין לכם שאלות בנושאי חיסונים, אתם מוזמנים להצטרף לקבוצה ולצרף אליה את חבריכם:
https://www.facebook.com/groups/171810053014040

העמותה פותחת ערוץ יו-טיוב!

כחלק מעבודת העמותה להנגיש תוכן רפואי לציבור, נפתח ערוץ יו טיוב לסרטונים עם מידע רפואי ותכנים מתורגמים איכותיים.

מוזמנים להרשם ולהנות מהסרטונים שקיימים ואלו שמתווספים לערוץ.
https://www.youtube.com/channel/UCGdLPBWox3I2w4LrTkhVsWg/videos

כנס איגוד רופאי הילדים

בחודש נובמבר התקיים בתל אביב כנס איגוד רופאי הילדים בישראל. דוכן מידע של עמותת מדעת הוצב בכנס, עלונים חולקו לרופאים ורבים נרשמו לקבלת מידע נוסף.

במהלך הכנס, השתתפו ד"ר קרן לנדסמן, המנהלת המקצועית של העמותה, וד"ר גיל צ'פניק, חבר בעמותה, בפאנל מיוחד בנושא החיסונים ותופעת ההתנגדות לחיסונים. בפאנל, שהתנהל בהנחייתה של ד"ר מיכל שטיין, השתתפה גם ד"ר נעה תור-פרנקל, רופאה הומיאופתית שיצגה גישה "אלטרנטיבית" לחיסונים. כחלק מתכנית הפאנל התקיימו משחקי תפקידים בהשתתפות שחקנית מקצועית שגילמה אם שמתנגדת לחיסונים.

ד"ר לנדסמן גם הרצתה בכנס בנושא התנגדות לחיסונים באינטרנט.

newsletter1pic1newsletter1pic2

פאנל בנושא חיסונים עם ד"ר לנדסמן וד"ר צ'פניק                                        דוכן מדעת בכנס רופאי הילדים

חלק מהפעילויות שנעשו בשנה האחרונה:

  • החשיפה הראשונה של העמותה בפני מתנדבים אפשריים נעשתה במקום שעשוי להישמע קצת מוזר –  אייקון, פסטיבל למדע בדיוני, פנטזיה ומשחקי תפקידים שנערך בזמן סוכות, בחודש אוקטובר. במהלך הכנס הוצגה העמותה בחלק מהרצאות שנערכו בו, וכן חולקו מגנטים עם כתובת אתר העמותה ומקושטים בדרקון. מכנס זה, ופעילות בפייסבוק, הגיעו המתנדבים הראשונים שעזרו בתרגום סרטונים ותכנים איכותיים אחרים מהרשת, תכנים שאפשר למצוא כיום בערוץ היוטיוב המתעדכן של העמותה ובדף הפייסבוק שלה.
  • העמותה חנכה את פרויקט התוכן שלה בשיתוף עם עשרות כותבים, עורכים, רופאים, ומתרגמים.

מטרת הפרויקט היא כמובן הנגשת מידע רפואי, ברמה גבוהה, ובדוק מקצועית, חינם לכלל הציבור.

  • עמותת מדעת לא מסתפקת בהפצת מידע בדוק ואמין  בתחומי הטיפול הרפואי והרפואה המונעת, אלא גם מתריעה מפני מידע מוטעה ומסוכן ומפני מפיציו, שלעתים הם בעלי תואר ברפואה. ב-11 בנובמבר 2014 הגישה העמותה תלונה ללשכת האתיקה של ההסתדרות הרפואית נגד ד"ר אמיר אניספלד, הומיאופת ורופא ילדים (שכבר שנים רבות לא עוסק ברפואה כהגדרתה). התלונה הוגשה בעקבות דברים שאמר ד"ר אניספלד בריאיון שהתפרסם באתר מאקו, ובהם טען שהחיסונים מיותרים לחלוטין ואפילו מזיקים, ואף רמז שמומלץ להניח לילדים לחלות במחלות מסכנות חיים. כפי שנכתב בתלונה, נראה שד"ר אניספלד מפיץ "מידע הפוגע בידע הציבור, מנחיל אמונות כוזבות, ועומד בניגוד מוחלט לערכי הרפואה, תוך שימוש לא אתי בתואר רופא".

https://goo.gl/pNqxCk

רוצים לעזור?

גם אתם מאמינים בצורך לקדם קבלת החלטות מושכלת בתחום הרפואי? גם אתם מבינים עד כמה הדבר יכול להשפיע על חיי כל אחד ואחת מאיתנו? אם אתם  רוצים להצטרף אלינו, אנא פנו בטופס ההצטרפות לעמותה כאן :
https://goo.gl/fVGiQf

לא חייבים להיות חברי עמותה כדי לעזור!

אנחנו תמיד שמחים לקבל סיוע ובימים אלו זקוקים למתנדבים בעלי  השכלה אקדמית בתחומי מדעי החיים או מדעי הרפואה שישתתפו בכתיבת תכנים לאתר. כמו כן אנחנו זקוקים גם למתרגמים או מתמללים, שיעזרו לנו בהנגשת תכנים שקיימים ברשת.

אם אתם רוצים להתנדב, אנא פנו לד"ר אפרת קינן-גילון, רכזת המתנדבים של העמותה, בכתובת הדוא"ל:
volunteer@midaat.org.il

כמובן, אפשר גם לתרום! בדף הפייסבוק ובאתר של מדעת תמצאו כפתור לתרומה דרך פייפאל. כל תרומה תתקבל בברכה ותסייע לנו להמשיך בפעילותנו.

לתרומה

 

האתר מנוהל ומתוחזק ע"י עמותת מדעת

פיתוח: דניאלה קרני-הראל

עיצוב ומיתוג: כרמי אהוביה


תרומה לעמותת מדעת

אנו עושים כל מאמץ כדי להנגיש מידע מבוסס-ראיות ומהימן בנושאי בריאות. אנו משקיעים זמן ומשאבים רבים על מנת שהמידע המובא באתר יהיה העדכני והמדוייק ביותר, מגובה במקורות מדעיים ותואם את הידע המקצועי בתחומים הרלוונטיים. יחד עם זאת, אין במידע שבאתר כדי להוות המלצה רפואית. אנו מעודדים את מי שחפץ בהמלצות ועצות פרטניות בנושאים רפואיים לפנות באופן אישי לרופא/ה מורשה/ית או לבעל/ת רשיון באחד ממקצועות הבריאות הרלוונטיים.

מוזמנים לקרוא עוד על תהליך יצירת התוכן שלנו

הפרטיות שלכם חשובה לנו
האתר של מדעת עושה שימוש בעוגיות על מנת ליצור חוויה נעימה לכל המבקרים, אתם מוזמנים לקרוא על זה עוד ב דף תנאי המשתמש שלנו

Midaat © 2024 | מדעת - למען בריאות מושכלת