מגזין מדעת – גיליון אחת עשרה
עלינו | התנדבות | תרומות | הצטרפות | לדף הפייסבוק שלנו
חיידק שעמיד לכל סוגי האנטיביוטיקה?
לראשונה התגלה בארצות הברית חיידק העמיד לאנטיביוטיקה הוותיקה קוליסטין, תרופה שנחשבת לתרופת "מוצא אחרון". החיידק העמיד התגלה באפריל השנה באישה בת 49 מפנסילבניה. חיידק עמיד דומה התגלה בדגימה שנלקחה מבשר חזיר. מה משמעות הגילוי?
כיום, החיידק העמיד לקוליסטין פגיע לאנטיביוטיקות אחרות. אולם, קיים חשש גדול שהחיידק יעביר את העמידות הזו לחיידקים נוספים, כולל כאלו שעמידים לאנטיביוטיקות אחרות, וכך יוביל ליצירתו של "חיידק על" אמיתי, שעמיד לכל סוגי האנטיביוטיקה שיש בידי האדם. במוקדם או במאוחר אבולוציית החיידקים תביא להופעתו של חיידק שכזה, שיביא לסופו של עידן האנטיביוטיקה. התוצאה היא שנעמוד בפני חיידקים שאין לנו כל דרך להילחם בהם (פרט אולי על ידי טיפול מונע – חיסון).
לכתבה המלאה
חיסון שפעת בהריון? לא רק בשביל האם
מחקר חדש מצביע על כך שחיסון נגד שפעת בהריון ממשיך להביא תועלת לתינוקות גם לאחר הלידה: המחקר מצא ירידה משמעותית בסיכויים לתחלואה בשפעת מאובחנת מעבדתית, וכן הפחתה דרסטית בסיכוי להגיע לאישפוז בעקבות המחלה.
חיסון נגד שפעת מומלץ לנשים שמצויות בהריון במהלך עונת השפעת. הסיבה העיקרית להמלצה על החיסון בהריון היא הגנה על האישה ההרה. בעקבות שינויים שחלים במערכת החיסון והנשימה במהלך תקופת ההריון, האישה ההרה נמצאת בסיכון יתר לסיבוכי שפעת, וכן ללידות מוקדמות או הפלות בעקבות הידבקות במחלה.
מחקר חדש מצביע על כך שחיסון נגד שפעת בהריון ממשיך להביא תועלת לתינוקות גם לאחר הלידה. המחקר, שבדק כרבע מליון נשים ותינוקותיהן במהלך 9 עונות שפעת (2005-2014), מצא כי נשים שהתחסנו במהלך ההריון הפחיתו ביותר משני שליש את הסיכוי של ילדיהן לחלות בשפעת מאובחנת מעבדתית עד גיל חצי שנה. כמו כן, המחקר העלה כי הסיכוי להגיע לאשפוז בעקבות המחלה היה נמוך יותר ב-80% לאחר קבלת חיסון בהריון.
מהנתונים הללו ניתן להסיק כי חיסון האם מספק הגנה פסיבית לעובר, ככל הנראה על ידי מעבר נוגדנים דרך השיליה. נוגדנים אלה מצליחים להגן על התינוק במשך חצי שנה לפחות מפני שפעת, ובעיקר מפני סיבוכי המחלה.
המאמר המקורי-
https://goo.gl/M0IMvo
בקרת איכות בטיפת חלב גילתה שניתנו מספר חיסונים פגי תוקף במחוז הדרום
בתחילת מאי, חוסנו בשוגג שישה עשר תינוקות בני שנה בארבע תחנות טיפת חלב במחוז הדרום, בחיסונים שהגיעו מאצווה של חיסון מרובעת שפג תוקפו. הדבר נתגלה מספר ימים לאחר מכן, תוך כדי בקרה פנימית של האחיות האחראיות בתחנות הללו. בעקבות האירוע, נשלחו הודעות לתחנות טיפת חלב בכל הארץ בבקשה לבדוק האם חיסונים מאצווה זו ניתנו בתחנות אחרות, ואם כן, מתי. מתן חיסון שפג תוקפו זמן קצר לפני כן אינה מהווה סכנה בריאותית, אך תיתכן פגיעה ביעילות החיסון. עקב כך, הורי התינוקות נתבקשו להביאם שנית לתחנות לחיסון מרובעת חוזר.
בתחילת מאי, חוסנו בשוגג שישה עשר תינוקות בני שנה בארבע תחנות טיפת חלב במחוז הדרום, בחיסונים שהגיעו מאצווה של חיסון מרובעת שפג תוקפו. הדבר נתגלה מספר ימים לאחר מכן, תוך כדי בקרה פנימית של האחיות האחראיות בתחנות הללו.
בתחנות טיפות החלב מתקיימים באופן שגרתי מספר רבדים של בקרה על מתן החיסונים: בקרה עצמית של האחות, בה היא נדרשת לבדוק מספר פעמים את פרטי החיסון שהיא עומדת לתת, מרגע הוצאתו מן המקרר ועד למתן החיסון עצמו; בקרה על שלמות האמפולות ותאריכי התפוגה של החיסונים מצד האחיות האחראיות בתחנה; בקרה פנימית הנערכת כפעמיים בשנה על ידי אחיות המפקחות על פעילות התחנה, כולל היצמדות לנהלי מתן החיסונים ואחסונם התקין; ובקרה מחוזית המתקיימת אחת למספר שנים. למרות זאת, תיתכנה טעויות אנוש, ולשמחתנו, זו נתפסה בשלבים מוקדמים ביותר. בעקבות האירוע, נשלחו הודעות לתחנות טיפת חלב בכל הארץ בבקשה לבדוק האם חיסונים מאצווה זו ניתנו בתחנות אחרות, ואם כן, מתי.
מתן חיסון שפג תוקפו זמן קצר לפני כן אינה מהווה סכנה בריאותית, אך תיתכן פגיעה ביעילות החיסון. עקב כך, הורי התינוקות נתבקשו להביאם שנית לתחנות לחיסון מרובעת חוזר.
לידיעה המלאה:
https://goo.gl/1vJbJP
פעילויות עמותת מדעת
מדעת ממשיכים ליצור תוכן מרתק, להרצות על בריאות, לדון בנושאים מרתקים כמו חלב אם מול תמ"ל או איך להסביר על חיסונים בלי להתנשא, וגם לתרום אלפי מנות חיסון לעולם השלישי!
מדעת תורמת מעל 7,300 חיסונים לעולם השלישי
חברי ומתנדבי העמותה משתתפים בפעילות הסברת חיסונים של משרד הבריאות הקנדי. הפעילות היא דרך האינטרנט וכוללת מענה על שאלות בנושא חיסונים או שיתוף מאמרים. אתם מוזמנים להתחבר באתר ולהצטרף לקבוצת העמותה. כל תשובה נכונה או שיתוף צוברים נקודות לזכות העמותה ועבור כל נקודה, נתרם חיסון לעולם השלישי!
https://iboostimmunity.com/team/midaat
מפגשי תוכן
בחודש מאי התקיים מפגש תוכן בקרית אונו. המפגש היה פורה במיוחד, וחוץ מתכנים מעניינים הוא הניב גם יצירות קולינריות מרשימות של חברי ומתנדבי העמותה.
בחודש יוני מתקיימים שני מפגשים, הראשון נערך בפתח תקווה ב-10/6 והשני צפוי להתקיים בקרית אונו ב-24/6. הצטרפו אלינו לפעילות מהנה (וטעימה!)
הרצאות
בחודש האחרון נערכו הרצאות רבות של חברי העמותה:
בתחילת מאי, עמותת מדעת השתתפה ביום בריאות האישה של המכללה למנהל בתל אביב. במסגרת האירוע, שרי נתן הרצתה על וירוסים, סרטן ופפילומה. בנוסף, שרי העבירה בחוג בית הרצאה פופולרית ומרתקת בשם "וירוסים והאדם: מרוץ חימוש", ובהמשך החודש העבירה שרי הרצאה נוספת לאחיות טיפת חלב של קופת חולים כללית, מנהלת הגליל. ההרצאה עסקה בחיסונים והתמודדויות עם מתנגדי חיסונים והתקיימה בקיבוץ עמיעד.
אדוה לוטן, מנהלת העמותה, הרצתה לתלמידי תיכון ולתלמידי חטיבת ביניים במבשרת ציון בנושא "בלשות מידע",
ואילו ד"ר קרן לנדסמן, המנהלת המקצועית של העמותה, הרצתה על "שליחי השטן: מג'נר ועד אופיט" במסעדת ננוצ'קה בתל אביב.
ד"ר קרן לנדסמן מרצה במסעדה הפופולרית "ננוצ'קה" בתל אביב
מערוץ היו-טיוב
חיסונים וחסינות עדר –
בשנים האחרונות ישנן התפרצויות הולכות וגדלות של מחלות שניתנות למניעה בעזרת חיסונים. מהי חסינות העדר ולמה היא חשובה? כל אלו ועוד בסרטון
ההפלרה חוזרת! למה בעצם אנחנו שמחים? ומה עושה הפלואוריד? כל התשובות – ניחשתם נכון – בסרטון
פעילות בקבוצת הפייסבוק "מדברים על חיסונים"
עדות של אמה של חברת הקבוצה, המספרת איך מחלת הפוליו הקלה, יחסית, שבה חלתה השפיעה על חייה.
https://www.facebook.com/171810053014040/posts/482392501955792
פוסט שכתבה אמא מבולבלת בנושא חיסונים הביא לשרשור מעניין מאוד, על מהות ההתלבטות ודרכים לפתור אותה.
https://www.facebook.com/171810053014040/posts/479120155616360
פעילות בקבוצת הפייסבוק "קהילת מדעת"
דיון מעניין בשאלה: אם את לא מסוגלת להניק – מה עדיף? חלב אם מתרומת אישה זרה, או תמ"ל?
https://www.facebook.com/300433133476372/posts/498668690319481
שרשור על הנגשת מידע רפואי בכלל ועל חיסונים בפרט – כיצד לעשות זאת בצורה אפקטיבית ומבלי "להתנשא"?
https://www.facebook.com/300433133476372/posts/498555813664102
רוצים לעזור?
גם אתם מאמינים בצורך לקדם קבלת החלטות מושכלת בתחום הרפואי? גם אתם מבינים עד כמה הדבר יכול להשפיע על חיי כל אחד ואחת מאיתנו? אם אתם רוצים להצטרף אלינו, אנא פנו אלינו בטופס ההצטרפות לעמותה כאן:
https://goo.gl/c5rBqt
לא חייבים להיות חברי עמותה כדי לעזור!
אנחנו תמיד שמחים לקבל סיוע, ובימים אלו זקוקים למתנדבים בעלי השכלה אקדמית בתחומי מדעי החיים או מדעי הרפואה שישתתפו בכתיבת תכנים לאתר. נשמח להיעזר גם במתנדבים שאין להם רקע בכתיבה או במדעי החיים, לצורך ארגון התכנים. בנוסף אנחנו זקוקים למתרגמים ומתמללים, שיעזרו לנו בהנגשת תכנים שקיימים ברשת.
אם אתם רוצים להתנדב, אנא פנו לד"ר אפרת קינן-גילון, רכזת המתנדבים של העמותה, בכתובת הדוא"ל:
volunteer@midaat.org.il
כמובן, אפשר גם לתרום! בדף הפייסבוק ובאתר של מדעת תמצאו כפתור לתרומה דרך פייפאל. כל תרומה תתקבל בברכה ותסייע לנו להמשיך בפעילותנו.