מגזין מדעת- גיליון רביעי
מי אנחנו | התנדבות | תרומות | הצטרפות | לדף הפייסבוק שלנו
החיסון נגד וירוס פפילומה יינתן גם לבנים
בשורות טובות: משרד הבריאות הודיע שהחל מהשנה הזו יינתן החיסון נגד וירוס הפפילומה גם לבנים, ולא רק לבנות כפי שהיה נהוג עד כה. החיסון יינתן מעתה לתלמידים ולתלמידות בכיתה ח', ובכך מצטרפת ישראל למדינות מערביות אחרות המעניקות הגנה מפני הוירוס לכלל האוכלוסייה.
החיסון ידוע גם בכינויו "חיסון נגד סרטן צוואר הרחם," אבל הוא יעיל גם נגד וירוסים שיכולים לגרום לסוגי סרטן שפוגעים בגברים ונשים כאחד. בנוסף, חיסון הבנים יוצר שכבת הגנה נוספת עבור בנות זוגם העתידיות. ההמלצה המקצועית לחסן גם בנים קיימת כבר כמה שנים, אבל עד השנה לא נכלל החיסון בסל הבריאות, והורים שרצו לחסן את בניהם נאלצו לשלם אלפי שקלים.
החיסון שיינתן מעתה גם לבנים וגם לבנות הוא התרכיב גרדסיל (Gardasil), שמגן מפני זני הנגיף הגורמים למרבית מקרי סרטן צוואר הרחם, ומפני זנים נוספים הגורמים למרבית המקרים של יבלות באברי המין בשני המינים. גרדסיל גם נבחן והוכח כמגן יעיל מפני התפתחויות טרום סרטניות בפות, בנרתיק, ובפי הטבעת.
קישור להודעת משרד הבריאות:
התפרצות חצבת בקרב מתנגדי חיסונים בקנדה
במרץ 2015 דווח על התפרצות חצבת במחוזות אונטריו וקוובק שבקנדה. יותר מ-130 חולים אותרו במשך החודש. איש מהם לא היה מחוסן, וכולם היו חברים כולם בקבוצה דתית קטנה שמנהיגה הרוחני מטיף נגד חיסונים. החקירה האפידמיולוגית העלתה שבני משפחה מהקהילה ביקרו בדיסנילנד בחודש פברואר, וכנראה נדבקו שם בנגיף.
מחלת החצבת מתאפיינת בסיבוכים קשים, בעיקר דלקת ריאות ודלקות אוזניים. היא עלולה לגרום לנכויות כמו פיגור וחירשות, ואף למוות. חצבת היא המחלה המדבקת ביותר בכל המחלות המדבקות, וכשהגיעה לכיס של מתנגדי חיסונים היא פשטה בו כאש בשדה קוצים והדביקה את כל בני הקהילה שלא חוסנו. אחד החולים ביקר בבית ספר מקומי, ששוהים בו גם ילדי גן שעדיין לא קיבלו את כל מנות החיסון לחצבת. בבית הספר נערך מבצע לאיתור תלמידים ואנשי סגל שטרם השלימו את החיסונים. מי שסירב להתחסן התבקש לא להגיע לבית הספר עד תום ההתפרצות.
https://goo.gl/GxBJtX
פעילות בעמותת מדעת
במרץ 2015 קיימנו פעילויות רבות, באינטרנט ומחוצה לו. בנוסף להמשך בניית אתר העמותה והניהול השוטף של קבוצות הפייסבוק שלה, הציגו מתנדבים שלנו את העמותה בכנס איגוד רופאי המשפחה, וד"ר גיל צ'פניק התראיין לתכנית רדיו בנושא רפואה מונעת במשפחה.
ב-18 במרץ נערך בחיפה כנס איגוד רופאי המשפחה. בדוכן של העמותה חולקו עלונים בנושאי חיסונים, ונוצר קשר עם רופאי משפחה רבים שהביעו עניין בעמותה ובפעילותה.
ב-25 במרץ, התראיין ד"ר גיל צ'פניק, חבר העמותה ומומחה ברפואת ילדים, בתכנית "משפחה גרעינית" בגלי צה"ל. התכנית עסקה בהיגיינה במשפחה, וד"ר צ'פניק המליץ לנהוג במתינות בתחום: להקפיד על רחיצת ידיים, אבל להימנע מיצירת סביבה סטרילית בבית.
בשבועות האחרונים אנחנו מתמקדים בבניית אתר חדש לעמותה, במטרה להנגיש לקהל הרחב מידע מבוסס בתחום בריאות הציבור ורפואה מונעת. כעשרים מתנדבים שוקדים על כתיבה, תרגום ועריכה של טקסטים לאתר. נשמח מאוד לקלוט מתנדבים נוספים שיסייעו לנו ביצירת תכנים איכותיים.
קבוצות הפייסבוק שלנו שוקקות חיים. בקבוצת "מדעת", המיועדת לפעילי העמותה ולתומכיה, נרשמו יותר משבעים דיונים בנושאים שונים, ובהם פיתוח חיסון לאבולה, רפואה אלטרנטיבית, וכתבות בלתי-מבוססות בתקשורת על ריפוי סרטן. שירשור מעניין במיוחד עסק בהיסטוריה של ההתנגדות לחיסונים כפי שהיא באה לידי ביטוי בקריקטורות בעיתוני העבר:
קבוצת "מדברים על חיסונים", שבה צוות מומחים מתנדבים עונה על שאלות הנוגעות לנושא, ממשיכה לצמוח. במרץ כבר היו רשומים בה יותר מ-2000 חברים, והועלו בה יותר מ-200 שירשורים שונים. אחת השאלות הנפוצות שנשאלנו עוסקת בסוגיית הפיצול של חיסוני גיל שנה. החיסונים כוללים שלוש זריקות, ובהן החיסון הראשון מסוג MMRV (נגד חצבת, חזרת, אדמת ואבעבועות רוחשלבקת חוגרת) ומנות דחף לכמה חיסונים אחרים. הורים רבים הביעו חשש מפני ריבוי החיסונים באותו מועד ושאלו אם כדאי לפצל אותם. החודש ריכזנו במסמך אחד בנושא ציטוטים מפי רופאים ומדענים, שכולם מסכימים שאין צורך בפיצול:
רוצים לעזור?
גם אתם מאמינים בצורך לקדם קבלת החלטות מושכלת בתחומי הרפואה? גם אתם מבינים עד כמה הדבר יכול להשפיע על חיי כל אחד ואחת מאיתנו? אם אתם רוצים להצטרף אלינו, אנא פנו בטופס ההצטרפות לעמותה כאן :
https://goo.gl/fVGiQf
לא חייבים להיות חברי עמותה כדי לעזור!
אנחנו תמיד שמחים לקבל סיוע, ובימים אלו זקוקים למתנדבים בעלי השכלה אקדמית בתחומי מדעי החיים או מדעי הרפואה שישתתפו בכתיבת תכנים לאתר. נשמח להיעזר גם במתנדבים שאין להם רקע בכתיבה או במדעי החיים, לצורך ארגון התכנים. בנוסף אנחנו זקוקים למתרגמים ומתמללים, שיעזרו לנו בהנגשת תכנים שקיימים ברשת.
אם אתם רוצים להתנדב, אנא פנו לד"ר אפרת קינן-גילון, רכזת המתנדבים של העמותה, בכתובת הדוא"ל:
volunteer@midaat.org.il
כמובן, אפשר גם לתרום! בדף הפייסבוק ובאתר של מדעת תמצאו כפתור לתרומה דרך פייפאל. כל תרומה תתקבל בברכה ותסייע לנו להמשיך בפעילותנו.