מגזין מדעת- גיליון חמישי

newsletterh

 newsletterunewsletterf            מי אנחנו | התנדבות | תרומות | הצטרפות | לדף הפייסבוק שלנו newslettert

חקיקה חדשה באוסטרליה תגביל קצבאות למתנגדי חיסונים

ראש ממשלת אוסטרליה הודיע בתחילת אפריל 2015 על חקיקה שמשמעותה פגיעה כספית בהורים שבוחרים שלא לחסן את ילדיהם. במסגרת החקיקה יבוטלו קצבאות והטבות מס מסוימות להורים האלה. החקיקה החדשה זכתה לתמיכה פוליטית רחבה וראש האופוזיציה אף פרסם הודעת תמיכה בנושא.

 

באוסטרליה קיים שנים אחדות מאגר מידע לאומי בנושא חיסונים ובו תיעוד מפורט של כל חיסון שניתן במדינה, והקבלה למסגרות חינוכיות, ציבוריות או פרטיות, מותנית בחיסונים מלאים לילד. בנוסף לפטורים רפואיים, קיימת אפשרות לפטור על רקע התנגדות דתית או אידיאולוגית. קבלת הפטור הזה כרוכה בקבלת ייעוץ מגורם רפואי מוסמך שמבהיר להורים את המשמעות הרפואית של החלטתם.

ראש ממשלת אוסטרליה הדגיש בהודעתו בדבר החקיקה שהחלטת הורים להימנע מחיסון ילדיהם מסוכנת גם לילדים אחרים ולקהילה בכללה. לדבריו, לבחירתם של אותם הורים אין גיבוי של המדיניות הציבורית או המחקר הרפואי, ולכן אין לתמוך בה בתשלומי קצבת ילדים או הטבות מס מכספי משלם המיסים.

https://goo.gl/nXlv4n

 

עדכון מחקרי בנושא רוטה:

מחקר חדש שהתפרסם באפריל 2015 בארה"ב מצביע על ירידה גדולה שחלה בתחלואה, אישפוזים ותמותה מוירוס הרוטה מאז הוכנס החיסון לשגרת החיסונים המומלצים במדינה ב-2006. המחקר מצטרף למחקרים קודמים, גם בישראל, שמראים שהחיסון מצמצם מאוד את התחלואה הקשה שגורם הוירוס.

 


וירוס הרוטה הוא אחד הגורמים המובילים בעולם למחלות מעיים בילדים. חלק מהילדים שנדבקים בו לוקים בשילשולים והקאות עד כדי התייבשות ומגיעים לאישפוז בבית חולים. בקבוצת הפייסבוק "מדברים על חיסונים" יש סיפורים רבים של הורים שלא חיסנו את ילדם נגד רוטה, והוא חווה מחלה קשה ומטלטלת. את חיסון הרוטה אפשר היה לקנות בישראל באופן פרטי כבר לפני כמה שנים, וב-2011 הוא נכנס לתכנית חיסוני השגרה. החיסון ניתן בשלוש מנות, בטיפות דרך הפה, בגיל חודשיים, ארבעה חודשים וחצי שנה. גם בישראל ניכרת ירידה דרמטית באישפוזים בזכות חיסון הרוטה.
https://goo.gl/Oat4Z2

עוד מחקר רחב היקף שולל קשר בין חיסונים לאוטיזם

באפריל 2015 התפרסם מחקר נוסף השולל קשר בין חיסונים לאוטיזם. המחקר, שהתפרסם בכתב העת של האגודה האמריקנית לרפואה (Journal of the American Medical Association), בדק את הקשר בין אוטיזם לחיסון MMR בקרב ילדים שאחיהם הבכורים אובחנו על הרצף האוטיסטי. בניתוח סטטיסטי של למעלה מ-95 אלף ילדים, השוו החוקרים את שיעורי האוטיזם בקרב אחאים שחוסנו ואלו שלא חוסנו, וגילו שאין הבדל בין הקבוצות.

 

מחקרים רבים נעשו ועדיין נעשים בדבר הקשר בין אוטיזם לחיסונים, לא מעט בגלל מחקר שקרי שפירסם לפני שנים רבות הרופא אנדרו וויקפילד, ולפיו חיסון MMR גורם לאוטיזם. בעקבות אותו מחקר החליטו הורים רבים לוותר על מתן החיסון, וכך הם חושפים את ילדיהם לסכנה ללקות בחצבת, אדמת וחזרת. כל המחקרים שנעשו מאז הוכיחו שאין כל קשר בין חיסונים ואוטיזם. למרות זאת, חלק מהמשפחות שבהן אובחנו ילדים כשייכים לקשת האוטיסטית מביעות חשש שמא שילוב בין החיסון לנטייה גנטית יכול לגרום להתפרצות התסמונת.

המחקר הנוכחי מלמד שגם כאשר קיימים מקרי אוטיזם במשפחה, חיסון MMR לא מוביל לעלייה במספרם. לכן חשיבות המחקר היא לא רק בהוספת עוד הפרכה של הטענה בדבר קשר בין אוטיזם לחיסון MMR, אלא גם בסיוע להפגת חששם של הורים לילדים אוטיסטים מפני חיסון אחאים צעירים יותר.

https://goo.gl/QswXYN

 

קורס החיסונים של ד"ר פול אופיט יצא לדרך

באפריל 2015 נפתח קורס מטעם אוניברסיטת פנסילבניה בנושא חיסונים, בהנחיית ד"ר פול אופיט, מבכירי המרצים בתחום. הקורס עוסק בהיבטים שונים של הנושא, מותאם לקהל הרחב, ומועבר אונליין ובחינם באמצעות אתר קורסרה. אפשר עדיין להרשם ולהצטרף להרצאות.

הקורס עוסק בין היתר בהיסטוריה של החיסונים, חיסונים בראי התקשורת, והתנגדות לחיסונים, וכמו כן מוצגות בו תשובות לשאלות נפוצות בנושא. רבים מחברי עמותת מדעת הצטרפו לקורס, ואפשר לדון בנושאים שעולים בו בקבוצת הפייסבוק של מדעת. מומלץ לכל מי שמתעניין בתחום או נדרש מעת לעת לענות על שאלות בנושא.

https://goo.gl/Qxnwuw

 

פעילות בעמותת מדעת

באפריל 2015 התקיימה אסיפה כללית של חברי העמותה ואושרו בה דו"חות העמותה לשנת 2014. כמו כן היתה פעילות בתקשורת לקידום יעדי העמותה, שכללה ראיון של מנכ"ל העמותה אדוה לוטן בגלי צה"ל, וראיון של ד"ר קרן לנדסמן, המנהלת המקצועית של העמותה, בפודקאסט מוביל באוסטרליה בתחומי מדע ורפואה. בנוסף, המשכנו  בבניית  תכני אתר העמותה תוך הקפדה על סטנדרטים מקצועיים גבוהים. וכמובן, הפעילות השוטפת שלנו בפייסבוק נמשכת ואף מתרחבת.

 

אסיפה כללית של העמותה נערכה ב- 5 באפריל 2015 במבשרת ציון, בהשתתפות עשרות מחבריה. מנכ"לית העמותה אדוה לוטן הציגה את היעדים והפעילות, וכן נדונו הדו"חות הרשמיים, שהועברו מראש לחברי העמותה.

בנוסף להצבעה הפורמלית על מסמכי העמותה השונים, התקיים מפגש חברתי נעים שבו הציגו המשתתפים את עצמם ואת תחומי פעילותם. כמו כן הרצתה בפנינו ד"ר קרן לנדסמן, המנהלת המקצועית של העמותה, על ההתמודדות עם ההתנגדות לחיסונים.

Untitled

הרצאות ופעילות בתקשורת

בתחילת אפריל 2015 התראיינה ד"ר קרן לנדסמן לפודקאסט הידוע The Skeptic Zone – סדרת משדרים עצמאיים בנושאי מדע ורפואה מזווית ספקנית, בהנחיית ריצ'רד סונדרס, ממובילי התנועה הספקנית באוסטרליה. ד"ר לנדסמן סיפרה בראיון על עמותת מדעת ועל המאבק בתנועת מתנגדי החיסונים בישראל. אפשר להאזין להקלטה המלאה כאן:

https://goo.gl/gUdUUj

 

ב-13 באפריל 2015 התראיינה אדוה לוטן לתכנית הרדיו "משפחה גרעינית" בגלי צה"ל, בנושא החקיקה החדשה באוסטרליה שמטרתה להעלות את שיעור ההתחסנות במדינה. המראיינים, אברי גלעד ושרון קנטור, העלו לשידור גם את מור סגמון, ראש עמותת "חסון" המובילה את ההתנגדות לחיסונים בישראל, והראיון הפך לעימות בנושא חיסונים וההתנגדות להם בישראל.

אפשר להאזין לראיון בהקלטה כאן (20:35-32:20):

https://goo.gl/ZwyiO8

 

במסגרת הפעילות השוטפת בעמותה באפריל 2015, הרצתה ד"ר לנדסמן בלשכת הבריאות המחוזית בירושלים בפני רופאים ואחיות. ההרצאה עסקה בנושא חיסונים ושאלות נפוצות של הורים בנושא.

 

פעילות באינטרנט

בניית התכנים באתר החדש של העמותה נמשכת. חלק מהתכנים מתפרסמים כבר עכשיו, עוד לפני שהושק האתר בצורתו הסופית. באפריל 2015 עלה בערוץ היוטיוב של העמותה סרטון חדש שעוסק בניהול סיכונים ברפואה. בסרטון, המלווה בתרגום לעברית, מבהיר רופא הילדים ד"ר אהרון קרול מהם הגורמים הנפוצים באמת לתמותה בקרב ילדים ומבוגרים, ומאילו סיכונים אחרים חוששים רובנו בלי שום הצדקה.

https://goo.gl/UGozEM

 

קבוצת הפייסבוק של מדעת גדלה והפעילות בה מתרבה. באפריל היו כמה שרשורים מעניינים, בין השאר בנושא בריאות הציבור בהקשר של איכות הסביבה. שרשור ארוך התפתח סביב נושא זיהום האויר במפרץ חיפה. כמה מדענים ואנשי מקצוע בתחומי איכות הסביבה ואפידמיולוגיה חלקו מידיעותיהם וניסיונם והתפתח דיון מעשיר ומעמיק:

https://goo.gl/6pMfHa

 

נושא השימוש בחומר ההדברה ראונד-אפ עלה אף הוא, וגם בשרשור הזה התקיים דיון פורה בהשתתפות הדיוטות ואנשי מקצוע כאחד:
https://goo.gl/sSZVzr

 

קבוצת הדגל של העמותה, "מדברים על חיסונים",  שוקקת פעילות ומדי יום ביומו עולות שאלות רבות, ספציפיות וכלליות, בנוגע להיבטים שונים של חיסונים.

שרשור אחד עסק בעניין היסטורי –  החיסונים לאבעבועות שחורות ושחפת שניתנו בעבר בישראל. ד"ר יובל רבינוביץ' הסביר בו איך אפשר לדעת אם הצלקת בזרוע מקורה בחיסון שחפת או אבעבועות שחורות:

https://goo.gl/XshjPA

 

שרשור מעניין נוסף עסק בהתנגדות לחיסונים. אם מודאגת ביקשה חוות דעת לגבי סרט שמפיצים מתנגדי חיסונים ברשת ובו טענות כוזבות, והתפתח דיון בנושא:

https://goo.gl/nNaO2r

 

רוצים לעזור?

גם אתם מאמינים בצורך לקדם קבלת החלטות מושכלת בתחומי הרפואה? גם אתם מבינים עד כמה הדבר יכול להשפיע על חיי כל אחד ואחת מאיתנו? אם אתם  רוצים להצטרף אלינו, אנא פנו בטופס ההצטרפות לעמותה כאן :
https://goo.gl/fVGiQf

לא חייבים להיות חברי עמותה כדי לעזור!

אנחנו תמיד שמחים לקבל סיוע, ובימים אלו זקוקים למתנדבים בעלי השכלה אקדמית בתחומי מדעי החיים או מדעי הרפואה שישתתפו בכתיבת תכנים לאתר. נשמח להיעזר גם במתנדבים שאין להם רקע בכתיבה או במדעי החיים, לצורך ארגון התכנים. בנוסף אנחנו זקוקים למתרגמים ומתמללים, שיעזרו לנו בהנגשת תכנים שקיימים ברשת.

אם אתם רוצים להתנדב, אנא פנו לד"ר אפרת קינן-גילון, רכזת המתנדבים של העמותה, בכתובת הדוא"ל:
volunteer@midaat.org.il

כמובן, אפשר גם לתרום! בדף הפייסבוק ובאתר של מדעת תמצאו כפתור לתרומה דרך פייפאל. כל תרומה תתקבל בברכה ותסייע לנו להמשיך בפעילותנו.

לתרומה

האתר מנוהל ומתוחזק ע"י עמותת מדעת

פיתוח: דניאלה קרני-הראל

עיצוב ומיתוג: כרמי אהוביה


תרומה לעמותת מדעת

אנו עושים כל מאמץ כדי להנגיש מידע מבוסס-ראיות ומהימן בנושאי בריאות. אנו משקיעים זמן ומשאבים רבים על מנת שהמידע המובא באתר יהיה העדכני והמדוייק ביותר, מגובה במקורות מדעיים ותואם את הידע המקצועי בתחומים הרלוונטיים. יחד עם זאת, אין במידע שבאתר כדי להוות המלצה רפואית. אנו מעודדים את מי שחפץ בהמלצות ועצות פרטניות בנושאים רפואיים לפנות באופן אישי לרופא/ה מורשה/ית או לבעל/ת רשיון באחד ממקצועות הבריאות הרלוונטיים.

מוזמנים לקרוא עוד על תהליך יצירת התוכן שלנו

הפרטיות שלכם חשובה לנו
האתר של מדעת עושה שימוש בעוגיות על מנת ליצור חוויה נעימה לכל המבקרים, אתם מוזמנים לקרוא על זה עוד ב דף תנאי המשתמש שלנו

Midaat © 2024 | מדעת - למען בריאות מושכלת