מגזין מדעת- גיליון שישי

newsletterh

 

 

 newsletterunewsletterf            מי אנחנו | התנדבות | תרומות | הצטרפות | לדף הפייסבוק שלנו newslettert

אמריקה נפרדת לשלום מהאדמת

ארגון הבריאות העולמי הכריז בסוף אפריל 2015 על יבשת אמריקה כנקייה מאדמת. ההכרזה מתיחסת גם לאמריקה הצפונית וגם לאמריקה הדרומית, שמאז 2009 לא נרשם בהן אף מקרה של אדמת שמקורו מקומי. האדמת נעלמה בזכות מבצע חיסונים אינטנסיבי וממוקד של תינוקות ומבוגרים במדינות שונות ברחבי היבשת.

אדמת היא מחלה מדבקת שנגרמת על ידי נגיף. המחלה מסוכנת במיוחד כאשר נדבקות בה נשים הרות, כי היא יכולה לגרום למומים מולדים רבים ואף למות העובר. חיסון נגד אדמת ניתן במסגרת חיסון ה-MMR שכולל גם חיסונים נגד חזרת וחצבת (לעיתים ניתן בגרסת MMRV, שכוללת גם חיסון נגד אבעבועות רוח).


ב-15 השנים האחרונות מיקד ארגון הבריאות העולמי מאמץ מיוחד להכחדת האדמת מיבשת אמריקה, בעזרת מבצעי חיסונים בכל 45 המדינות שבה. כיום, שש שנים לאחר המקרה האחרון של אדמת שמקורו היה ביבשת, הוכרז האיזור כנקי מאדמת. זהו הנגיף השלישי שמוכחד באמריקה באמצעות חיסונים. קדמו לו נגיף האבעבועות השחורות (שהוכחד בכל העולם) ונגיף הפוליו.

https://goo.gl/9pp2MZ

מחקר חדש: חיסון החצבת מגן גם ממחלות נוספות

מחקר חדש שפורסם בכתב העת Nature מעלה שפגיעת נגיף החצבת במערכת החיסונית של הגוף גורמת להגברת התחלואה במחלות אחרות למשך כמה שנים. מהמחקר עולה שילדים המחוסנים מפני חצבת מוגנים למשך כמה שנים גם ממחלות אחרות.

נגיף החצבת פוגע במערכת החיסונית של הגוף ומותיר את החולה פגיע לזיהומים משניים, שהם מקור הסיבוכים העיקריים של המחלה. כשליש מהחולים בחצבת לוקים בדלקת אוזניים חריפה, דלקת ריאות, אודלקת קרום המוח. בחלק מהמקרים הסיבוכים גורמים לנכות ואף למוות.

עד כה העריכו שהשפעת החצבת על המערכת החיסונית נמשכת רק כמה חודשים, אבל מחקר חדש מעלה את הסברה שהמערכת החיסונית נשארת חלשה ופגיעה יותר לזיהומים כמה שנים אחרי סיום מהלכה הקליני של המחלה. המחקר התבסס על השוואת תחלואה במחלות נוספות בין ילדים שחלו בחצבת לבין ילדים מחוסנים. לשם בקרה, השוו החוקרים נתונים דומים לגבי מחלת השעלת (שלא משפיעה על המערכת החיסונית), ולא מצאו תופעה דומה. החוקרים משערים שהפגיעה בתאי דם לבנים במהלך מחלת החצבת גורמת גם למחיקת הזכרון החיסוני המאוחסן בתאים אלו.

https://goo.gl/p6yIxn

התפרצויות של מחלות מדבקות בישראל


במאי 2015 התרבו הדיווחים בתקשורת על התפרצויות של מחלות שניתנות למניעה באמצעות חיסונים. בעקבות התפרצות באיזור ירושלים, הכריז משרד הבריאות על הקדמת מתן המנה הראשונה של חיסון השעלת מגיל חודשיים לגיל חודש וחצי. צבר של מקרי חצבת באיזור המרכז גרר בעקבותיו טיפולים מניעתיים בקרב הנחשפים ופנייה ישירה להורים שטרם חיסנו את ילדיהם להגיע ולהשלים את חיסון החצבת.

עלייה במקרי חשיפה לכלבת בישראל

מתחילת 2015 חלה עלייה במספר מקרי הכלבת שהתגלו בבעלי חיים שבאו במגע עם בני אדם. משרד החקלאות מדווח על שמונה מקרים מאומתים של כלבת: חמישה בכלבים, שניים בזאבים ואחד בחתול. בשני המקרים האחרונים היו מעורבים כלבים שנמצאו בצפון הארץ, נאספו על ידי אנשים, והתגלו כחולים בכלבת.

הכלבת היא מחלה מסוכנת וחשוכת מרפא התוקפת יונקים. נשיכה של בעל חיים נגוע בכלבת יכולה להעביר כלבת לאדם ולסכן את חייו. נשיכה של בעל חיים החשוד כחולה בכלבת מצריך טיפול רלפואי אינטנסיבי על מנת למנוע את התפתחות המחלה. בשני מקרים שהיו החודש, נאספו כלבים משוטטים על ידי מטיילים באיזור הצפון וכעבור כמה ימים התגלו כחולים בכלבת. משרד החקלאות פרסם אזהרה הקוראת לא לאמץ כלבים משוטטים אלא לאמץ מכלביות של רשויות מקומיות ועמותות המקפידות על הסגר מתאים בטרם העברה לאימוץ.
https://goo.gl/YhaVzq
https://goo.gl/c5kZTd
 

https://goo.gl/UgOe1X

דף המידע של העמותה על כלבת-
http://www.midaat.org.il.il/archives/642

פעילות בעמותת מדעת

מאי 2015 שפע פעילויות, כולל פעילות של המנהלת המקצועית של העמותה, ד"ר קרן לנדסמן, בחו"ל! ד"ר  לנדסמן יצאה לדרום סודן, ומתנדבת שם בקידום נושא בריאות הציבור. ואילו בארץ התקיימה פעילות של העמותה לקידום נושא החיסונים, בהרצאות, בימי עיון, ובמדיה החברתית.

ד"ר קרן לנדסמן שוהה בימים אלה בדרום סודן, שם היא מתנדבת בתחום קידום בריאות הציבור ומעבירה קורס בבריאות הציבור לגורמים רפואיים מקומיים. הקורס, שמתקיים בעיירה לניה, הוא חלק מתוכנית מתמשכת של ממשלת דרום סודן להעלאת רמת הידע הרפואי בקרב אנשי הצוות הרפואי במדינה, הנאבקים יום-יום בעוני, במחסור, ברעב ובמחלות. הקורס כולל עקרונות תזונה, ואבחון וטיפול בתחלואת ילדים בני פחות מחמש.

https://goo.gl/oEZwJF

הרצאות ופעילות בתקשורת

עקב התפרצות מחלת השעלת באיזור ירושלים הקדים משרד הבריאות את מועד מתן המנה הראשונה של חיסון השעלת. הקדמת החיסון לא לוותה בפעילות הסברה מתאימה, והורים מודאגים מאזור ירושלים פנו לעמותת מדעת בשאלות. העמותה יצרה קשר עם ד"ר ניצה אברמסון, סגנית רופאת מחוז ירושלים במשרד הבריאות, והיא העבירה לעמותה מידע נוסף. ד"ר אברמסון הסבירה שהסיבה להקדמת החיסונים נגד שעלת היא פגיעותם של התינוקות הקטנטנים. לדבריה, מתחילת 2015 חלו בשעלת קרוב ל-500 בני אדם בירושלים ובסביבה ושלושה תינוקות נפטרו.

https://goo.gl/y8mvnI

באמצע החודש הרצתה ד"ר קרן לנדסמן בנושא חיסונים והתנגדויות לחיסונים בפני אחיות טיפת חלב מאיזור רחובות. בהרצאה נכחו גם נציגות נוספות מהעמותה והתקיים משחק תפקידים שבו הודגמה סיטואציה של שכנוע הורה לחסן את ילדיו.

בזירת המדיה החברתית התארחו שני מומחים של העמותה בקבוצות פייסבוק. ב-5 במאי התארחה ד"ר לנדסמן בקבוצת "תשעה ירחי לידה" וענתה על שאלות בנושא חיסונים בהריון וחיסוני תינוקות. ב-21 בחודש התארח ד"ר גיל צ'פניק, חבר העמותה ומומחה לרפואת ילדים, בקבוצת  "לחיות עם רפלוקס תינוקות" וענה על שאלות בנושאי חיסוני תינוקות עם רפלוקס, בדגש על חיסון הרוטה.

תכנים נוספים באינטרנט

בניית התכנים באתר החדש של העמותה נמשכת. חלק מהתכנים מתפרסמים כבר עכשיו, עוד לפני שהושק האתר בצורתו הסופית. גם ערוץ היוטיוב של העמותה לא קפא על שמריו, ושלושה סרטונים חדשים בתחום הרפואה המונעת התפרסמו בו החודש: סרטון שעוסק במניעת נזקים לשמיעה, סרטון שמסביר את נושא ניהול הסיכונים ברפואה, וסרטון בנושא הגנה ממחלות מין.
https://goo.gl/E2tM86

https://goo.gl/XO8zxi

https://goo.gl/eZ4mzP

קבוצת הפייסבוק של מדעת גדלה והפעילות בה מתרבה. בחודש מאי היו כמה שרשורים מעניינים, בהשתתפות אנשי מקצוע ומומחים בתחומי בריאות הציבור ואיכות הסביבה.

שירשור בנושא טיפולים משלימים ותרופות קסם:
https://goo.gl/QYZL3M

שירשור בנושא הגדרת חומרים מסרטנים ודירוגם:
https://goo.gl/AwLGmH

קבוצת הדגל של העמותה "מדברים על חיסונים" ממשיכה לגדול ויש בה כבר למעלה מ-2500 חברים. הקבוצה שוקקת פעילות ומדי יום הורים שואלים בה שאלות על חיסונים ומקבלים תשובות מאנשי מקצוע. שאלות רבות מאוד עלו בנושא ההתפרצויות לאחרונה של שעלת וחצבת, וניתן מענה לגבי מניעת התפשטותן בעזרתחיסונים ואמצעים נוספים.

אחד מהדיונים בנושא מחלת החצבת:

https://goo.gl/wue73R

דיון בנושא מחלת השעלת, שהדגים את מורכבות הבנת המסמכים המקצועיים בתחום, וכיצד פירוש מוטעה עלול להוביל לחרושת שמועות שקריות:
https://goo.gl/EUxh8i

דיון אחר התפרסם החודש ועסק בנושא אבעבועות רוח וחשיבות החיסון גם בגיל מבוגר:
https://goo.gl/tJvBgW

 

רוצים לעזור?

גם אתם מאמינים בצורך לקדם קבלת החלטות מושכלת בתחומי הרפואה? גם אתם מבינים עד כמה הדבר יכול להשפיע על חיי כל אחד ואחת מאיתנו? אם אתם  רוצים להצטרף אלינו, אנא פנו בטופס ההצטרפות לעמותה כאן :
https://goo.gl/fVGiQf

לא חייבים להיות חברי עמותה כדי לעזור!

אנחנו תמיד שמחים לקבל סיוע, ובימים אלו זקוקים למתנדבים בעלי השכלה אקדמית בתחומי מדעי החיים או מדעי הרפואה שישתתפו בכתיבת תכנים לאתר. נשמח להיעזר גם במתנדבים שאין להם רקע בכתיבה או במדעי החיים, לצורך ארגון התכנים. בנוסף אנחנו זקוקים למתרגמים ומתמללים, שיעזרו לנו בהנגשת תכנים שקיימים ברשת.

אם אתם רוצים להתנדב, אנא פנו לד"ר אפרת קינן-גילון, רכזת המתנדבים של העמותה, בכתובת הדוא"ל:
volunteer@midaat.org.il

כמובן, אפשר גם לתרום! בדף הפייסבוק ובאתר של מדעת תמצאו כפתור לתרומה דרך פייפאל. כל תרומה תתקבל בברכה ותסייע לנו להמשיך בפעילותנו.

לתרומה

האתר מנוהל ומתוחזק ע"י עמותת מדעת

פיתוח: דניאלה קרני-הראל

עיצוב ומיתוג: כרמי אהוביה


תרומה לעמותת מדעת

אנו עושים כל מאמץ כדי להנגיש מידע מבוסס-ראיות ומהימן בנושאי בריאות. אנו משקיעים זמן ומשאבים רבים על מנת שהמידע המובא באתר יהיה העדכני והמדוייק ביותר, מגובה במקורות מדעיים ותואם את הידע המקצועי בתחומים הרלוונטיים. יחד עם זאת, אין במידע שבאתר כדי להוות המלצה רפואית. אנו מעודדים את מי שחפץ בהמלצות ועצות פרטניות בנושאים רפואיים לפנות באופן אישי לרופא/ה מורשה/ית או לבעל/ת רשיון באחד ממקצועות הבריאות הרלוונטיים.

מוזמנים לקרוא עוד על תהליך יצירת התוכן שלנו

הפרטיות שלכם חשובה לנו
האתר של מדעת עושה שימוש בעוגיות על מנת ליצור חוויה נעימה לכל המבקרים, אתם מוזמנים לקרוא על זה עוד ב דף תנאי המשתמש שלנו

Midaat © 2024 | מדעת - למען בריאות מושכלת