שמעתם שרוטה מחלה קלה? הנתונים מראים אחרת

האם לעשות חיסון רוטה?

הורים רבים נמנעים מחיסון ילדיהם נגד מחלות ויראליות, ואחת המחלות האלה היא רוטה. זה חבל – ומסוכן. אם אתם מתלבטים האם לעשות חיסון רוטה, ברשימה הבאה אסביר למה חשוב מאוד להתחסן נגד וירוס הרוטה ולמה ההימנעות מהחיסון מסוכנת.
מיד אציג כמה נתונים והסברים – וגם רפרנסים, כדי שלא יגידו שאני ממציא נתונים – אבל אני מבקש מכולכם להיכנס לקישור שבסוף הרשימה ולקרוא את הסיפור שמופיע בו. אותי הוא פירק.

החיסון לרוטה נכנס לשימוש בישראל לפני פחות מעשור. עד אז כמעט כל הילדים בארץ חלו ברוטה בשלב זה או אחר, והתוצאה: כ-4,000 אשפוזים בשנה. כעת יש חיסון והוא יעיל מאוד. מחקרים שנעשו בעולם גילו שהחיסון –  המורכב מנגיף מוחלש שאינו יכול לגרום למחלה – מפחית אשפוזים ותחלואה חמורה בשיעור של 90%. חשוב לציין שההדבקה הראשונה היא החמורה ביותר ושחייבים לסיים את שלוש המנות של החיסון עד גיל 8 חודשים. פספסת? אבוד.

רוטה היא מחלה קשה המאופיינת בשלשול, בהקאות, בחום ובכאבי בטן. ואני לא מדבר על שלשולים קלים אלא על סכנת חיים כתוצאה מהתייבשות. שיעור התמותה מרוטה בעולם המערבי עומד על 1:14,000. בישראל נולדו ב-2015 כ-176,700 תינוקות. אנחנו מדברים על 12 תינוקות בשנה שהיו יכולים למות מרוטה. בשאר העולם שיעור התמותה הוא 1:200. במקרים נדירים גורם הווירוס להתפשלות מעי – מצב שבו חלק מהמעי "משתחל" לתוך חלק אחר. מצב זה עלול לגרום נמק ומחייב ניתוח. בקיצור, מחלה קשה ולא נעימה בכלל.

ילדה מאושפזת בבית החולים

אז למה הורים בכל זאת חוששים לחסן?

אז למה, למרות סיכון גבוה וחיסון יעיל כל כך, הורים אינם מחסנים את הילדים שלהם? קודם כל, כי אותם הורים חוששים מתופעות הלוואי. אז בבקשה: תופעות הלוואי של החיסון קלות מאוד – עצבנות, שלשול קל או הקאה – וכמובן לא יתרחשו בהכרח.

שנית, השמועות אומרות שהחיסון לרוטה מחמיר ריפלוקס בתינוקות או גורם לו. לא נכון! ריפלוקס, כלומר עלייה של המזון לוושט המלווה לעתים בהקאה, אופייני לתינוקות בני חודשיים – הגיל שבו ניתן החיסון. לכן רבים מקשרים את הריפלוקס לחיסון. הקישור הזה אינו קיים במציאות; כל המחקרים, מחקרים שנעשו על עשרות אלפי ילדים, הראו שהחיסון אינו מחמיר ריפלוקס ואינו גורם לו.

הגרף המצורף מציג את שכיחות הריפלוקס לפי גיל, שנים רבות לפני שהחיסון נכנס לשימוש. רואים את השיא באזור גיל חודשיים? בדיוק בגיל שבו מקבלים את החיסון.

שיא הופעת מקרי הריפלוקס הוא סביב גיל ארבעה חודשים

 

התפשלות מעי, שהוזכרה כאחת מסכנות הרוטה, היא תופעת לוואי נדירה מאוד של החיסון (2:100,000). במילים אחרות, גם בהקשר של סכנה זו מוטב להתחסן.

שלישית, העובדה שהרוטה הוכחדה בישראל מניעה הורים רבים להימנע מהחיסון – כי אם אין מחלה אז למה להתחסן? הבעיה היא שמדי שנה נמצא הווירוס בעשרות דגימות צואה, כך שהמחלה עשויה להתפרץ אם תינוקות לא יחוסנו.

לסיכום, לפנינו מחלה קשה ומסוכנת שהחיסון נגדה חיוני ולא מסוכן. כעת אני מציע לכל מי שמתלבט/ת לקרוא את מה שכתב ד"ר יובל האן, מומחה ברפואת ילדים.

http://www.midaat.org.il/2016/03/24/rota_dr_yuval/

 

רשימת מקורות:

  1. אודות רוטה – מתוך אתר מדעת
  2. שמועות על חיסון הרוטה – מתוך אתר מדעת 
  3. נגיף הרוטה – מתוך אתר משרד הבריאות
  4. חיסון נגד זיהום הנגרם על ידי נגיף רוטה – דף החיסון מאתר משרד הבריאות (pdf)
  5. רוטה וירוס – מתוך האתר של המרכז הרפואי וולפסון
  6. רוטה באתר של ה-CDC (מתוך הספר הוורוד)
  7. רוטה וירוס – מתוך האתר של ארגון הבריאות העולמי (WHO) 

יעילות החיסון במניעת אישפוזים בעולם המערבי ובישראל:

  1. המלצות על חיסוני רוטה וירוס – כתב העת הישראלי לרפואת ילדים
  2. Muhsen, K., Rubenstein, U., Kassem, E., Goren, S., Schachter, Y., Kremer, A., … & Cohen, D. (2015). A significant and consistent reduction in rotavirus gastroenteritis hospitalization of children under 5 years of age, following the introduction of universal rotavirus immunization in Israel. Human vaccines  immunotherapeutics11(10), 2475-2482. (קישור ל- Pubmed).
  3. Givon-Lavi, N., Ben-Shimol, S., Cohen, R., Greenberg, D., & Dagan, R. (2015). Rapid impact of rotavirus vaccine introduction to the National Immunization Plan in Southern Israel: Comparison between 2 distinct populations. Vaccine33(16), 1934-1940.(קישור ל- Pubmed).
  4. Muhsen, K., Shulman, L., Kasem, E., Rubinstein, U., Shachter, J., Kremer, A., … & Cohen, D. (2010). Effectiveness of rotavirus vaccines for prevention of rotavirus gastroenteritis-associated hospitalizations in Israel: a case-control study. Human vaccines6(6), 450-454. (קישור ל- pdf)
  5. Vesikari, T., Matson, D. O., Dennehy, P., Van Damme, P., Santosham, M., Rodriguez, Z., … & Shinefield, H. R. (2006). Safety and efficacy of a pentavalent human–bovine (WC3) reassortant rotavirus vaccine. New England Journal of Medicine354(1), 23-33. (קישור ל- Pubmed).
  6. Soares-Weiser, K., MacLehose, H., Bergman, H., Ben-Aharon, I., Nagpal, S., Goldberg, E., … & Cunliffe, N. (2012). Vaccines for preventing rotavirus diarrhoea: vaccines in use. Cochrane Database Syst Rev11(11). (קישור ל- Pubmed).
  7. Grant, L. R., Watt, J. P., Weatherholtz, R. C., Moulton, L. H., Reid, R., Santosham, M., & O'brien, K. L. (2012). Efficacy of a pentavalent human-bovine reassortant rotavirus vaccine against rotavirus gastroenteritis among American Indian children. The Pediatric infectious disease journal31(2), 184-188. (קישור ל- Pubmed).
  8. Lamberti, L. M., Ashraf, S., Walker, C. L. F., & Black, R. E. (2016). A systematic review of the effect of rotavirus vaccination on diarrhea outcomes among children younger than 5 years. The Pediatric infectious disease journal35(9), 992-998.(קישור ל- Pubmed).

בן הורוביץבן הורוביץ

בעל דוקטורט ממכון וייצמן במדעי החיים,
תואר שני במדעי הרפואה ותואר ראשון בביוכימיה מולקולרית מהטכניון.
נשוי ואב ל-2, חי על קו התפר בין מדע לתקשורת אחראית ומדויקת

האתר מנוהל ומתוחזק ע"י עמותת מדעת

פיתוח: דניאלה קרני-הראל

עיצוב ומיתוג: כרמי אהוביה


תרומה לעמותת מדעת

אנו עושים כל מאמץ כדי להנגיש מידע מבוסס-ראיות ומהימן בנושאי בריאות. אנו משקיעים זמן ומשאבים רבים על מנת שהמידע המובא באתר יהיה העדכני והמדוייק ביותר, מגובה במקורות מדעיים ותואם את הידע המקצועי בתחומים הרלוונטיים. יחד עם זאת, אין במידע שבאתר כדי להוות המלצה רפואית. אנו מעודדים את מי שחפץ בהמלצות ועצות פרטניות בנושאים רפואיים לפנות באופן אישי לרופא/ה מורשה/ית או לבעל/ת רשיון באחד ממקצועות הבריאות הרלוונטיים.

מוזמנים לקרוא עוד על תהליך יצירת התוכן שלנו

הפרטיות שלכם חשובה לנו
האתר של מדעת עושה שימוש בעוגיות על מנת ליצור חוויה נעימה לכל המבקרים, אתם מוזמנים לקרוא על זה עוד ב דף תנאי המשתמש שלנו

Midaat © 2024 | מדעת - למען בריאות מושכלת