שמונה חודשים ארוכים של החלמה
בקיץ 2006 מיכל נדבקה במחלת השעלת. מאז חלפו שמונה חודשים ארוכים וקשים עד שהחלימה, וגם היום היא ממשיכה להתמודד עם נזקים משעלת
"נדבקתי בשעלת בקיץ 2006, בתקופה שהוגדרה על ידי הרופא, כמגיפת השעלת.
נדבקתי מבני הבכור, שלמזלי היה מחוסן, והמחלה עברה גם לשאר הילדים, גם מחוסנים, למזלם, כי כולם החלימו אחר השלב הראשון והפחות קשה של המחלה.
לצערי קיבלתי את המחלה בשיא העוצמה, כאשר התברר בדיעבד ולהפתעתי המוחלטת, כי מעולם לא חוסנתי, מסיבות לא ברורות.
משמעות "שיא העוצמה" זה דבר שקשה לתאר. רוב האנשים חושבים שמדובר אולי בשיעול קשה יותר ממחלה רגילה, אבל זה שונה לחלוטין.
השלב הראשון אמנם כולל התקפי שיעול קשים מהרגיל, אבל עדיין זה בגדר שיעול.
כאשר נכנסים לשלב השני, זה עולם אחר לגמרי. מדובר בהתקפי שיעול שמלווים בהקאות והפסקת נשימה. הנשימה נעצרת לחלוטין תוך כדי שיעול בלתי ניתן לשליטה. בשלב הזה איבדתי את ההכרה מספר פעמים, לאחר שלא הצלחתי לחזור לנשום.
זה סבל שלא ניתן לתיאור. ההתקפים חוזרים על עצמם בעוצמה הולכת וגוברת, ואצלי גם גרמו לסדק בצלע, אשר יחד עם השיעול גורמת לכאב עוצמתי ברמות שלא הרגשתי מימי.
המחלה נמשכה אצלי 8 חודשים ארוכים ועד היום, 8 שנים אחרי, עדיין סובלת מנזקים נשימתיים כמו ירידה ביכולת של הפרדה בין נשימה לשתייה, ומקרים רבים של נשימת נוזלים.
כאשר הרופא שלי ציין, בכעס כוללני, שיש סיבה שמחסנים נגד המחלה הזו, כי היא הורגת, הוא ידע על מה הוא מדבר. כמנהל מחלקת ילדים בשניידר בזמנו, הוא סיפר שיש לו במחלקה תינוקות מורדמים ומונשמים בגלל כאלו שלא דואגים לחסן וגרמו להתפרצות מחלה שהיה נדמה שכבר מודרה.
המזל היה שהילדים שלי היו כבר מחוסנים, אל תוותרו על החיסון."
זה סבל שלא ניתן לתיאור. ההתקפים חוזרים על עצמם בעוצמה הולכת וגוברת, ואצלי גם גרמו לסדק בצלע, אשר יחד עם השיעול גורמת לכאב עוצמתי ברמות שלא הרגשתי מימי.
מוסיפה ד"ר ארונסון, רופאת משפחה בקופ"ח כללית, "אחת מהסכנות החבויות בעניין מחלת השעלת היא שכיוון שהיא מתחילה כמו כל הצטננות קלה, ובד"כ גם אינה מלווה חם או הרגשה כללית רעה בהתחלה, אנשים אינם נשארים בבית אלא מסתובבים בחוץ, מגיעים לעבודה, בית הספר או הגן, ומשתעלים. האירוניה היא, שדווקא בתקופה הזו המחלה מידבקת ביותר, ועד שמופיע השיעול ההתקפי ומסתבר שהם חולים בשעלת – הם כבר הספיקו להדביק אנשים רבים אחרים. ושעלת היא מחלה מידבקת מאוד."
"שעלת היא מחלה שקשה לגופנו להתחסן אליה לאורך זמן. גם אדם שחלה במחלת השעלת אינו מחוסן לכל חייו, בשונה מחצבת או אבעבועות רוח. גם מבוגר שחוסן בילדותו, כמו מיכל, יכול לחלות במחלה בבגרותו בשל דעיכת החסינות. אני מכירה אישית אדם אשר חלה בשעלת פעמיים משך ארבע שנים!"
"כמו שהמקרה של מיכל מלמד, המחלה גורמת סבל רב בכל גיל, אבל היא קשה במיוחד אצל תינוקות מתחת לגיל שנה ויכולה לגרום אצלם, בנוסף לנזק מוחי וריאתי קבוע, גם למוות. עקב כך כ"כ חושב לחסן את התינוקות במועד – אפילו מנה אחת של חיסון מקנה הגנה משמעותית (של כ 70-75%) מפני המחלה. בנוסף, בשנים האחרונות נהוג לחסן נשים הרות בחיסון שעלת, על מנת שאלו יפתחו תגובה חיסונית ויעבירו דרך השליה את הנוגדנים לעובריהן, שייוולדו עם הגנה מובנית לשעלת עד אשר יוכלו להתחסן בעצמם."