לא מוותרים על חיסוני השגרה
החשש מנגיף הקורונה, הוא חשש מובן. עם זאת, חשוב לזכור שיש בעולם מחלות אחרות, מסוכנות לא פחות, ולרבות מהן יש חיסון יעיל. הגעה לטיפת חלב חשובה. אל תוותרו על חיסוני השגרה.
סגר. כולם יושבים בבית. מדי פעם יורדים עם התינוק לגינת הבניין להתאוורר אבל חוזרים אחרי כמה דקות הביתה. כשהוא נולד היו רק דיבורים ראשוניים על נגיף שמכה בסין, ועכשיו הנגיף הזה כאן. אצלנו. מסביב. הדייר בבניין הסמוך אובחן ונשלח לבידוד במלון. ואם הוא היה בסופר השכונתי לפני שאובחן? את מי הוא הדביק שם? אולי את אחד השכנים שלי? עדיף לא ללכת לשום מקום שחולה היה עלול להיות בו. נישאר בבית.
אבל מחר יש תור לטיפת חלב לחיסוני גיל חודשיים. איך נלך לשם? אולי האחות הייתה בסופר ההוא? אולי האנשים שיחכו איתנו בתור היו בסופר ההוא? ואם התינוקת שלי תידבק? ואם אני אדבק? אנחנו לא יכולים להתאשפז במלון עכשיו. התינוקת צריכה אותנו.
החשש הזה מנגיף הקורונה ומהמחלה החדשה לה הוא גורם, קוויד-19, הוא חשש מובן. כל המדינה במצב חירום. כולם מדברים רק על המחלה הזאת. אין לה חיסון, אין לה טיפול. היא מתפשטת במיוחד במקומות שלא מקפידים בהם על הוראות הבטיחות. ואכן, יש כרגע המלצה והוראה לבטל כל פעילות לא חיונית.
אבל בואו נזכור שזאת אינה המחלה היחידה. יש בעולם מחלות אחרות, מסוכנות לא פחות, ולשמחתנו לרבות מהן יש חיסון יעיל. וקבלת החיסון הזה היא פעילות חיונית מאוד כשמדובר בתינוקות שלנו.
בואו ניזכר מפני מה מגינים החיסונים של גיל חודשיים:
מנגיף הרוטה, שעלול לגרום לתחלואת שלשול קשה מאוד, להתייבשות, לאשפוז ואפילו למוות. החיסון לרוטה מוגבל בזמן מבחינת קבלתו – אם לא יינתן עד גיל 15 שבועות זה יהיה מאוחר מדי והתינוקת תישאר חשופה למחלה, המסוכנת במיוחד עד גיל שנתיים.
חיסוני גיל חודשיים מגינים גם מפני חיידק הפנאומוקוק שעלול לגרום לדלקת ריאות, דלקת אוזניים ודלקת קרום המוח.
הם מגינים מפני שעלת, מחלה מסוכנת מאוד לתינוקות: 1 מ-100 תינוקות שלוקים בה מת ממנה. המחלה קיימת בישראל, ובשנה האחרונה היו מספר התפרצויות שלה.
הם מגינים מפני חיידק המופילוס אינפלואנזה B שעלול להוביל לדלקת קרום המוח קטלנית.
הם מגינים מפני טטנוס שהתינוק עלול להידבק בו גם בגינה הביתית או בבית. אם לא נתחיל בזמן את סדרת החיסונים לטטנוס, אולי לא נספק לתינוק הגנה לפני שיתחיל להתרוצץ ולפצוע את עצמו.
כל המחלות האלה עלולות להוביל לאשפוזה של התינוקת שלנו בבית החולים, מה שלא היינו רוצים באופן כללי ובוודאי לא בימי קורונה.
הם מגינים מפני דיפתריה, מחלה קטלנית התוקפת את דרכי הנשימה, ומפני פוליו – מחלת שיתוק ילדים שגבתה את חייהם של 760 ישראלים בשנות ה-50. מחלות נדירות אלה נעלמו מישראל הודות לחיסונים אך יכולות לחדור אליה שוב, למשל בטיסות מחו"ל. גם כאן – חשוב לקבל את החיסונים בזמן.
כל המחלות האלה עלולות להוביל לאשפוזה של התינוקת שלנו בבית החולים, מה שלא היינו רוצים באופן כללי ובוודאי לא בימי קורונה.
כדי להשיג הגנה מקסימלית חשוב לחזור על החיסונים האלה בגיל ארבעה חודשים, בגיל חצי שנה ובגיל שנה. בגיל שנה חשוב להתחסן נגד חצבת – מחלה קטלנית שהיכתה לאחרונה בישראל ובעולם. כמעט שכחנו אותה, אבל אבל אם לא נחסן היא עלולה לחזור. חיסון נוסף בגיל שנה ניתן כנגד חזרת, מחלה שקיימת בישראל ועלולה לגרום לסיבוכים קשים. חיסון גיל שנה מגן גם נגד אבעבועות רוח, נגיף שאם נדבקים בו נשאר רדום בגוף ועלול להתפרץ שוב כעבור שנים רבות.
אל תוותרו על חיסוני השגרה. הם מגינים מפני מחלות קשות ומסוכנות. תחנות טיפות חלב הותאמו למגפה הנוכחית, ננקטו בהן כל הצעדים הדרושים והן פועלות במתכונת מצומצמת: חיסונים בלבד (מלבד מקרים דחופים). בתקופה זו, מבחינתכם חשוב לזכור שכל תינוקת מגיעה עם מלווה אחד בלבד ויש להקפיד על ריחוק פיזי ועל היגיינה אישית, לכם ולתינוקת. אם יש לכם עניינים שאינם דחופים, דחו אותם לתקופה שאחרי המגיפה, אבל חיסונים הם בהחלט עניין דחוף. אל תוותרו עליהם. חשוב לנקוט את כל האמצעים הנדרשים להתגוננות מנגיף קורונה, אבל אסור שהמגיפה תמנע מאיתנו לחסן את התינוקות שלנו נגד מחלות קשות הרבה יותר.
יעל פורמן, סופרת.
חברה ופעילה בעמותת מדעת מאז הקמתה ב-2014.