למה היה לי חשוב להתחסן נגד קורונה בעודי בהיריון

שלום לכולם,
למי שלא מכיר אותי – שמי אירה, אני אחת האדמיניות בקבוצת 'מדברים על חיסונים', ובזמני הפנוי אני גם אימונולוגית שעובדת במכון ויצמן.
אהה ועוד דבר… התחסנתי בעודי בהיריון.

עד כאן נשמע נורמלי וסטנדרטי, לא? הרי נשים מתחסנות בזמן היריון לשעלת ולשפעת. אז מה כל כך מיוחד הפעם? ובכן, התחסנתי לנגיף הקורונה. למה זה מיוחד? כי המחקר על נשים הריוניות ומניקות של חברות התרופות, פייזר ביניהן, עוד לא הסתיים וייקח לא מעט חודשים. בנוסף זהו נושא בעל עניין מיוחד, כי מסתבר שלכל אדם זר יש דעה בנושא שהוא היה חייב לחלוק איתי, הן במדיה הציבורית (תודה ל"סטטוסים מצייצים") והן במדיה הפרטית (איך השגתם את הטלפון שלי בשביל לצעוק עליי שאני מסכנת את העובר שלי? איך?).

אבל נתחיל מההתחלה. כבר כמעט שנה שכל העולם מתמודד עם מגיפה שהתפרצה לחיינו ושיבשה אותם לחלוטין. מגפת הקורונה. למען הסר ספק – כן, זו נחשבת למגפה לפי הגדרה סטנדרטית מאוד של המושג. תחסכו ממני ויכוחים על כך. ומה קרה לנו בשנה הזו? ריחוק חברתי, סגרים, מסיכות, בידודים ובעיקר הרבה אנשים יקרים שנדבקים וחולים וחלקם אף לא אתנו יותר. שנה כואבת מאוד.

שמחתי כי הגנתי על עצמי, על העוברית החמודה שלי ובעקיפין גם על ביתי הגדולה בת השלוש

ואז… אור בקצה המנהרה… הגיעו החיסונים שיקטינו את התחלואה. המחקר היה מהיר בזכות ניסיון של עשור עם הטכנולוגיה הרלוונטית, המשאבים הכלכליים הרבים וריבוי המתנדבים למחקר. כשהחיסון הגיע לארץ קראתי עליו כל מה שיכולתי והתבאסתי שכנראה לא יחסנו נשים בהיריון, לפחות לא בזמן הקרוב. וממש רציתי להתחסן – ההיריון שלי נחשב להיריון בסיכון (בשל סוכרת היריון), ולכן היה עושה לי טוב להתגונן כבר לפני הלידה. ואז, ארגוני בריאות בתחום רפואת הנשים והעובר בארץ ובחו"ל יצאו בהמלצה לאפשר לנשים בהיריון להתחסן בהתאם לייעוץ רופא מלווה.

אז מה גרם לי ללכת ולהתחסן למרות שאין עדיין המלצה גורפת?

  1. אני מבינה את מנגנון הפעולה של חיסונים בכלל ושל החיסון המדובר בפרט. סיכויי החיסון להגיע לשלייה ולעובר קלושים, ואילו הסיכויים לסיבוך בשל נגיף קורונה אצל אישה הריונית לא קטנים. יתרה מזאת, היום ישנם כבר מחקרים שמדגימים כי השלייה מונעת מהנגיף עצמו, על כל מרכיביו, לחדור אל העובר, אז מה זה בשביל השלייה שלנו מולקולת mRNA אחת מסכנה.
  2. רופאים ומדענים מנוסים ממני בהרבה התעמקו בכל האפשרויות והמנגנונים ומסכימים ברובם שהחיסון יקנה הגנה מסיבוכי המחלה.
  3. רופאי נשים רבים ממליצים בחום להתחסן ולהתגונן בדיוק מאותן הסיבות.
  4. רמת החשיפה של נשים בהיריון היא יחסית גבוהה. אנחנו מאוד משתדלות להישמר ולשמור על כולם, אבל לעיתים אין לנו ברירה. הרי רופאה, אחות, מורה או קופאית בהיריון נחשפת לעשרות אנשים כל יום, וגם כל אמצעי המיגון האפשריים עשויים לא להספיק. לעומת זאת אישה שעובדת מהבית אולי יכולה לחכות קצת לפני שתתחסן.

אז אחרי קבלת ההחלטה חיכיתי לאפשרות להתחסן. לא, לא עמדתי בתורים בסוף היום, כי חששתי מהדבקה, ובינתיים כל משפחתי התחסנה בדיוק בהתאם להנחיות. הורים ודודים בני 60-70 התחסנו בשמחה וסבי בן ה-95 דיווח על כאב קל בזרוע. אך סוף סוף תורי הגיע. נכנסתי למתחם החיסונים כשאני בשבוע 35 עם בטן מאוד הריונית, וגיליתי לא מעט הריוניות כמוני. חששתי שאצטרך להסביר למה חשוב לחסן אותי ושאצטרך לשכנע אותם עם כל המידע שיש לי, אבל האחות ממש לא התרגשה כי היא הכירה את ההמלצות החדשות, וחיסנה אותי. יצאתי אחרי דקה עם הרגשת אופטימיות וחיוך. שמחתי כי הגנתי על עצמי, על העוברית החמודה שלי ובעקיפין גם על ביתי הגדולה בת השלוש.

ואז אנשים הצליחו להפתיע אותי. כשהתפרסמה תמונה שלי עם כל הפרטים בקבוצה פומבית ומוכרת, כל אחד עם לפטופ וגישה לגוגל טרנסלייט הפך למומחה באפידמיולוגיה ואוטוריטה בכל הקשור לתהליכי אישור החיסונים. אנשים זעקו על חוסר האחריות שלי כלפי התינוקת, דרשו שאקח אחריות על כל אישה הריונית ש"שכנעתי" להתחסן ותכננו הפגנה מול ביתי בשביל לקרוא קדיש על הקטנה. אבל בתוך כל הטירוף היו מאות פניות של נשים בהיריון בשלבים שונים שרצו לדבר איתי על חששות (לגיטימיים מאוד) מהחיסון, לשאול על הסיבות להחלטתי להתחסן, לבקש מחקרים על הנושא ולהביע את הפחד שלהן מהמחלה הלא קלה הזו.

אז לשאלת מיליון הדולר: האם אני ממליצה לנשים הריוניות להתחסן? ובכן, אני ממליצה להן להתייעץ עם רופא הנשים שלהן, שיעבור יחד איתן על כל הנתונים המדעיים ומצבן הפרטני ויתן המלצה מתאימה ומדויקת לכל אחת. והכי חשוב, בין אם אתן מחליטות להתחסן ובין אם לא, תמשיכו להישמר ולשמור על ההנחיות. החיסון הוא אמנם הפתרון היחיד כרגע למגיפה, אך הוא אינו תרופת פלא מיידית שתאפשר לנו לחזור לשופינג בקניון או לבראנצ' במסעדה אהובה.
ואמן שכולנו נעבור את התקופה הזו, נלד בנחת ונצא בידיים מלאות.

ד"ר אירה זרצקיד"ר אירה זרצקי

תואר ראשון בביולוגיה ושני באימונולוגיה בטכניון ודוקטורט במכון ויצמן. עוסקת במדע כבר יותר מעשור. אמא לשתי בנות חמודות (ומחוסנות) ויודעת שבריאותנו מתחילה ונגמרת בידע אמיתי מבוסס ראיות.

האתר מנוהל ומתוחזק ע"י עמותת מדעת

פיתוח: דניאלה קרני-הראל

עיצוב ומיתוג: כרמי אהוביה


תרומה לעמותת מדעת

אנו עושים כל מאמץ כדי להנגיש מידע מבוסס-ראיות ומהימן בנושאי בריאות. אנו משקיעים זמן ומשאבים רבים על מנת שהמידע המובא באתר יהיה העדכני והמדוייק ביותר, מגובה במקורות מדעיים ותואם את הידע המקצועי בתחומים הרלוונטיים. יחד עם זאת, אין במידע שבאתר כדי להוות המלצה רפואית. אנו מעודדים את מי שחפץ בהמלצות ועצות פרטניות בנושאים רפואיים לפנות באופן אישי לרופא/ה מורשה/ית או לבעל/ת רשיון באחד ממקצועות הבריאות הרלוונטיים.

מוזמנים לקרוא עוד על תהליך יצירת התוכן שלנו

הפרטיות שלכם חשובה לנו
האתר של מדעת עושה שימוש בעוגיות על מנת ליצור חוויה נעימה לכל המבקרים, אתם מוזמנים לקרוא על זה עוד ב דף תנאי המשתמש שלנו

Midaat © 2024 | מדעת - למען בריאות מושכלת