שבוע עולמי לעידוד חיסונים
27.04.2021
משחר ההיסטוריה, האוכלוסייה האנושית ממשיכה לגדול ולהתפתח, החל ממשפחה קטנה של מספר פרטים בודדים בראשית ימי האדם, ועד לכמעט 8 מיליארד בני אדם כיום. ככל הנראה, האדם הוא היונק היחיד כיום שאוכלוסייתו ממשיכה לגדול באופן טבעי (מבלי לקחת בחשבון גידול מסחרי של בעלי חיים המגודלים כמוצרים חקלאיים, דוגמת בקר או עופות). אך כמו בלון, שגדל וגדל עד שברגע מסוים יש בו יותר מדי אוויר והוא הופך ללא יציב ומתפוצץ, כך גם אוכלוסיית בני האדם. ברגע שהאוכלוסיה במקום מסוים גדלה ונהייתה צפופה, פרצו מגפות שהפילו חללים רבים. זאת בייחוד כאשר לא ניתן היה לשמור על תנאי תברואה (סניטציה) מספקים לכלל האוכלוסיה.
בעקבות ההתפתחות הטכנולוגית שמאפשרת לנו להגיע בקלות ממקום למקום בעולם, כל התפרצות מקומית של מחלה מידבקת מאיימת כיום מיד על שלום העולם כולו.
השבוע הוכרז ע"י ארגון הבריאות העולמי (ה-WHO) כ"שבוע עולמי לעידוד חיסונים" תחת הכותרת "חיסונים מקרבים אותנו". אכן, היום בישראל, אחרי שנה שלמה של בידודים, סגרים וסגירת גבולות שהאטו את התפשטות המחלה, אבל רק עד גבול מסוים, רק מבצע החיסונים הרחב הוא שהצליח לבלום את התחלואה ולאפשר לנו לחזור לסוג של שגרה, לקיים מפגשים ואירועים, ולצאת לבלות עם אנשים אהובים. לדוגמה המוכרת ביותר כיצד החיסונים מקרבים אנשים, קראו את ההרחבה על מחלת האבעבועות השחורות והחיסון נגדה, בהמשך.
אולם ההצלחה הכבירה של החיסונים היא זו שעומדת כיום בעוכריהם. למרות הצלחתם, עוררו החיסונים כבר מתחילת דרכם התנגדות ופחדים בקרב הציבור וגם בקרב אנשי רפואה שאינם בקיאים בתחום. בנוסף, בשל הצלחת החיסונים, אנו כמעט שלא פוגשים אנשים חולים בפוליו או חצבת למשל, או אנשים בעלי נכויות שונות בעקבות הדבקות, דבר שגורם לאנשים להמעיט בחומרת מחלות אלו, ומתוך כך לחשוש יותר דווקא מהחיסונים כנגד אותן המחלות. ארגון הבריאות העולמי מנסה למנוע פחדים וחששות אלו, שבעקבותיהם עלולה להתפרץ תחלואה קשה הגורמת סבל רב. זאת לא על ידי הפחדות ואיומים אלא בעזרת לוחמה בבורות ע"י הסברה והגברת זמינות המידע. לכן השבוע נציין את שבוע המודעות לחיסונים. אנו ב"מדעת" גאים בפעילות הרבה והמקיפה אותה אנו מבצעים בכל ימות השנה להעלאת המודעות הזו, בהסברה ובהנגשת מידע ואף ביוזמות חקיקה למען שקיפות ומתן מידע לציבור.
אנו מאחלים לכולם בריאות ועולם חופשי ממגפות.