מדעת עונה – בקבוקי מים בתחנות דלק
מדעת נשאלה: האם יש בעיה עם שתיית מים מבקבוקי פלסטיק שהוצבו ליד משאבות התדלוק? / (השואלת – אלינור)
אז, מדעת עונה: מסיבות בריאותיות, לא מומלץ לרכוש בקבוקי שתייה מפלסטיק שאוכסנו בחוץ, או לשמור בקבוקים כאלה ברכב שחונה בחניון חיצוני.
מענה מלא:
מדובר בשאלה חשובה, מאחר שמאוד נפוץ לראות בישראל שישיות מים מוערמות בתחנת הדלק, ליד המשאבה או סמוך לחנות הנוחות. יש שתי בעיות בכך שהבקבוקים נמצאים בחוץ:
הראשונה – חשש לחדירה של אדי דלק דרך הפלסטיק של הבקבוק אל המים. זה דומה לתהליך בו גזים יוצאים מבקבוק, למשל בקבוקי משקה מוגז, גם כאשר הבקבוק סגור. התרחיש הזה אפשרי, ואף הודגם במחקר בודד. עם זאת, במסגרת תביעה ייצוגית שנדונה בישראל בסביבות שנת 2010, בוצע ניסוי בו אוחסנו כמה סוגים של בקבוקי פלסטיק בכמה תחנות דלק בישראל ונבדקו אחרי מספר חודשים. לא נמצאה חדירה של אדי דלק לבקבוקים. חשוב לציין שתוצאות הניסוי לא פורסמו בספרות המקצועית, אלא רק במסגרת הדיון המשפטי.
הבעיה השניה, המשמעותית יותר, היא תנאי האחסון של הבקבוקים. לפי החוק והתקנות, חנויות שמוכרות מזון – ולענייננו, מים שנמכרים בבקבוק הם "מזון" – חייבות להחזיק את כל הסחורה בתוך החנות ולא מחוץ לחנות. לצערנו, כמובן שכולם עוברים על החוק הזה, לא רק חנויות הנוחות שבתחנות הדלק. עד שנת 2010 בערך, בקבוקים בתחנות דלק אוחסנו בערימה מחוץ לחנות, ואז התקבלה פשרה בתביעה ייצוגית בנושא זה, והוסכם בין התובעים לחברות הדלק שהשישיות יאוחסנו בתוך כלובי מתכת, ואסור למכור שישיות מים שאוחסנו מחוץ לחנות שלא בתוך הכלובים. הפשרה קיבלה אישור של בית המשפט, כלומר מעמד של פסק דין סופי. בהיבט הבריאותי, זו פשרה שפוגעת בבריאות הציבור. למה אנו טוענים זאת? על בקבוקי המים המינרליים כתוב שיש לאחסן אותם במקום קריר ומוצל. כמובן שאחסון מחוץ לחנות בתחנת דלק, באקלים הישראלי שכולנו מכירים, לא יכול להיות "מקום קריר ומוצל". כלובי המתכת לא מספקים קירור או צל, ולכן חברות הדלק או מי שמפעיל את חנויות הנוחות, מאחסנות את השישיות בניגוד מוחלט להמלצת היצרנים.
מה משמעות הדבר?
הבקבוקים עומדים בתקן הנועד להבטיח את איכות המים לאורך זמן, אך בטיחותם תלויה באחסון על-פי ההנחיות: מקום מוצל וקריר. הסיבה לכך היא שטמפרטורה גבוהה וקרינת שמש ישירה מזרזים זליגה של חומרים לא רצויים מהפלסטיק למים. למיטב ידיעתנו (נשמח לקבל הפניות למחקרים, אם ישנם), אף פעם לא בדקו בישראל את הזליגה בתנאים האלו. עשרות מחקרים מחו"ל הראו שחשיפה של בקבוקי מים מפלסטיק לטמפרטורה גבוהה (40 מעלות) או לקרינת שמש ישירה העלו מאוד את הזליגה של החומרים הללו למשקה או למים שבבקבוק, ואין סיבה להניח שבישראל זה לא קורה. אמנם בקבוקים אלו בטוחים לשימוש בשגרה, אולם ישנן תרכובות המשתחררות מהפלסטיק בתנאי חום או חשיפה לקרינה שאינן בטוחות כשהן חודרות לגוף, ועל כן
אנו ממליצים לא לרכוש שישיות מים או בקבוקי פלסטיק המאוחסנים מחוץ לחנות, או בתחנת דלק במקום גלוי לשמש. מאותה סיבה, חשוב לא לשמור באוטו בקבוקי פלסטיק לשתיה אם חונים בחוץ: הטמפרטורה בתוך רכב בישראל יכולה להגיע בקיץ ל-60 מעלות ויותר.
רוצה לשאול את מדעת שאלה? בשמחה. מדעת עונה!
מקור: שיחה עם ד״ר חגית אולנובסקי, מומחית לסיכוני בריאות וסביבה, SP Interface והצוות המומחה של עמותת מדעת.
גילוי נאות: בימים אלו מתנהלת תביעה ייצוגית נגד חברות הדלק על מכירת שישיות מים שאוחסנו מחוץ לחנויות הנוחות, כמו בצילום שלמעלה. ד"ר אולנובסקי כתבה חוות דעת מקצועית התומכת בתביעה הזו, ואמורה להעיד בבית המשפט כאשר יתקיים דיון.