מדעת עונה – סכנות בשטיפה וגינלית
24.4.2023
מדעת נשאלה:
קיבלתי במתנה מוצרים לשטיפה אינטימית, האם מומלץ להשתמש?
אז מדעת עונה:
ההמלצה היא להימנע משטיפות פנימיות מכל סוג. הפרשות מהנרתיק הן דבר טבעי, ותכשירים מסוג זה עלולים לפגוע בחיידקים העוזרים לשמירה על הנרתיק. תכשירים המשתמשים בלחץ עלולים אפילו לדחוף מזהמים שונים אל תוך הרחם.
ובהרחבה:
בעוד שידוע שכדי לשמור על היגיינת הידיים, יש לשטוף אותן מספר פעמים ביום, גוף האישה דואג לשמור על ההיגיינה שלו בעצמו. ספציפית: הנרתיק, הווגינה, הפות, התותה. מדובר באיבר גלילי, שבחלקו העליון מחובר לצוואר הרחם ובחלקו התחתון פתוח לעולם החיצון. בין לבין – עולם ומלואו. ממלכה עשירה בחיים. באופן תקין, האזור עשיר בחיידקים הנקראים לקטו-בציליים, המשגשגים בסביבה חומצית.
בנוסף, נוזלים רבים מופרשים לחלל הנרתיק – הווסת החודשית וגם הפרשות של בלוטות בצוואר הרחם ובנרתיק עצמו. הפרשות אלה, ללא ריח חריף או צבע מוגדר, משתנות במהלך החודש, אך עוזרות לשמור על ניקיון החלל ועל שגשוג החיידקים הטובים של הנרתיק.
למה חשוב לשמור על החיידקים האלה?
מעבר להפרשות החומציות של החיידקים עצמם, שמסייעים בשמירה על רירית הנרתיק וצוואר הרחם, החיידקים מפרישים חומרים שמונעים מפטריות ומחיידקים אחרים לשגשגש בנרתיק. כלומר, אם החיידקים יילקחו מהנרתיק, בעצם מתפנה מקום לכל דורש – לדוגמה, לכל פטריה (כמו הקנדידה הידועה לשמצה) או לחיידקים שעלולים לגרום לדלקת מקומית (בשפה מקצועית bacterial vaginosis).
מה יכול לגרום לחיידקים הלקטו-בצילים להיעלם מהשטח?
שינויים בסביבת החיים:
- אנטיביוטיקה שניטלה בהמלצת רופא בשל זיהום במקום אחר של הגוף יכול להגיע דרך זרם הדם גם לרירית הרחם ולפגוע גם בחיידקים הטובים.
- שינויים הורמונליים שיכולים לשנות את אופי ההפרשות, כמו במהלך הכניסה להריון או במקרה של סוכרת לא מאוזנת. במקרים אלה נשים רבות יסבלו מזיהום פטרייתי (קנדידה) המצריכה טיפול תרופתי.
- התערבות פיזית חיצונית יכולה לשטוף את החיידקים הטובים, ולפנות מקום לשאר המחוללים שמחכים לפיסת נדל"ן טובה בנרתיק: שטיפות וגינליות (במים או עם סבון), או שימוש במגבונים וגינאליים ששוטפים ומנקים את הנרתיק מההפרשות הטבעיות ומהחיידקים הטובים שבו.
שטיפה אינטימית היא מנהג שהיה מוכר בעבר, ולאחרונה נצפתה עלייה בשימוש בתכשירים מסוג זה בקרב בנות נוער. מנהג זה שנוי במחלוקת, שכן מחקרים מהשנים האחרונות מראים כי שימוש שיטתי וחוזר בתכשירים אלו עלול להעלות סיכון לדלקת בלדן (bacterial vaginosis), לדלקת אגנית (PID – Pelvic Inflammatory Disease), להריונות חוץ רחמיים, ואף לפגיעה בפוריות האישה. תדירות השטיפות ותזמונן במהלך החודש מעלים את הסיכון לסיבוכים אלה. שטיפות אינטימיות מסוכנות במיוחד במהלך ההריון, שכן יש עדויות להפלות, ללידה מוקדמת ולמשקל לידה נמוך לאחר השימוש בהן.
בנוסף, תכשירי שטיפה אינטימית משתמשים בהזרמת נוזל בלחץ לתוך הנרתיק, והדבר עלול לעתים לדחוף מזהמים שונים היישר אל תוך הרחם, והמרחק משם ועד היווצרות זיהום תוך רחמי או אגני קצר ומסוכן.
במצבים אחרים, חומרי הבישום בשטיפות ובמגבונים הנרתיקיים עלולים לגרום לגירוי רירית הנרתיק ולתגובה אלרגית.
לעתים יצרני שטיפות אינטימיות או מגבונים מנצלים את חוסר הביטחון או הלחץ החברתי שבו נתונות נערות, וממליצים על מוצריהם כמשפרים את בריאות הנרתיק, ונלחמים בריח רע או בהפרשות. למעשה, ככל שהשימוש בהם גובר, כך מתגברת הפגיעה בפלורה הטבעית של הנרתיק ו"התסמינים" מחמירים (במקום להפסיק).
כדאי לדעת שלעתים תהיה המלצה נקודתית של רופאות נשים לביצוע שטיפות בבקבוקי שטיפה יעודיים, המכילים נוזל בעל חומציות גבוהה – זוהי לא המלצה גורפת לכל הנשים. להפך: לאור יכולת הנרתיק לשמור על עצמו בשגרה, ההמלצה היא להימנע משטיפות פנימיות באשר הן.
ככלל, הפרשות מהנרתיק הן דבר טבעי, וכשלעצמן לא מצריכות טיפול – גם אם ריחן לא נעים לפעמים. כל עוד אין צריבה או גרד, עדיף לא להשתמש בתכשירים מכל סוג שהוא, ובכל מקרה תמיד רצוי לפנות ולהתייעץ עם רופאת הנשים.