מחלת קורונה - מרכז מידע
מידע על קורונה - בקישור הזה
תרמו לעמותה

עזרו לנו לקדם את בריאות הציבור בישראל, לחברה בריאה יותר

כפתור לתרומה לעמותת מדעת

שבוע המודעות למניעת כוויות בילדים

שלום, שמי ד״ר טליה ויטמן דייגי, מומחית ברפואת ילדים. במיוחד בימים אלו בהם (כמעט) כל מה שמעסיק אותנו זה הקורונה, כדאי לזכור שיש עוד רעות חולות בעולם הזה.

לציון שבוע המודעות למניעת כוויות בילדים רציתי לספר לכם כמה אני שונאת כוויות. לאורך השנים נחשפתי להמון ילדים עם כוויות – בן ה-13 שרק רצה להכין לעצמו ארוחת צהריים וסיר הפסטה הרותח נשפך עליו, הנער שרק רצה לבלות עם חברים בחוץ והגזיה התפוצצה לו בידיים, הילדה בת ה-3 שרצה בפארק, מעדה ונפלה עם הידיים על המנגל, התינוק שאמו לא שמה לב כשהאחות הגדולה סובבה את ברז המים הרותחים באמבטיה ועוד ילדים רבים עם כוויות חמורות יותר או פחות. כולם סבלו מכאבים עזים, הרבה מהם נזקקו לטיפול ממושך באשפוז ושיקום לאחריו, או נשארו עם צלקות ועם טראומה מכל ״החוויה״. תינוקות וילדים הרבה יותר פגיעים מאיתנו כשמדובר בכוויות – יש להם עור דק ועדין שמסכן אותם לכוויות עמוקות יותר, ושטח גופם קטן משלנו – מה שאומר שהם עשויים לאבד נוזלים יותר בקלות מהעור הפגוע. מעצם זה שלרוב קשה להגיע לשיתוף הפעולה הנדרש בטיפול, רבים מהם יצטרכו לעבור טיפולי כוויה ממושכים תחת הרדמה – וגם זה משפיע, הן בגלל החשיפה לחומרי הרדמה והן בגלל ההשפעה על התזונה שלהם – הם צריכים להיות בצום לפני ולא אוכלים אחרי, עד שמתאוששים לגמרי. מאחר שתזונה טובה עשירה בחלבונים היא מפתח לריפוי של כוויות, זהו מצב בעייתי.

אנא, אל תגידו ״לי זה לא יקרה״ – זה יכול לקרות לכל אחד. זה לא אומר שצריך עכשיו להפסיק לשתות קפה, לעשות אמבטיה או לבשל, אבל צריך להכיר את ההנחיות איך להיזהר – כי מניעה היא הטיפול הטוב ביותר.

 

כמה כללים בסיסיים:

  • כשנמצאים עם תינוקות או ילדים על הידיים – לא שותים משקאות חמים!
    שומרים את הקפה לזמן שהתינוק ישן או כשהוא בהשגחת מבוגר אחר, ושותים הרחק ממנו.
  • במקום שיד קטנה יכולה להגיע אליו – לא מניחים שום דבר חם!
    כוס קפה, סיר, מיחם, קומקום, פלטת שבת – לא על קצה השיש, לא על הכיריים החיצוניים, לא על הרצפה ולא על שולחן הקפה הנמוך בסלון.
  • באמבטיה – ממלאים את המים ובודקים את הטמפרטורה עם המרפק (לא לכל אחד יש מד חום באמבטיה, והם גם לא תמיד אמינים), לפני שמכניסים את הילדים – אם זה חם מדי בשבילכם, זה רותח ומסוכן בשבילם!
  • במקלחת – אם זה לא ילד גדול ועצמאי שמתקלח לבד – תמיד היד שלכם בין המים לבין הילד, כך שאם פתאום קורה משהו לא צפוי והמים נעשים רותחים בבת אחת (קורה), אתם תרגישו מיד ותרחיקו את הזרם מהילד.
  • לא משאירים תינוקות וילדים קטנים במטבח או באמבטיה ללא השגחה, גם לא עם אחים גדולים!
  • מרחיקים ילדים ממדורות, מנגלים, גפרורים, מצתים וכל מצב בו קיימת אש גלויה. את נרות השבת והחנוכיות (בעונה) שמים במקום יציב ורחוק מהישג ידם.
  • גם חשמל עלול לגרום לכוויה. תינוקות וילדים קטנים אוהבים להתנסות, בין היתר בלהכניס דברים לשקעי חשמל – צריך להסביר להם מההתחלה שזה מסוכן ואסור, ואם ניתן – להתקין מכסים על השקעים עצמם.
  • כוויות יכולות להיגרם לא רק מאש. חומרי ניקוי יכולים לגרום לכוויות (המכונות כוויות כימיות) בעיניים, בעור או בחלל הפה והוושט אם במקרה הילד החליט שזה יהיה נחמד לשתות את הנוזל הצבעוני הזה. חומרי ניקוי סוגרים במקום גבוה ולא נגיש לילדים!
  • ילדים ובני נוער שכבר רוצים לחמם אוכל או לבשל בעצמם – קודם כל צריכים לעבור הדרכה והנחיה שלכם עם כל כללי הבטיחות. תשגיחו ותראו שהם עושים את הכל בצורה בטוחה, לפני שאתם מאפשרים להם לעשות זאת עצמאית (שום דבר לא בוער…)
  • התקנת גלאי עשן בבית היא פעולה פשוטה יחסית ויכולה להציל חיים במקרה של שריפה.

 

עשינו הכל כמו שצריך ועדיין איכשהו זה קרה… מה עושים?

  • קודם כל, חשוב להרחיק מהגורם המזיק. לא משנה אם זה חפץ רותח, מים או חומר כימי, יש להרחיקו מהעור. במקרה של התחשמלות, להרחיק ממקור החשמל עם חפץ מבודד (למשל קרש עץ), ולהוריד את הפקק הראשי.
  • במקרה של כוויה מנוזלים חמים או מאש (לאחר כיבוי האש) – שטיפה במים זורמים פושרים (!) למשך 20 דקות וכיסוי עם תחבושת סטרילית או סדין/מגבת נקיים. כוויה היא פצע פתוח שעלול להזדהם ולכן חשוב לשמור על האזור נקי.
  • יש לפנות למוקד רפואי בהקדם האפשרי. במקרה של כוויה נרחבת, בעיקר במעורבות של פנים, צוואר, חזה, בטן או איברי מין, מומלץ לקרוא לפינוי רפואי (אמבולנס).

 

מה אסור לעשות?

  • לא! לשים מים קרים או קרח על הכוויה – זה יגרום לכיווץ כלי דם באזור ורק יחמיר את הנזק.
  • לא! למרוח כל מיני תרופות סבתא למיניהן, אוכל (למשל שמנת או לבן) או תבלינים (כורכום?), וגם לא משחות מכל מיני קוסמים מפוקפקים – זה גורם סיכון לזיהומים, שרק יעלו את הסיכון לסיבוכים וצלקות, במקרה הפחות גרוע.
  • לא! לפוצץ שלפוחיות לבד – זה גורם סיכון לזיהומים אם נעשה בצורה לא סטרילית.
  • לא! לנסות להסיר בגדים שכבר נדבקו אל העור בגלל הכוויה – זה יכול רק להחמיר את המצב.
  • הכי חשוב – לא! להגיד ״לי זה לא יקרה״.

מאחלת לכולנו הרבה בריאות וחזרה לשגרה בהקדם.

האתר מנוהל ומתוחזק ע"י עמותת מדעת

פיתוח: דניאלה קרני-הראל

עיצוב ומיתוג: כרמי אהוביה


תרומה לעמותת מדעת

אנו עושים כל מאמץ כדי להנגיש מידע מבוסס-ראיות ומהימן בנושאי בריאות. אנו משקיעים זמן ומשאבים רבים על מנת שהמידע המובא באתר יהיה העדכני והמדוייק ביותר, מגובה במקורות מדעיים ותואם את הידע המקצועי בתחומים הרלוונטיים. יחד עם זאת, אין במידע שבאתר כדי להוות המלצה רפואית. אנו מעודדים את מי שחפץ בהמלצות ועצות פרטניות בנושאים רפואיים לפנות באופן אישי לרופא/ה מורשה/ית או לבעל/ת רשיון באחד ממקצועות הבריאות הרלוונטיים.

מוזמנים לקרוא עוד על תהליך יצירת התוכן שלנו

הפרטיות שלכם חשובה לנו
האתר של מדעת עושה שימוש בעוגיות על מנת ליצור חוויה נעימה לכל המבקרים, אתם מוזמנים לקרוא על זה עוד ב דף תנאי המשתמש שלנו

Midaat © 2024 | מדעת - למען בריאות מושכלת