אודות מחלת הקורונה
נגיפי הקורונה שייכים למשפחה גדולה של מעל 1,000 זני נגיפים. צורתם דומה לכתר (מלטינית Crown) ומכאן שמם. נגיפים אלו גורמים למחלות בבעלי חיים ועלולים לגרום לתחלואה גם בבני אדם (עד כה ידוע על שבעה זנים, שעברו מבעלי חיים לאדם). מבין הזנים של נגיף הקורונה מוכרים אלה הגורמים למחלת ה-SARS ולמחלת ה-MERS. שתי המחלות הופיעו בעשרים השנים האחרונות והן גורמות למגוון תסמינים, החל ממחלה דמוית הצטננות קלה (לעיתים כמעט ואינה מורגשת) ועד לדלקת ריאות חמורה. לעיתים עלולות המחלות לגרום אף למוות.
שמה הרשמי של מחלת הקורונה הנמצאת היום בכותרות הוא ״מחלת נגיף קורונה 19״ (Corona Virus Disease 2019 או בקיצור COVID-19). הנגיף הגורם לה מכונה SARS-CoV-2 על שום דמיונו הגנטי לנגיף ה-SARS. המחלה התפרצה לראשונה בדצמבר 2019, בעיר ווהאן (Wuhan), במחוז חוביי (Hubei) שבסין. מוקד התפרצות הוא ככל הנראה השוק העירוני, שבו מתקיים סחר לא-חוקי בחיות בר, ואחת מהן הייתה המקור שממנו עבר לראשונה הנגיף לאדם.
בחודשים שחלפו מאז ההתפרצות, התפשטה המחלה וממשיכה להתפשט, והיא מדבקת מאדם לאדם. עשרות אלפי מקרים זוהו בסין לבדה. נכון לתחילת מרץ 2020 המחלה נדדה אל מחוץ ליבשת אסיה, זוהו חולים באוסטרליה, בארצות-הברית, בקנדה, במדינות אירופה, במזרח התיכון ואף מקרים בודדים באפריקה ובדרום אמריקה.
תסמינים
התסמינים של מחלת הקורונה דומים לאלו של שפעת – חום, שיעול וקשיי נשימה עד קוצר נשימה – וללא בדיקת מעבדה אין לדעת אם מדובר בקורונה, בשפעת או בנגיף דומה. המחלה עלולה להוביל לדלקת ריאות קשה, לתסמונת נשימתית חמורה, לאי ספיקת כליות ואף למוות.
עדיין לא ידוע באיזה אחוז מהמקרים החולים ידגימו תסמינים קלים בלבד או איזה אחוז מהחולים יסבלו מסיבוכים אשר יובילו לאשפוז בבתי חולים. נכון למרץ 2020 ישנם כמה אומדנים לשיעור התמותה המשתנים לפי מדינות, הנעים בין 0.5% (בדרום קוריאה) ל-3.7%. חשוב לזכור כי במדינות בהן אחוז תמותה גבוה יחסית, ההערכה מתבססת על מספר החולים הידועים, ואין לדעת כמה חולים כלל לא הגיעו לבדיקה.