נתוני קורונה בישראל
תרמו לעמותה

עזרו לנו לקדם את בריאות הציבור בישראל, לחברה בריאה יותר

כפתור לתרומה לעמותת מדעת
מחלת קורונה - מרכז מידע
מידע על קורונה - בקישור הזה
קישורים

מדעת עושה סדר –בדיקות נרחבות לקורונה ברשויות המקומיות

בשבועות האחרונים, מאז החלת תכנית הרמזור, רשויות (אדומות בעיקר, אך לא רק) מציעות לתושביהן להיבדק בחינם וללא כל תנאי מקדים. הבדיקה נעשית במרכזים מיוחדים ומנוהלת על-ידי תכנית "מגן ישראל". בימים האחרונים, לקראת החג, עולה מספר ההזמנות שנשלחות לתושבים וקוראות להם לבוא להיבדק.

חשוב להבין את ההיגיון מאחורי בדיקות רחבות אלו, שהן מעין "בדיקות סקר" – סקירה של האוכלוסייה הרחבה שמטרתה לזהות חולים. הסקירה מאפשרת לזהות מספר רב של חולים ללא תסמינים, או כאלו שתסמיניהם קלים ולא התכוונו ללכת להיבדק. הבדיקות הרחבות מאפשרות לזהותם, לאתר את מגעיהם ולהכניס לבידוד את בעלי הפוטנציאל להדביק. כך הן יסייעו לצמצם את ההיקף של הפצת המחלה. נכון הדבר שהבדיקות מאפשרות לרשויות לעצור את שרשראות ההדבקה ולהוריד את מספר החולים העתידיים בעיר. אולם, יש נימוק נוסף מאחורי היוזמה: אם הסגר החלקי יצליח להוריד את רמת התחלואה בצורה משביעת רצון, אז היציאה ממנו תתרחש ככל הנראה לפי כללי תכנית הרמזור. התכנית מגדירה את עקרונות ניהול ההתפרצות בערים שונות לפי רמת ההדבקה. במילים אחרות, מדובר בתכנית ליציאה מסגר, שכידוע בפעם הקודמת נעדרה משולחן הדיונים. אחוז החיוביים הוא מדד מכריע לקביעת הסיווג של העיר – ירוקה (הלוואי), צהובה, כתומה או אדומה. רשויות המבקשות לשפר את מצבן עושות מאמצים לשכנע רבים מתושביהם להיבדק, בפרט תושבים ללא תסמינים המקפידים על ההנחיות (מתוך תקווה שהם לא נדבקו). עלייה במספר התושבים הבריאים תוריד את אחוז הבדיקות החיוביות, וכך הרשות תשפר את הדירוג שלה.

 

חולON או חולOFF. זה בידיים שלנו! שומרים על חולון פתוחה.

הפרסום של עיריית חולון באתר העירייה

 

לצערנו, כדי לשכנע אנשים להיבדק בחרו חלק מהרשויות להפיץ מידע שגוי. בניגוד לרשויות מקומיות שהדגישו את החשיבות בעצירת שרשראות ההדבקה (למשל חולון, ראו את צילום ההזמנה שנשלחה לתושבים), יש רשויות שבחרו להפיץ מידע שגוי, שלפיו "תיבדקו ותוכלו לחגוג עם המשפחה את ראש השנה" (ראו מטה את ההזמנה של גבעת שמואל, אין זו הדוגמה היחידה). זו הטעיה מיותרת וחסרת אחריות. כדאי להיבדק, כדי לעצור את שרשראות ההדבקה, אבל אסור לסכן את בני המשפחה, ובמיוחד את המבוגרים או את אלה שבקבוצות סיכון!

חשוב להבין את מגבלות הבדיקה ויש להדגיש את חשיבותם של אמצעי הזהירות המוכרים והידועים: מסכה, ריחוק פיזי, שמירה על היגיינה. בעת מפגש משפחתי, במיוחד בארוחת חג, אין אפשרות לעטות מסכות באופן מלא ולשמור על ריחוק מספק. זו סיטואציה מסוכנת, העשויה מבלי משים להדביק את היקרים לנו, אם חלילה מישהו סביב השולחן הוא נשא חסר תסמינים של הנגיף. משמעותה של תוצאת בדיקה שלילית אינה שהנבדק אינו מסכן את סביבתו. זו אמירה שגויה ומטעה.

בואו להיבדק כדי שנוכל לחגוג יחד את החג מבלי לסכן את ההורים והילדים שלנו!

הפרסום של עיריית גבעת שמואל

איך נכון להיבדק ולהתנהל בתקופה זו?

ראשית, יש לזכור שאפילו בתור לבדיקות חייבים להימנע מהתקהלות, לעטות מסכה ולשמור מרחק של לפחות שני מטרים בין האנשים. זכרו שמי שהגיע להיבדק עושה זאת מסיבה מסוימת, וייתכן שיהיו בתור אף אנשים הנושאים את הנגיף. זה נכון במיוחד בערים אדומות וכתומות בהן מראש רמת התחלואה גבוהה, וקיים סיכוי סביר להיות במגע עם אדם חולה (שאינו יודע זאת) בתור לבדיקה.

שנית וחשוב מכל, הוא לזכור את העובדה הפשוטה. תוצאת הבדיקה משקפת את תמונת מצב הנבדק נכון לרגע לקיחת הבדיקה. היא בפירוש אינה מעידה על מצבו בזמן קבלת התוצאה, ובוודאי לא מספר ימים לאחר מכן, בעת מפגש עם משפחה או חברים מסביב לשולחן החג. האם הנבדק יכול להידבק לאחר הבדיקה ולהיות נשא העשוי להיות מדבק במהלך החג? ודאי שכן! האם הנבדק יכול להיות נשא טרם לקיחת הבדיקה אך עדיין לא להיות מזוהה בבדיקה עצמה? גם זו אפשרות סבירה, אם הנבדק נחשף לחולה בימים הסמוכים לבדיקה, אך במהלך הבדיקה הוא נמצא בשלב הדגירה, שבו העומס הנגיפי נמוך ואינו מתגלה בבדיקה.

לכן, חשוב מאוד להבין שתוצאה שלילית בבדיקה אינה ערובה לכך שהאדם אינו נשא של הנגיף, ובוודאי שאינה מצדיקה התנהלות לא אחראית. יש להיבדק כדי לסייע לעצור את שרשראות ההדבקה, בפרט בערים בעלות תחלואה גבוהה, אך הבדיקה אינה אישור לכך שהנבדק אינו מסכן אחרים.

לסיכום, אנו ממליצים לנצל את מבצעי הבדיקה ולהיבדק. אולם, בימים של תחלואה גבוהה בקרב האוכלוסייה, יש להימנע מהתכנסויות משפחתיות וחברתיות. מפגשים המותרים בהנחיות רצוי לקיים בחוץ, באוויר הפתוח, ולא במבנה סגור. מעל לכל, יש לשמור על כל הכללים המוכרים של עטיה נכונה של מסכות (כיסוי האף והפה) ושמירה על ריחוק של שני מטרים. רצוי להמעיט ככל האפשר באכילה ובשתייה משותפות, בפרט ממזנון משותף, ויש לעשות זאת תוך שמירה על מרחק. יחד, נאחל לשנה היוצאת להיעלם מחיינו יחד עם הנגיף האיום שהביאה עמה.

שנה טובה ובטוחה ושנת בריאות לכולנו!

 

טבלה שמתארת מה הזמנות לבדיקות קורונה צריכות ולא צריכות לכלולעשה ואל תעשה – הזמנה לבדיקות קורונה לאוכלוסייה

האתר מנוהל ומתוחזק ע"י עמותת מדעת

פיתוח: דניאלה קרני-הראל

עיצוב ומיתוג: כרמי אהוביה


תרומה לעמותת מדעת

אנו עושים כל מאמץ כדי להנגיש מידע מבוסס-ראיות ומהימן בנושאי בריאות. אנו משקיעים זמן ומשאבים רבים על מנת שהמידע המובא באתר יהיה העדכני והמדוייק ביותר, מגובה במקורות מדעיים ותואם את הידע המקצועי בתחומים הרלוונטיים. יחד עם זאת, אין במידע שבאתר כדי להוות המלצה רפואית. אנו מעודדים את מי שחפץ בהמלצות ועצות פרטניות בנושאים רפואיים לפנות באופן אישי לרופא/ה מורשה/ית או לבעל/ת רשיון באחד ממקצועות הבריאות הרלוונטיים.

מוזמנים לקרוא עוד על תהליך יצירת התוכן שלנו

הפרטיות שלכם חשובה לנו
האתר של מדעת עושה שימוש בעוגיות על מנת ליצור חוויה נעימה לכל המבקרים, אתם מוזמנים לקרוא על זה עוד ב דף תנאי המשתמש שלנו

Midaat © 2024 | מדעת - למען בריאות מושכלת