שאלות ותשובות בנושא המנה השנייה של חיסון הקורונה של פייזר
מה מכילה המנה השנייה של החיסון וכיצד מקבלים אותה?
המנה השנייה של החיסון זהה למנה הראשונה: 0.3 מ"ל של תרכיב החיסון המבוסס על mRNA. החומר מוזרק לשריר הזרוע – לא משנה באיזו זרוע.
אם אי אפשר להזריק לשריר הזרוע, אפשר גם לשריר הירך.
צריך לקבוע תור?
כל מי שהתחסן במנה ראשונה אמור לקבל מקופת החולים או מהמוסד המחסן תור למנה השנייה בהפרש של 21 ימים. אם לא קיבלתם תור לחיסון השני, צרו קשר עם קופת החולים המבטחת. יש לציין כי מנה שנייה שניתנה החל מהיממה ה-17 לאחר החיסון נחשבת יעילה באותה המידה, וכי דחיית המנה השנייה גם מעבר ל-21 יום אינה בעייתית.
אם אני בבידוד ביום התור שלי למנה שנייה, מתי אוכל להתחסן?
אין לצאת מבידוד כדי לקבל את מנת החיסון השנייה (או הראשונה). אפשר להשלים את המנה השנייה לאחר היציאה מבידוד, ויעילות החיסון לא תפחת.
למרות האמור לעיל אפשר לחסן דיירים במוסדות 'מגן אבות ואימהות' או במוסדות רווחה (מוסדות לטיפול ממושך) השוהים בבידוד.
לאחר המנה הראשונה חוויתי תופעות לוואי. האם מותר לי לקבל את המנה השנייה?
אסור לתת את המנה השנייה למתחסנים שחוו תגובה אלרגית חריפה מסוג אנאפילקסיס לאחר המנה הראשונה.
מטופלים שחוו תגובה אלרגית אחרת בתוך 4 שעות מזמן קבלת המנה הראשונה צריכים להיוועץ ברופא\ה מטפל\ת. במידה ויוחלט לחסנם הם יקבלו את המנה השנייה תחת השגחת רופא\ה וייתכן שיתבקשו לקבל את המנה השנייה תחת טיפול אנטי-היסטמיני במוסד רפואי לפי דעת הרופא\ה המטפל\ת.
כל תופעת לוואי אחרת לרבות תחושה כללית רעה, כאב מקומי, כאב ראש, לימפאדנופתיה או תלונה על פציאליס (תופעה שעוד לא ברור האם היא תופעת לוואי של החיסון והנושא כעת נמצא בבחינה ) – תופעות לוואי אלה אינן מונעות קבלת מנה שנייה.
חליתי בקורונה לאחר קבלת המנה הראשונה. האם עדיין אפשר/צריך להתחסן?
מבחינה רפואית אפשר לחסן במנה השנייה גם מחלימים מקורונה, אך עד שיהיו מספיק חיסונים לכולם יש העדפה לחסן את מי שטרם חלה. על כן, מי שנמצא חולה בין המנה הראשונה והשנייה לא יקבל בשלב זה (ולאחר החלמתו) את המנה השנייה. יוצאי דופן בעניין זה הם דיירים במוסדות 'מגן אבות ואימהות' או מוסדות רווחה (מוסדות לטיפול ממושך) – אלה יקבלו את המנה השנייה גם אם חלו והחלימו.
אני בהיריון! אם קיבלתי בשורות משמחות לאחר המנה הראשונה, האם עדיין אפשר להתחסן?
קודם כל מזל טוב!
אומנם החיסון לא נבדק על נשים הרות בכמות משמעותית, אך לפי ארגוני רפואת נשים גדולים שבדקו את מה שידוע על החיסון, אפשר להתחסן בהיריון (במנה שנייה וגם ראשונה). אין סיבה רפואית לדחות את החיסון ואין חשש ממשי לפגיעה בעובר או באם.
יותר מכך, ידוע שנשים בהריון נמצאות בסיכון מוגבר לסיבוכים של מחלת הקורונה, ולכן חשוב במיוחד להשלים את מנת החיסון השנייה.
האם לאחר המנה השנייה אהיה סוף-סוף מוגן מהמחלה?
הניסויים הקליניים הוכיחו כי 7 ימים לאחר קבלת המנה השנייה של החיסון יש הגנה של 95% מפני מחלת הקורונה. סביר להניח, לפי הידע הקיים כיום, כי באותו שלב האדם מוגן גם מתחלואה ללא תסמינים, אך הדבר טרם נבדק.
מתי מותר להוריד מסיכות?
בהמשך לסעיף הקודם, מאחר שעדיין לא הוכח כי החיסון מגן מפני מחלה חסרת-תסמינים, אנו מניחים שאדם מחוסן עלול להדביק אדם לא מחוסן. על כן, כרגע עדיין חשוב להמשיך לעטות מסכות ולשמור על ריחוק פיזי.
אז מתי נוכל לחזור לשגרה?
כאשר יצטבר יותר מידע בדבר הגנת החיסון מפני תחלואה ללא תסמינים, או כאשר נתח משמעותי של האוכלוסייה יהיה מחוסן למחלה (בעקבות חיסון או בעקבות החלמה) ונהיה בטוחים כי הגענו לחסינות עדר יעילה.
האם אקבל אישור שהתחסנתי?
באתר קופת החולים ניתן לראות רשימה של החיסונים שקיבלת. בנוסף, כשבוע לאחר קבלת המנה השנייה תקבלו "דרכון ירוק" ממשרד הבריאות שמעיד כי התחסנתם.
מה נותן לי הדרכון הירוק?
נכון להיום, מי שמחזיק בידיו דרכון ירוק אינו חייב בבידוד אם בא במגע עם חולה מאומת או לאחר שחזר מחו"ל, והוא אינו צריך להיבדק לפני כניסה לאיים ירוקים.
בשלב זה תוקף הדרכון הירוק הוא שישה חודשים. ייתכן שבהמשך יוארך תוקפו והוא יספק הקלות נוספות.
מה לגבי תופעות הלוואי?
תופעות הלוואי נפוצות יותר לאחר המנה השנייה של החיסון ביחס לאלו שלאחר המנה הראשונה. לפי המחקרים של פייזר, אנשים עד גיל 55 סובלים יותר מתופעות לוואי ביחס למבוגרים יותר. תופעת הלוואי הנפוצה ביותר לאחר המנה השנייה היא כאבי ראש. אלה יופיעו בקרב כמעט 50% מהמתחסנים. שאר תופעות הלוואי הן חולשה או עייפות (17%-23%), חום (11%-16%), שלשול (6%-8%), כאבי מפרקים (5%-8%) וכאבי שרירים (3%-5%). בכל מקרה, זיכרו שתופעות הלוואי עדיפות על המחלה.