האם יש השפעות ארוכות טווח לקורונה?
מגפת הקורונה נמצאת עמנו מספר חודשים – מה אנחנו יודעים על תסמיניה, ומה אנחנו לומדים על השלכותיה לטווח ארוך?
בחודשים האחרונים אנו עדים להתפרצותה של מגיפה עולמית בהיקף שלא ראינו עשרות שנים; "מגפת הקורונה" ובשמה המקצועי COVID-19. נוהגים להציג את מצב המגפה על בסיס מספר הנדבקים החדשים, מספר החולים הקשים או המונשמים ומספר הנפטרים. לשמחתנו, מרבית הנדבקים מפתחים תסמינים דמויי-שפעת בלבד ומחלימים מהמחלה. למרות זאת, חשוב לזכור שלמחלה יש מגוון גדול של ביטויים בטווח שבין "מחלה קלה" למחלה קשה הדורשת אשפוז ואף מסכנת את חיינו.
ניתן להשוות את המצב למחלת החצבת. בעבר הדביקה המחלה כמעט כל ילד, אך בזכות החיסון המוצלח שפותח הפכה ההדבקה לנדירה (למעט, לצערנו, מקרים של התפרצות נקודתית). מחלת החצבת בילדים מערבת חום הנמשך ימים או שבועות, שיעול, דלקת עיניים, פריחה ועוד. במרבית המקרים הילדים מבריאים לחלוטין. עם זאת, בעידן שלאחר החיסון נוטים לשכוח ש-30% מהילדים שחלו פיתחו סיבוכים נוספים, ובהם החלשה של מערכת החיסון, זיהומים חוזרים, ודלקת מסוכנת במוח העלולה להופיע אפילו שנים לאחר החלמה מהמחלה, וגורמת למוות.
במקרה של COVID-19 סימני המחלה הנפוצים הם חום, שיעול, קשיי נשימה, עייפות, כאבי שרירים, שלשולים, בחילות והפרעות בחוש הטעם ובחוש הריח. במקרים קשים יותר הנגיף עלול לתקוף בחוזקה את מערכת הנשימה או את מערכות הדם והקרישה שלנו. במקרים אחרים התגובה החיסונית נגדו והניסיון לחסל את הנגיף הפולש עלולים להזיק לאיברי הגוף השונים. מקרים אלו עלולים להוביל לדלקת ריאות חמורה, להתקפי לב, להיווצרות קרישים בדם ולשבץ מוחי. אף שהמחלה יכולה להסתכם בתקופה לא נעימה אך חולפת, יש לתת את הדעת על נזקים שעלולים לצלק את גופנו למשך חודשים ארוכים ואף לגרום למוות.
הקהילה הרפואית והמדעית עדיין לומדת את נגיף הקורונה החדש, ואת המחלה לה הוא גורם. בשלב זה אי אפשר לומר בוודאות אילו סיבוכים עלולים להסתתר בטווח שבין מחלה ויראלית קלה לבין אשפוז מורכב וקשה. אם לא די בכך, קיים חשש שסיבוכים שונים יופיעו אף שנים לאחר ההחלמה. לאורך הזמן אנו לומדים על סיבוכים שכאלו, כגון הסיבוכים הנזכרים בהמשך.לאחרונה הצטברו דיווחים רבים הן של חולים הן של רופאים בנוגע למטופליהם, שלפיהם אף שחומרת מחלתם סווגה ״קלה״ ואף שלא נזקקו לאשפוז, הם המשיכו לחוות חלק מתסמיני המחלה ואף תסמינים חדשים ושונים במשך שבועות וחודשים.
לפני שנכנס להשלכות הגופניות האפשריות, לתחלואה בנגיף עלולות להיות השלכות חברתיות משמעותיות. השלכות אלו יכולות להיות אובדן ימי עבודה רבים עד להחלמה מלאה, או במקרים אחרים תחושת אשמה או נזקים לקשרים חברתיים קיימים עקב הדבקה של בני משפחה, חברים, או חברים לעבודה על-ידי נשא הנגיף.
נזקים נוספים הנגרמים עקב המחלה וההתמודדות איתה הם נפשיים. חלק גדול מהשורדים מפתחים הפרעת דחק פוסט-טראומטית (Post-Traumatic Stress Disorder, PTSD) בעקבות טראומת האשפוז הקשה, או בעקבות רגשות אשם על כך שהם התאוששו בעוד שמטופלים אחרים במצב דומה לא שרדו (“Survivor Guilt”). גם הבידוד הכפוי החל על החולים מביא איתו קשיים משלו, וביניהם הצורך להתמודד עם מחלה קשה ללא תמיכת האנשים הקרובים אליהם, הצורך בטיפול עצמי במקביל לתסמיני המחלה השונים, והפחד התמידי מהידרדרות לא צפויה.
במישור הפיזי, מי שפיתחו מחלה בינונית עד קשה עלולים לסבול מסיבוכים הנובעים מתקופת המחלה הארוכה. נגיף הקורונה מסוכן ואלים, והתמודדות מוצלחת נגדו מחייבת תגובה חזקה של מערכת החיסון ולעתים גם טיפול רפואי אגרסיבי. תגובות אלו, גם כאשר הן מביסות את הנגיף בהצלחה, מותירות את גוף החולים כשדה קרב טרי, ופעמים רבות מטופלים אלו ממשיכים לסבול מתופעות הלוואי של מחלתם והמלחמה בה שבועות ואף חודשים לאחר ההחלמה.
המחלה הקשה והאשפוז הממושך עלולים לגרום להידלדלות חלק גדול מרקמת השריר של המטופלים, עד כדי קושי להתרומם מהמיטה ולנוע ללא עזרה. הנגיף והמלחמה בו גורמים למערכת הנשימה נזקים, שעלולים להשאיר את סימניהם בריאות ולהוביל לקשיי נשימה חמורים, שללא טיפול מתאים ימשיכו לגרום סבל ממושך למטופל. במקרים רבים מטופלים הסובלים מ-COVID-19 עלולים לחוות התקף לב ו/או אירועי שבץ מוחי עקב נזק שגורם הנגיף לכלי הדם בגופם. אירועים אלו משאירים את אותותיהם ודורשים התאוששות ארוכה, הדומה להתאוששות ולשיקום לאחר התקף לב או שבץ "רגיל". בשונה מקבוצות הסיכון העיקריות הסובלות מהתקף לב ומשבץ מוחי, כאן מדובר פעמים רבות באנשים צעירים ובריאים.מספר מחקרים אף הראו שנגיף הקורונה מסוגל להדביק את תאי הלבלב, וראיות רבות מצביעות על כך ש-COVID-19 עלולה להוביל להתפתחות של מחלת הסוכרת באנשים שהיו בריאים לפני ההידבקות בנגיף. סיבוך זה עלול לגרור טיפול תרופתי כגון מתן אינסולין למשך שנים רבות, ואת כל הסיבוכים הנלווים למחלה.
סיבוכים אחרים עלולים להיות חמורים אף יותר מבחינה רפואית. דוגמה לסיבוך כזה הוא התסמונת הדלקתית הרב-מערכתית בילדים ((Multisystem Inflammatory Syndrome in Children (MIS-C). הסיבוך הנדיר התגלה רק לאחרונה, והוא לרוב פוגע בילדים מספר שבועות לאחר שהחלימו מ-COVID-19. הממצאים המדעיים הקיימים בעת זו מצביעים על כך שמדובר במחלה נפרדת מ-COVID-19, הנובעת מתגובה מופרזת ומאוחרת של מערכת החיסון כנגד הנגיף. בשונה מ-COVID-19, מחלה זו דווקא אינה תוקפת בחומרה רבה יותר ילדים בעלי מחלות רקע או תינוקות, אלא נפוצה יותר אצל ילדים בריאים בגילי בי"ס יסודי. הלוקים בה עלולים לסבול מחום, מכאבי בטן, מבחילות ומהקאות, מפריחה, מכאבי ראש, מבלבול, מנפיחות בכפות הידיים והרגליים ועוד. בדומה ל-COVID-19, גם תסמונת זו עלולה להופיע ברמות חומרה שונות, החל ממחלת חום קלה, המופיעה מספר שבועות לאחר ההחלמה של הילד מ-COVID-19, ולצערנו עד למחלה קשה ומסכנת חיים, הדורשת אשפוז של הילד בבית-חולים. הנזקים הרבים והמגוונים דורשים המשך טיפול – פיזיותרפיה לשרירים ולמערכת הנשימה, ואף טיפול נפשי – המשתרע פעמים רבות על פני שבועות ואף חודשים.
דוגמאות אלו הן רק חלק מנזקי המחלה שניתן כרגע לזהות באמצעות בדיקות מעבדה שונות, אך בינתיים רב הנסתר על הגלוי. ככל שאנו ממשיכים ללמוד על המחלה אנו מגלים עוד ועוד סיבוכים. לאחרונה הצטברו דיווחים רבים הן של חולים הן של רופאים בנוגע למטופליהם, שלפיהם אף שחומרת מחלתם סווגה ״קלה״ ואף שלא נזקקו לאשפוז, הם המשיכו לחוות חלק מתסמיני המחלה ואף תסמינים חדשים ושונים במשך שבועות וחודשים. בדיווחים אלו מתארים קשיי נשימה, כאבים עזים באיברים שונים בגוף, תשישות עזה, חום עולה ויורד, בעיות במערכת העיכול, נשירת שיער, שינויים בדופק ואף שינויים ביכולותיהם המנטליות כגון קשיי זיכרון וריכוז. חלק מהחולים מתארים תחושות קשות של איבוד תפקוד משבוע לשבוע, וכי הנגיף חטף מהם את חייהם כמו שרצו לחיות אותם. אם לא די בכך, מכיוון שמדובר במחלה שמוכרת מספר חודשים בלבד, חלק מהסיבוכים עדיין אינם מוכרים. המצב מוביל לכך שהסובלים מהם עלולים לחוש ניכור או הקטנה והדחקה של מחלתם בעקבות חוסר אמון מצד הסובבים אותם, מצד מקומות העבודה שלהם או אף מצד חלק מהצוות הרפואי המטפל בהם.
לכך מצטרפים הפחד וחוסר הוודאות הנובעים מכך שהקהילה המדעית טרם מצאה תשובות והסברים לחלק מהשאלות ומהתופעות המתוארות. האם התסמינים יחלפו, ומתי? האם מקורם של התסמינים בנגיף עצמו והוא ממשיך לשכון בגופם? האם מקורם בתגובה חיסונית שמסיבה מסוימת ממשיכה לפעול לאחר שהנגיף סולק?
לסיכום, וירוס הקורונה ומחלת ה-COVID-19 לה הוא גורם אינם צינון פשוט או שפעת קלה שלעתים נדירות מסתבכת ועלולה לסכן את חיינו. מדובר במחלה חדשה, שככל שאנו לומדים עליה יותר אנו מבינים את ההשלכות האפשריות ואת הסיבוכים הרבים העלולים לתקוף את החולים בה. השפעות אלו עלולות להיות מידיות או להימשך חודשים ארוכים, ועלולות לקרות הן לחולים קלים וחסרי סימנים והן לחולים המאושפזים הקשים ביותר.
עקב כך חשוב להקשיב להנחיות מערכת הבריאות והגורמים המקצועיים, ולשמור על עצמנו, על יקירינו ועל הסובבים אותנו מפני מחלה חדשה ומסתורית זו ומפני השלכותיה.
חצבת וסיבוכיה:
[1] Epidemiology and Prevention of Vaccine-Preventable Diseases (The Pink Book), 12th ed, Atkinson W, Wolfe C, Hamborsky J (Eds), The Public Health Foundation, Washington, DC 2011.
התפתחות סכרת בעקבות COVID-19:
התסמונת הדלקתית הרב-מערכתי בילדים /Multisystem Inflammatory Syndrome in Children (MIS-C):
שיקום חולי COVID-19:
חולי כרוני