נתוני קורונה בישראל
תרמו לעמותה

עזרו לנו לקדם את בריאות הציבור בישראל, לחברה בריאה יותר

כפתור לתרומה לעמותת מדעת
מחלת קורונה - מרכז מידע
מידע על קורונה - בקישור הזה
קישורים

R / R0 (מקדם הדבקה)

מושג מתמטי המציין את עוצמת ההדבקה של מחלה זיהומית נתונה. הוא נקרא גם "מספר התרבות בסיסי" או "קצב התרבות בסיסי". R0 מסמל את המספר הממוצע של אנשים שיידבקו במחלה זיהומית מאדם אחד בהעדר אמצעי הגנה לרבות חיסון. כשערכו עולה על 1, המחלה מתפשטת, כלומר מספר הנדבקים עולה בהתמדה.

לדוגמה, אם במחלה נתונה ערכו של R0 הוא 10, אדם חולה יעביר אותה בממוצע ל-10 אנשים אחרים. אם לא תתפתח חסינות למחלה (מעצם החולי או בעקבות חיסון), המחלה תמשיך להתפשט.
המחלה המדבקת ביותר המוכרת לנו היא חצבת, שבה הערך R0 נע בין 12 ל-18, כלומר כל אדם חולה עלול להדביק כ-18 אנשים אחרים במקרה הגרוע ביותר.

 

משמעויות

  • אם R0 נמוך מ-1, כל חולה קיים מדביק פחות מאדם אחד. במקרה זה מספר החולים יירד ובסופו של דבר המחלה תיכחד.
  • אם R0 שווה ל-1, כל חולה קיים מדביק אדם אחד. המחלה תישאר יציבה באוכלוסייה אך לא תתרחש התפרצות או מגיפה.
  • אם R0 גדול מ -1, כל חולה קיים מדביק יותר מאדם אחד וכך מספר החולים יגדל, והתהליך עלול להוביל להתפרצות או למגיפה.

חשוב לציין כי ערך R0 של המחלה תקף רק כשכל האוכלוסייה פגיעה לחלוטין למחלה, כלומר:

  • איש לא התחסן
  • איש לא חלה במחלה זו לפני כן
  • לא ננקטים שום צעדי מנע לבלימת התפשטות המחלה

שילוב מצבים כזה אינו שכיח בימינו הודות התפתחותה של הרפואה המודרנית. מחלות רבות שהיו קטלניות בעבר ניתנות כיום למניעה ולעתים אף לריפוי.

 

Re – מקדם ההדבקה האפקטיבי

בתחום המחקר האפידמיולוגי, R מתייחס לעיתים קרובות למקדם ההתרבות הבסיסי, המכונה R0, או למקדם ההתרבות האפקטיבי (Re).

לעתים קרובות מתבלבלים ביניהם ולכן פשוט מכנים אותם מקדם R.

את R0 מחשבים על סמך שלושה משתנים:

  • משך הזמן שבו האדם החולה מדבק מרגע שהוא נדבק במחלה
  • הסבירות להדבקה בכל מגע בין אדם חולה לאדם בלתי חסין
  • תדירות המגעים

בעוד R0 הוא מאפיין בסיסי קבוע של המחלה באוכלוסיה מסוימת, Re הוא מספר האנשים שעלולים להידבק על ידי אדם בכל זמן מסוים, והוא יורד בין – אם כתוצאה מעליית מספר האנשים שרכשו חסינות לאחר שנדבקו או באמצעות חיסון, או עקב פטירת חלק מהאוכלוסיה.

Re מושפע גם מהתנהגות של אנשים, למשל מהשמירה על ריחוק חברתי. בשנת 1918 התרחשה התפרצות עולמית של שפעת מזן H1N1 המכונה ״השפעת הספרדית״, שהרגה 50 מיליון איש. על פי מאמר סקירה שפורסם ב-BMC Medicine, הערך R0 של המגפה בשנת 1918 נאמד בין 1.4 ל -2.8. כמעט מאה שנה לאחר מכן התפרצה שפעת החזירים – הקשורה לשפעת הספרדית ושייכת גם היא לזן הנגיף H1N1 – ערך ה-R0 של שפעת החזירים,  על פי מחקר שהתפרסם בכתב העת Science, היה בין 1.4 ל 1.6, כלומר מספר האנשים העלולים להידבק על ידי אדם אחד נעשה קטן יותר, ומדוע? בזכות חיסונים ותרופות אנטי-ויראליות, שצמצמו את קטלניותה של המגפה.

אם כך, אפשר להבין מדוע מקדם ההדבקה משמש כמשתנה בקביעת סף ההגנה הנדרש לחישוב חסינות קהילתית. ככל שמקדם ההדבקה גבוה יותר, כך נדרש חלק גדול יותר באוכלוסיה להיות חסין כדי להגיע למצב של חסינות קהילתית.

 

COVID-19

R0 עבור COVID-19 מוערך ב-5.7, לפי מחקר שפורסם בכתב העת המדעי Emerging Infectious Diseases. ראוי לציין כי אומדן זה כפול מהאומדנים המוקדמים שהעריכו את R0 בסביבות 2.2 עד 2.7.

המשמעות של 5.7 היא שאדם אחד עם COVID-19 יכול להעביר את נגיף הקורונה ל-5 עד 6 אנשים ולא רק 2 עד 3 כפי שהעריכה הקהילה המדעית עד כה.

המספר החדש חושב על סמך נתונים מההתפרצות המקורית בווהאן, סין. החוקרים השתמשו בפרמטרים כגון תקופת הדגירה של הנגיף (4.2 יום) – משך הזמן שעבר מהחשיפה לנגיף ועד הופעת התסמינים אצל הנדבק.

בהתאם למודל המקובל, עם R0 של 5.7, לפחות 82 אחוזים מהאוכלוסייה צריכים להיות חסינים מפני COVID-19 כדי לעצור את העברת הנגיף. כאמור, ההתחסנות יכולה להיווצר באמצעות חיסון ליצירת חסינות קהילתית.

מחברי המחקר טוענים כי יש צורך במעקב פעיל, במעקב אחר מגעים של אנשים שחלו בנגיף הקורונה, ובאמצעי ריחוק פיזי (כולל מגבלות תנועה) כדי למנוע את העברת נגיף הקורונה.

 

מקדם ההדבקה של מחלות שונות מהגדול לקטן: איידס, קוביד19, חזרת, חצבת

האתר מנוהל ומתוחזק ע"י עמותת מדעת

פיתוח: דניאלה קרני-הראל

עיצוב ומיתוג: כרמי אהוביה


תרומה לעמותת מדעת

אנו עושים כל מאמץ כדי להנגיש מידע מבוסס-ראיות ומהימן בנושאי בריאות. אנו משקיעים זמן ומשאבים רבים על מנת שהמידע המובא באתר יהיה העדכני והמדוייק ביותר, מגובה במקורות מדעיים ותואם את הידע המקצועי בתחומים הרלוונטיים. יחד עם זאת, אין במידע שבאתר כדי להוות המלצה רפואית. אנו מעודדים את מי שחפץ בהמלצות ועצות פרטניות בנושאים רפואיים לפנות באופן אישי לרופא/ה מורשה/ית או לבעל/ת רשיון באחד ממקצועות הבריאות הרלוונטיים.

מוזמנים לקרוא עוד על תהליך יצירת התוכן שלנו

הפרטיות שלכם חשובה לנו
האתר של מדעת עושה שימוש בעוגיות על מנת ליצור חוויה נעימה לכל המבקרים, אתם מוזמנים לקרוא על זה עוד ב דף תנאי המשתמש שלנו

Midaat © 2024 | מדעת - למען בריאות מושכלת