נתוני קורונה בישראל
תרמו לעמותה

עזרו לנו לקדם את בריאות הציבור בישראל, לחברה בריאה יותר

כפתור לתרומה לעמותת מדעת
מחלת קורונה - מרכז מידע
מידע על קורונה - בקישור הזה
קישורים

מדעת עושה סדר – שחרור חולי קורונה מבידוד

גם אתם שמעתם שמשרד הבריאות הגדיר מחדש את סיום המחלה ושלא נדרשות תוצאות שליליות על מנת לצאת מבידוד?  מדעת עושה סדר!

 ב-22.07, משרד הבריאות הוציא נוהל חדש [1] שעוסק בהגדרת "חולה מחלים מקורונה". לפני שנספר במה בדיוק הנוהל עוסק וננסה להסביר מה עומד מאחוריו, חשוב לציין – 

הנוהל אינו נוגע למשך הבידוד של מי שנחשף לאדם מאומת, או למי שחזר מחו״ל. במקרים אלו, קיימת חובה לשמור על 14 ימי בידוד מיום החשיפה, כפי שהיה נהוג עד עכשיו.

אז מה בדיוק קובע הנוהל?  נזכיר כי מאז תחילת המגיפה, קביעת ההחלמה נעשתה על-פי שתי תוצאות שליליות רצופות בבדיקת מעבדה לזיהוי ישיר של הנגיף. בחודש אפריל יצא עדכון ממשרד הבריאות שהגדיר שבנוסף לכך, ניתן לומר שאדם חולה החלים לאחר שלושים ימים מקבלת האבחנה, וכאשר הוא נטול תסמינים. בנוהל החדש, משרד הבריאות עשה צעד נוסף, וקיצר את משך הזמן בין האבחנה, או התחלת התסמינים, לבין היום בו הרופא המטפל יכול לקבוע כי המטופל החלים, ויכול לצאת מבידוד.

 

אז מה אומר הנוהל החדש?

ראשית – הנוהל החדש אינו חל על חולה השייך לאחת הקבוצות הבאות:

  1. נזקק לאשפוז במהלך המחלה (אפילו ליום אחד).
  2. דיירים ומטפלים. במוסדות עם אוכלוסייה בסיכון לתחלואה קשה ב-COVID19, כולל בתי אבות, בתי חולים שיקומיים, סיעודיים וגריאטריים, מעונות לקשישים, דיור מוגן ומקבצי דיור.
  3. אלו הסובלים מדיכוי מערכת החיסון.

כלומר, חולים אלו עדיין נדרשים לעבור בדיקות החלמה, ורק לאחר שתי בדיקות רצופות יוגדרו כ״מחלימים״ ע״י הרופא.

 

ומה עם השאר?

פה זה קצת מסתבך, אז כהרגלנו – הכנו גרפיקה שמנסה לעשות קצת סדר:

 

משרד הבריאות מיישר קו עם המלצות ארגונים בינלאומיים, וקובע כי רופא מטפל יוכל לאשר לחלק מהחולים לצאת מבידוד ללא תוצאות בדיקות שליליות

 

  • אם לא היו לחולה כלל תסמינים, אז הוא יוגדר כמחלים 10 ימים לאחר קבלת התוצאה החיובית בבדיקה.
  • אם היו לו תסמינים, והנוהל מתייחס ספציפיית לחום ולתסמינים נשימתיים, אבל הוא לא זוכר מתי הם התחילו, אז הוא יוגדר כמחלים לפחות 10 ימים לאחר קבלת התוצאה החיובית, ובתנאי שהוא אינו סובל מתסמינים לפחות 3 ימים, משמע 10 ימים לכל הפחות.לדוגמה, אם חולה התחילה להרגיש לא טוב, אבל לא זוכרת בדיוק מתי, נבדקה וקיבלה תוצאה חיובית ב-1 ביולי וב-3 ביולי  כבר הרגישה מצוין, היא תוכל להשתחרר רק ב-11 ביולי (10 ימים לאחר התוצאה החיובית, ו-7 ימים אחרי תום התסמינים). לעומת זאת, אם התסמינים שלה הסתיימו רק ב-10 ביולי, היא תצטרך להישאר בבידוד עד ה-13 ביולי (שלושה ימים לאחר תום התסמינים).
  • אם לאדם היו תסמינים, והוא זוכר בדיוק מתי התחילו, אז הוא יצטרך להישאר בבידוד 10 ימים מיום הופעתם, ועוד שלושה ימים לאחר סיומם או לאחר סיום עשרת הימים, משמע 13 ימים לכל הפחות. לדוגמה, אם התסמינים של החולה החלו ב- 1.7.2020, והסתיימו ב- 7.7.2020, הוא יוכל להשתחרר רק ב- 14.7.2020: מה-1.7 עד ה-11.7 נספרים עשרת הימים מהופעת התסמינים. מה-11.7 עד ה-14.7 עוד שלושה ימים, אחרי שהתסמינים כבר נגמרו, למרות העובדה שהם הסתיימו לפני תום עשרת הימים). אם התסמינים יימשכו עד ה- 15.7.2020, הוא ישתחרר ב- 18.7.2020, וכן הלאה.

 

מאיפה הגיעו ההמלצות האלו?

הנוהל החדש של משרד הבריאות מיישר קו עם המלצות ארגון הבריאות העולמי (WHO) וארגוני בריאות נוספים בעולם.

ב-23 במאי פרסם המרכז הלאומי של סינגפור למחלות זיהומיות, בשיתוף עם האקדמיה לרפואה של סינגפור, סקירה על הסיכון להידבק מאדם החיובי לקורונה [2]. על פי ניתוח תוצאות מחקר שנערך על 73 חולים מסינגפור, וסקירה ספרותית של ממצאים על חולי קורונה ברחבי העולם, הסיק המרכז שחולי COVID-19 מידבקים כמה ימים לפני הופעת התסמינים ועד כעשרה ימים לאחר תחילתם. חלק מהתסמינים עלולים להימשך יותר זמן, הם נובעים מתגובת מערכת החיסון ולעתים נמשכים גם לאחר שגורם המחלה מוגר [3].

כמעט במקביל, ב-27 במאי ועל בסיס ממצאים דומים, פרסם WHO המלצות חדשות לשחרור חיוביים לקורונה  [4]. על פי הארגון, חולה יכול לצאת מבידוד לאחר מינימום של 13 יום: 10 ימים מיום תחילת התסמינים ועוד לפחות שלושה ימים נוספים ללא תסמינים (מזכיר לכם משהו?). חיוביים אסימפטומטיים אמיתיים, שלא פיתחו תסמינים כלל לאורך ההדבקה, יכולים לצאת מהבידוד לאחר שעברו 10 ימים מהיום שקיבלו תוצאה חיובית לנגיף (שוב, נשמע מוכר, נכון?). ב-17 ביולי פרסם ה-CDC המלצות דומות [5].

אבל רגע, ידוע שחלק קטן מהחולים ממשיכים לקבל תוצאה חיובית בבדיקה לזיהוי החומר הגנטי של הנגיף למשך שבועות וחודשים. מה איתם?

כיום יודעים שאין בחולים אלה נגיפים חיים ופעילים, רק שאריות חומר גנטי פגום [6]. על אף התוצאה החיובית הם לא מדבקים יותר, בדיוק כמו מקביליהם השליליים. יודגש כי מצב זה ייחודי למחלימים, וכי ניתן להבדיל בין מצב זה למצב של הדבקה חדשה.

שינוי ההנחיה ומעבר לשחרור חולים ללא צורך בבדיקות – מקל על החולים וחוסך בדיקות. זה לא ניסיון לחסוך בהוצאות, אלא אפשרות להתמקד בבדיקת אנשים עם תסמיני קורונה, או שידוע שנחשפו לחולה מאומת, כדי לבודד אותם ולעצור את שרשרת ההדבקה, בלי לבזבז זמן וערכות על בדיקות מיותרות.

נזכיר שוב – כל זה לא קשור לזמן הבידוד עקב חשיפה לחולה או חזרה מחו"ל, שנותר 14 ימים מלאים. מרגע החשיפה לנגיף עוברים בממוצע חמישה ימים עד התחלת התסמינים, אם נדבקת, אבל זמן הדגירה של המחלה עלול להגיע לעד 14 יום, ועל אדם שנחשף להישאר בבידוד למשך כל התקופה.

  1. נוהל ״…הגדרת החלמה על פי זמן ללא בדיקת החלמה״, משרד הבריאות, 22.07.2020
  2. Period of Infectivity to Inform Strategies for De-isolation for COVID-19 Patients, Academy of Medicine, Singapore.
  3. “רק החזק מקנח״, תיבת נעם – מחשבות ביולוגיות, ינואר 2016
  4. Criteria for releasing COVID-19 patients from isolation, World Health Organization, June 2020
  5. Duration of Isolation and Precautions for Adults with COVID-19, US Centers for Disease Control and Prevention, July 2020
  6.  מדעת עושה סדר – הבדיקות לאבחון קורונה לא מבחינות בין נגיפים חיים למתים

 

האתר מנוהל ומתוחזק ע"י עמותת מדעת

פיתוח: דניאלה קרני-הראל

עיצוב ומיתוג: כרמי אהוביה


תרומה לעמותת מדעת

אנו עושים כל מאמץ כדי להנגיש מידע מבוסס-ראיות ומהימן בנושאי בריאות. אנו משקיעים זמן ומשאבים רבים על מנת שהמידע המובא באתר יהיה העדכני והמדוייק ביותר, מגובה במקורות מדעיים ותואם את הידע המקצועי בתחומים הרלוונטיים. יחד עם זאת, אין במידע שבאתר כדי להוות המלצה רפואית. אנו מעודדים את מי שחפץ בהמלצות ועצות פרטניות בנושאים רפואיים לפנות באופן אישי לרופא/ה מורשה/ית או לבעל/ת רשיון באחד ממקצועות הבריאות הרלוונטיים.

מוזמנים לקרוא עוד על תהליך יצירת התוכן שלנו

הפרטיות שלכם חשובה לנו
האתר של מדעת עושה שימוש בעוגיות על מנת ליצור חוויה נעימה לכל המבקרים, אתם מוזמנים לקרוא על זה עוד ב דף תנאי המשתמש שלנו

Midaat © 2024 | מדעת - למען בריאות מושכלת