מדעת עושה סדר – חיסון נשים בהיריון כנגד נגיף הקורונה
27.01.2021
אתמול, ה-26.01.2021, מספר אתרי חדשות יצאו בכותרת מפוצצת: "ארגון הבריאות העולמי ממליץ לנשים בהיריון לא לקבל את החיסון של מודרנא". מלחיץ! מה נשתנה החיסון של מודרנא לעומת פייזר? האם הוא מסוכן לנשים הרות? האם הוא מסוכן לאוכלוסיות נוספות? מדעת עושה סדר!
החיסון של מודרנא והחיסון של פייזר דומים מאוד: שניהם מבוססים על טכנולוגיה דומה, שניהם בטוחים, ושניהם יעילים מאוד במניעת תחלואה. עם זאת, נשים הרות לא גויסו לניסויים הקליניים של חיסונים אלו (כמקובל בניסויים קליניים רבים, מסיבות שונות). לכן, בשלב זה, בשל מחסור בתוצאות המשקפות את בטיחות החיסון, אין המלצה גורפת לחסן אותן. זאת בהתאם לתקנות המחייבות את החברות המייצרות, אשר לא יכולות להמליץ על מתן החיסון לקבוצה שלא נכללה באופן מוגדר בניסוי.
עם זאת, בניסויים של שתי החברות נכללו כמה עשרות נשים בתחילת ההיריון – הן לא ידעו שהן בהיריון כשהתנדבו לניסוי. במעקב שבוצע, גם לגביהן לא נמצאה עדות לסיכון כלשהו הנשקף להן או לעובר מהחיסון.
אתמול פרסם ארגון הבריאות העולמי את המלצותיו באשר לשימוש בחיסון של מודרנא, ובהן גם התייחסות לנושא המורכב של מתן החיסון בהיריון: "אף שידוע כי נשים הרות נמצאות בסיכון מוגבר לתחלואה קשה, אין בשלב זה המלצה לחסן נשים הרות, אלא אם הן נמצאות בסיכון מוגבר לחשיפה – למשל עובדות במערכת הבריאות." [1] המלצה דומה נוסחה בעבר גם לגבי החיסון של חברת פייזר. בשל כך, בארץ ובעולם כבר חוסנו נשים רבות הנמצאות בהיריון, או נשים מניקות (שגם הן לא נכללו בקבוצת הניסוי), העוסקות במקצועות הבריאות. במעקב אחר אוכלוסיית המתחסנות בעולם, גם מקבוצה זו לא התקבלו עד כה דיווחים על בעיות הקשורות לחיסון. אינדיקציות נוספות לבטיחות החיסון מגיעות מניסויים בבעלי חיים שנערכו כחלק מפיתוחם של החיסונים, גם שם לא נמצאו עדויות לנזק אפשרי לאם או לעובר.
בדומה להמלצות האיגודים הגינקולוגיים המובילים בעולם [2,3], גם האיגוד הישראלי למיילדות וגינקולוגיה וגם המועצה הלאומית לרפואת נשים, נאונטולוגיה וגנטיקה ממליצים לאפשר לנשים הרות להתחסן אם הן מעוניינות בכך, במיוחד אם הן נמצאות בסיכון מוגבר להידבקות [4]. ההמלצה תקפה ביתר שאת לנשים בקבוצת סיכון, כגון נשים סוכרתיות או עם עודף משקל. המלצה זו תקפה גם לחיסון של פייזר וגם לחיסון של מודרנא!
ברוב העולם החיסון אינו זמין לנשים בהיריון, אך זאת לא בגלל עצם ההיריון אלא מאחר שמטבע הדברים הן צעירות יותר ואינן בקבוצות הסיכון המיידיות (מעל גיל 65). כאמור, נשים בצוותי רפואה יוצאות מכלל זה, שכן להן ממליץ ארגון הבריאות העולמי להתחסן. במילים אחרות הארגון ממליץ להתחסן למרבית הנשים בהיריון אשר החיסון זמין להן כיום. זאת בתקווה שעד שהחיסונים יהיו זמינים לכולם כבר יהיה מידע מהמעקב המתרחש כעת אחרי נשים שבחרו להתחסן במסגרת מחקרים מסודרים, הצפויים לאשר את בטיחות החיסונים לנשים בהריון ונשים מניקות.
בימים אלו גם מצטברות בארץ ובעולם ראיות ראשוניות על כך שבניגוד להערכות קודמות, נשים בהיריון מהוות קבוצת סיכון לתחלואה חריפה בקורונה. בהכללה הן נוטות להסתבך ואף להגיע למצבים מסכני חיים [5]. לכן, לאור סיכון היתר המסתמן מהידבקות בנגיף הקורונה ובשל העדר עדות כלשהי לסיכון מהחיסון, החיסון זמין בארץ לכל אישה בהיריון.
בהתאם להמלצות הארגונים המקצועיים בתחום רפואת הנשים, נשים בכל שלב משלבי ההיריון החוששות שהן נמצאות בסיכון גבוה לחשיפה לנגיף או שייכות לקבוצת סיכון, יכולות לשקול יחד עם הרופא המלווה את ההריון האם החיסון מומלץ עבורן. ויפה שעה אחת קודם.