נתוני קורונה בישראל
תרמו לעמותה

עזרו לנו לקדם את בריאות הציבור בישראל, לחברה בריאה יותר

כפתור לתרומה לעמותת מדעת
מחלת קורונה - מרכז מידע
מידע על קורונה - בקישור הזה
קישורים

מדעת עושה סדר – משרד הבריאות ממליץ לשמור על רמה תקינה של ויטמין D

גם אתם שמעתם שמשרד הבריאות ממליץ על נטילת ויטמין D כדי למנוע קורונה? מדעת עושה סדר!

בתאריך 15/10/2020 פורסם באתר משרד הבריאות מסמך [1] מטעם אגף התזונה ובו הנחיות לציבור ולמטפלים בדבר נטילת ויטמין D בזמן מגפת הקורונה. כבר בחודש אפריל [2] פורסמו ניירות עמדה ראשונים הקוראים לשקול המלצה למתן תוסף המכיל את הויטמין לאוכלוסיה. מאז, התפרסמו מספר מחקרים שמראים מתאם בין רמות הויטמין וחומרת מחלת הקורונה, בהם מחקרים מישראל. אולם למרות הקשר, אין עדיין מחקרים קליניים רחבים שבחנו האם מתן תוסף יזום של הויטמין אכן מפחית את חומרת המחלה.

 

מהו ויטמין D?

ויטמין D הוא ויטמין מסיס שומן שנחוץ לספיגת סידן ושמירה על רמות תקינות שלו בגוף. לסידן תפקידים חשובים בבריאות העצם ושמירה על עצמות חזקות ובריאות, בנוסף הוא נחוץ לתפקוד של רקמות שונות דוגמת השרירים, מערכת העצבים ומערכת החיסון. מקורותיו של ויטמין D בתזונה מוגבלים יחסית, הגוף יכול לקבלו בעיקר ממזונות מהחי, העשירים בשומן דוגמת כבד, ביצים ודגים שמנים כגון סלמון, או ממוצרים שעברו העשרה כגון: חלב או דגני בוקר. אולם, להבדיל מויטמינים אחרים, ויטמין D גם יכול להיווצר בגוף על ידי חשיפה של העור לאור השמש וספציפית לקרינת UV מאור השמש. עם זאת, חשוב לזכור שחשיפה ממושכת לשמש גם היא עשויה לגרום לפגיעה בבריאות, ולכן יש להישמר ולנהוג באחריות.

מחסור חמור וממושך בויטמין D עלול להוביל לפגיעה בהתפתחות העצמות בילדים, מחלת החסר נקראת רככת ומתאפיינת בעצמות גמישות ובעלות מבנה לא תקין. גם במבוגרים, מחלת הרככת נגרמת בעקבות מחסור חמור וממושך בויטמין D, אך בקבוצת גיל זו, מאופיינת בעצמות חלשות ושבירות, לעיתים החסר החמור מוביל גם לפגיעה בשרירים ובשיניים. מצד שני, היות והויטמין מסיס שומן הוא מצטבר בגוף ולכן רמות גבוהות במיוחד שלו עשויות להיות רעילות. עודף ויטמין גורם לרמות גבוהות של סידן בדם שבתורן גורמות לבחילה, הקאות ובהמשך להתייבשות שמובילה לצמא, הטלת שתן מרובה וחולשת שרירים שעלולה לגרום לנפילות. במצבים חמורים במיוחד עלול להיגרם כשל של הכליות, הפרעות בקצב הלב ואפילו מוות.

 

כיצד מחסור בויטמין D קשור למחלת הקורונה?

מאז גילוי הויטמין בתחילת המאה ה- 20 יש במדיניות רבות, בהן ישראל, מדיניות מסודרת של מתן תוספים [3] של הויטמין בינקות והעשרת התזונה בגילאים מבוגרים [4] ומקרי הרככת הפכו לנדירים. יחד עם זאת, מחסור תת-קליני, כזה שלא גורם לבעיות בזמן שגרה, הוא בעיה נפוצה בעולם [5] ובישראל [6]. מחסור כזה בזמן המגפה, במיוחד בזמני סגר שבהם אנשים מונחים להישאר סגורים בבתיהם, עלול לגרום להחמרת המחסור עד כדי פגיעה בבריאות העצם ועוד קודם לכן לגרום לכך שבעת הידבקות בנגיף הקורונה, למרות שהאדם מרגיש טוב, הגוף לא במצב מיטבי שמאפשר לו להילחם ביעילות בפולש.

סקירות ספרות [7] שנערכו על ידי גורמי מקצוע במשרד הבריאות ומחוץ לו מצאו מחקרים תצפיתיים מהעבר שהראו גם הם כי מחסור בויטמין D מעלה את הסיכון לדלקות בדרכי הנשימה, בדומה למחלה הנגרמת מנגיף הקורונה, אך אין עדין תוצאות של מחקרים התערבותיים רחבי היקף שמראים שתוספת ויטמין D מונעת את המחלה או יכולה לשמש כטיפול. לאור זאת, ההמלצה של משרד הבריאות היא לשמור על רמות תקינות של הויטמין על ידי חשיפה מדודה לשמש או באמצעות תוסף, היות שמקורותיו במזון מועטים. ההמלצות מתבססות על הקצובה התזונתית המומלצת [8]: רמת הצריכה היומית הממוצעת שאמורה לספק את צרכיהם של כמעט כל האנשים מחד, ומאידך אינה מסכנת את הצרכנים בהרעלה. מעבר לזה נוספו להמלצה מינונים גבוהים יותר עבור הסובלים מעודף משקל והשמנת יתר קיצונית, היות שהשמנה קשורה גם בחסר בויטמין וגם מהווה גורם סיכון למחלה חמורה. גם המלצות אלה נמצאות בטווח גבול הצריכה המירבית- רמת הצריכה היומית הגבוהה ביותר שאינה מהווה סיכון לתופעות לוואי שליליות.

 

ויטמין D בשגרת קורונה - מינונים מומלצים לקבוצות אוכלוסייה שונות

האתר מנוהל ומתוחזק ע"י עמותת מדעת

פיתוח: דניאלה קרני-הראל

עיצוב ומיתוג: כרמי אהוביה


תרומה לעמותת מדעת

אנו עושים כל מאמץ כדי להנגיש מידע מבוסס-ראיות ומהימן בנושאי בריאות. אנו משקיעים זמן ומשאבים רבים על מנת שהמידע המובא באתר יהיה העדכני והמדוייק ביותר, מגובה במקורות מדעיים ותואם את הידע המקצועי בתחומים הרלוונטיים. יחד עם זאת, אין במידע שבאתר כדי להוות המלצה רפואית. אנו מעודדים את מי שחפץ בהמלצות ועצות פרטניות בנושאים רפואיים לפנות באופן אישי לרופא/ה מורשה/ית או לבעל/ת רשיון באחד ממקצועות הבריאות הרלוונטיים.

מוזמנים לקרוא עוד על תהליך יצירת התוכן שלנו

הפרטיות שלכם חשובה לנו
האתר של מדעת עושה שימוש בעוגיות על מנת ליצור חוויה נעימה לכל המבקרים, אתם מוזמנים לקרוא על זה עוד ב דף תנאי המשתמש שלנו

Midaat © 2024 | מדעת - למען בריאות מושכלת