ובכן, נראה שכל העולם צודק
גם אנחנו בעמותת "מדעת" נתקלנו ברשתות החברתיות בסרט של אורלי וגיא, "מה אם כל העולם טועה". חשוב לנו להבהיר: הסרט רצוף שגיאות וטעויות ומבוסס על מידע לא מעודכן. רובם מפורטים, כולל מקורות כמובן, במאמר שפורסם על ידי מכון דוידסון – הזרוע החינוכית של מכון ויצמן למדע, בשיתוף חברי מדעת.
כמו כן, הסרט מכיל מגוון של שיטות שאפשר למצוא בדרך כלל בסרטונים קונספירטיביים, המעודדות חוסר אמון ובלבול: החל מתחושת רדיפה והפחדה מפני הממסד ("את זה לא תראו בתקשורת הממוסדת"), המשך בהצגה לא מהימנה של מידע, שגיאות עובדתיות או הוצאת ציטוטים מהקשרם, וכלה בהצגת דיעות כעובדות אפילו שאינן מבוססות על דבר פרט לתפיסת העולם של הדוברים. כמו כן, ואולי כדי לבלבל את הצופים, ניתן לראות כי שולבו בסרט טיעונים שלגביהם יש הסכמה רחבה, כגון הביקורת על הניהול הפוליטי של המשבר בישראל.
בעיקר אנחנו מאמינים כי הסרט מנסה לקדם מדיניות מסוכנת שנדחתה על ידי מרבית אנשי הרפואה והמדע בעולם.
ביממה האחרונה התפרסמו לא מעט תגובות לסרט הזה, שמפרקות את הטענות המוצגות בו ומתייחסות אליהן מזוויות שונות. התייחסות מפורטת לערימת השגיאות וההטעיות בתוכו היא מבלבלת ומקשה מאוד על מי שמנסה להבין מה מבוסס על מידע אמין, מדויק ורלוונטי, ומה לא. בכל זאת, ישנן כמה נקודות שלתחושתנו, חשוב לשים אליהן לב.
הגישה המקצועית להתמודד עם המגיפה
הסרט כולל טיעונים רבים שמצטרפים כדי ליצור תמונה מעוותת לפיה כל הניהול המקצועי של המגיפה הוא שגוי ואינו מבוסס. בפועל, השיטות שבהן נעשה שימוש במהלך המשבר, בישראל ובמדינות רבות בעולם, מבוססות על שיטות מוכרות ומוכחות בהקשר של מגפות רבות. נוסף על כך, מחקרים שנערכו תוך כדי המגפה הוכיחו והדגימו את היעילות של פתרונות שונים שאומצו בעולם, החל משימוש במסיכות ושמירת מרחק, דרך הגבלות שונות, וכלה בסגרים, מקומיים או נרחבים.
ההתמודדות עם המגפה נועדה לצמצם ולהפחית את התחלואה, כדי למנוע מצב של אבדן שליטה על קצב התפשטות המחלה שיביא לתמותה גדולה מאוד. מנקודת המבט המקצועית, המטרה היא לא להעלים את הקורונה אלא להשאיר את המגפה בשליטה עד למציאת פתרונות עבורה, דוגמת חיסון אפקטיבי.
סגר, אמצעי שנידון ארוכות בסרט, הוא אמצעי קשה שמטרתו עצירה מירבית של התפשטות התחלואה. זו אינה האפשרות המועדפת ולמרבה הצער מדינת ישראל נכשלה בעקביות בהפעלה יעילה של אמצעים אחרים, ועל כן נאלצה לנקוט בסגרים שוב ושוב, והלקח לא נלמד. עם זאת, זהו אמצעי מוכר ומקובל הנמצא בשימוש לעצירת מגפות, ומחקרים שנערכו במהלך מגפת הקורונה הוכיחו את האפקטיביות שלו – ובקצב הדבקה גבוה וחשש מפני אבדן שליטה, זהו האמצעי שבו יש לנקוט כדי לעצור את המשך התפשטות המחלה. גם מדינות שניסו להימנע מסגרים, אפילו במצב של אובדן שליטה, למדו את הלקח ופועלות היום אחרת כאשר המגיפה מכה שנית. כך לדוגמה בשוודיה, שהסתמכה על המאפיינים הדמוגרפיים ואמון הציבור הרב בשלטון, אולם ללא הצלחה.
אג'נדת הגיון בריא
מרבית המרואיינים בסרט תומכים ומקדמים את יוזמת "מודל הגיון בריא" ואכן ניתן למצוא את שמותיהם באתר היוזמה. ותפיסת העולם של המודל הזה דומה מאוד לקו המוביל של הסרט. זה ניכר אפילו בכותרת של הסרט, הממשיכה את הקו בו אותם אנשים הציגו את משנתם מאז חודש מרץ [1, 2]. מודל "הגיון בריא" הוא הגירסה המקומית של "הצהרת ברינגטון הגדולה". המודל מעודד הדבקה נרחבת באוכלוסיה ליצירת "עומק חיסוני" תוך כדי הגנה על אוכלוסייה בסיכון. אלא שהתפיסה הזו אינה מבוססת מדעית ושגויה מיסודה. בחודש אוקטובר הצטרפה מדעת ל"מזכר ג'ון סנואו", המתייחס למודל זה ומסביר את הסכנות הטמונות בו.
הכשל העיקרי במודל הוא העובדה כי יצירת חסינות עדר באוכלוסיה, באופן המגן על הציבור ומונע מוות מיותר, אפשרית רק באמצעות מתן חיסונים. כל גישה אחרת תביא לתמותה ותחלואה אדירה. למרבה הצער במהלך השנה החולפת קיבלנו אינספור דוגמאות ברחבי העולם לכך שקהילות שונות עשויות לעבור בהרבה את אחוז ההדבקה המוצע על ידי אנשי "הגיון בריא", וזאת מבלי שתהיה לכך כל השפעה על המשך התפשטות מגפת הקורונה. גם אלו שנמצאים בסיכון נמוך יחסית לתמותה, עלולים להסתבך ולסבול ממחלה חמורה ומהשלכות ארוכות טווח. כמו כן, אם גישתם של מובילי המודל תיושם, ויידבקו בנגיף מאות אלפי ישראלים, העומס על מערכת הבריאות יוביל לפטירתם המיותרת של אלפי אנשים נוספים בישראל.
לבסוף, ההצעה להגן על אוכלוסייה בסיכון בלבד אינה ישימה, וגם נסיונות חלקיים לעשות זאת נכשלו לחלוטין. גם בישראל נוכחנו שאפילו מאמץ מקיף ומכוון להגן על חלק קטן מאותה אוכלוסיה, כלומר קשישים השוהים במוסדות סיעודיים, וכחלק מפרויקט "מגן אבות ואמהות", אינו מסוגל להגן עליהם במידה מספקת כאשר יש תחלואה רחבה באוכלוסיה.
בשורה התחתונה – זהו סרט מטעה שחוזר על טיעונים מוכרים ולא מבוססים. החיסונים כבר פה, עוד קצת סבלנות ואורך רוח, המשך הקפדה על אמצעי עצירת ההדבקה, ונעבור את זה. יחד.
למעוניינים בהתייחסות מפורטת לטיעונים ספציפיים שעלו בסרט, מומלץ לקרוא את הכתבה של מכון דוידסון בשיתוף חברי עמותת מדעת.
לקריאה נוספת:
מכון דווידסון – לא, כל העולם לא טועה
מזכר ג'ון סנואו, מתורגם באתר מדעת
האתר "לא רלוונטי" – ומה אם כל העולם טועה? סרטם של אורלי וגיא (המלצה – לא להעביר)
התייחסויות מפורטות נוספות לסרטון: רועי צזנה, דבורית שרגל, ירון טרקס, יונתן ליבני, תום שדה, פנחס הלפרן, הילה אלוני אוחיון
כשהפוליטיקה מנצחת, ההפסד הוא של כולנו – טורו של ד"ר אורי לרנר (PhD)