שפעת – שאלות נפוצות
[מעודכן לספטמבר 2016]
מהי שפעת?
שפעת היא מחלה של דרכי הנשימה, והתסמינים הקלאסיים שלה הם חום, כאבי שרירים, שיעול, נזלת, חוסר תיאבון, חולשה, כאב גרון וכאב ראש. אנחנו נוטים לבלבל שפעת עם הצטננות, אולם שפעת היא מחלה קשה ומידבקת יותר, שיכולה לגרום לסיבוכים, שהנפוץ בהם הוא דלקת ריאות שנגרמת על ידי זיהום חיידקי משני. המחלה מסוכנת במיוחד לאנשים הנמצאים בקבוצות סיכון, כמו תינוקות וילדים מתחת לגיל 4, נשים בהיריון, אנשים מעל גיל 65 וחולים במחלות כרוניות.
למה חשוב להתחסן כל שנה?
יש זנים רבים מאוד של וירוסי שפעת ובכל שנה נוצרים זנים חדשים. לכן ארגון הבריאות העולמי מעריך אילו זנים יהיו נפוצים במהלך עונת השפעת הבאה, ובהתאם להערכה זו מיוצרים תרכיבי החיסון המעודכנים (תוכלו לקרוא על התהליך בהרחבה באתר ה-CDC, באנגלית).
יש כמה תרופות אנטי-ויראליות שיכולות לקצר מעט את משך המחלה ולהפחית את הסיכונים, אולם הן גורמות לתופעות לוואי והיעילות שלהן מוגבלת. לכן הדרך היעילה ביותר להתגבר על המחלה היא למנוע אותה מלכתחילה, ולמנוע מגפות שפעת עונתיות.
מי צריך להתחסן?
החיסון חשוב במיוחד לתינוקות החל מגיל חצי שנה, לאנשים שנמצאים בקבוצות הסיכון ולעובדי מערכות הבריאות. אולם החיסון מומלץ לכלל האוכלוסייה, כיוון שכולם נמצאים בסיכון לפתח את סיבוכי מחלת השפעת.
כאשר אנחנו מתחסנים לשפעת אנחנו מגנים על עצמנו, אבל גם על אנשים קרובים ואהובים. כולנו מכירים לפחות אדם אחד שנמצא בקבוצת סיכון – סבא וסבתא, הורים מבוגרים, חברה בהיריון או אחיין קטן שנולד בחודשים האחרונים. על ידי התחסנות אנחנו מפחיתים את הסיכון שנחלה ונדביק אותם, וככל שיותר אנשים באוכלוסייה יהיו מחוסנים – כך כולנו נהיה מוגנים בפני המחלה.
אילו חיסונים קיימים?
בכל שנה יש שני סוגים של תרכיבים מומתים שניתנים בזריקה – אחד שכולל שלושה זנים של הוירוס, ואחד שכולל ארבעה זנים, אשר ניתן בעיקר לאוכלוסיות בסיכון. תופעות הלוואי, אם יופיעו, קלות בדרך כלל ויכולות לכלול כאב מקומי, גירוד, חום, כאב ראש וכאבים כלליים (מידע נוסף על התרכיבים השונים ותופעות הלוואי).
ישנו גם חיסון חי-מוחלש הניתן בתרסיס, אולם מחקרים חדשים הראו כי בשנים האחרונות יעילותו פחותה מהצפוי ולכן השנה ניתן לקבלו רק בחלק מקופות החולים (יש צורך במרשם וברכישת החיסון באופן פרטי).
היכן מתחסנים?
את החיסונים ניתן לקבל החל מגיל חצי שנה בכל קופות החולים. כדאי להתקשר לאחות במרפאה שלכם, או להתייעץ עם רופא המשפחה, ולברר מהו הנוהל בקופת החולים שלכם.
החל מהחורף הקרוב (2017-2016) חיסוני שפעת יינתנו לתלמידים בכיתות ב' בבית הספר, וככל הנראה בשנים הבאות החיסון בבתי הספר יורחב לכיתות נוספות.
מקורות:
- Influenza – מתוך הספר הורוד של ה- CDC
- Flu Antiviral Drugs – מתוך אתר ה- CDC
- Influenza – מתוך אתר ה- CDC
- Andre, F. E., Booy, R., Bock, H. L., Clemens, J., Datta, S. K., John, T. J., … & Santosham, M. (2008). Vaccination greatly reduces disease, disability, death and inequity worldwide. Bulletin of the World Health Organization, 86(2), 140-146. (לתוכן המאמר)
- חיסונים בבתי ספר – הודעת משרד הבריאות
- חיסוני שפעת לכיתות ב' – מתוך האתר של "נטלי"
- הפחתת השימוש בחיסון חי-מוחלש – מתוך אתר ה- CDC
- המלצות לגבי חיסון השפעת – מתוך אתר ה- CDC