אודות דלקת מוח מקרציות
דלקת מוח מקרציות (TBE) היא מחלה ויראלית הפוגעת במערכת העצבים.
המחלה נגרמת על ידי הווירוס TBE או Tickborne Encephalitis Virus ממשפחת Flavivirus אשר לו שלושה סוגים: אירופי, סיבירי ומהמזרח הרחוק.
דרכי הדבקה
ההדבקה נעשית על ידי קרצייה או על ידי צריכה של מוצרי חלב לא מפוסטרים מפרות, עזים או כבשים נגועות. בעבר נפוצו גם הדבקות של עובדי מעבדה אולם תנאי בטיחות מתאימים וחיסונים מונעים את הדבקות אלו כיום. העברה מאדם לאדם היא נדירה אולם אפשרית באמצעות עירוי דם או בהנקה.
דלקת מוח מקרציות נפוצה באירופה, במדינות ברית המועצות לשעבר ובאסיה, ממזרח צרפת עד צפון יפן ומצפון רוסיה עד אלבניה, בהתאם למיני הקרציות. ישנם 13,000-5000 מקרים מדווחים בשנה ברחבי העולם של TBE.
תקופת הדגירה של TBE נמשכת 28-4 יום, והיא קצרה יותר במקרה של שתיית חלב נגוע.
אבחנת TBE נעשית על ידי מציאת נוגדנים לווירוס בדם.
על מנת להימנע מהדבקה יש להימנע מנשיכת קרציות (על ידי לבישת בגדים ארוכים ושימוש בדוחה חרקים) ולהימנע מצריכת מוצרים מחלב לא מפוסטר. קיים סיכון מוגבר בפעילויות הנעשות בטבע כגון מחנאות, טיולים, ציד, דיג, איסוף פטריות או פרחים וכו'.
תסמיני המחלה
כשבועיים עד שלושה מההדבקה ישנם 4-2 ימים של מחלת חום המלווה בכאבי ראש ושרירים, בבחילה ובהקאות. כשני שלישים מהחולים שיחוו סימפטומים אלה יבריאו ולא יסבלו מהמחלה מעבר לכך.
השפעות ארוכות טווח ב10 עד 20% מהמקרים
אצל שליש מהחולים יש הפוגה של כשבוע, ולאחריה מתחיל השלב השני של המחלה, ובו נפגעת מערכת העצבים המרכזית. בשלב הזה יכולים להופיע סימפטומים של דלקת קרום המוח (חום, כאב ראש ונוקשות בצוואר) או דלקת המוח (עייפות, בלבול, הפרעה תחושתית והפרעה מוטורית עד כדי שיתוק). המחלה חמורה יותר במבוגרים מאשר בילדים.
רוב החולים יחלימו אולם 20-10% יסבלו מהשפעות נוירולוגית ארוכות טווח ואפילו קבועות.
שיעור התמותה מהמחלה הוא 2-1% מהמקרים.
למחלה אין טיפול. דלקת קרום המוח או דלקת המוח דורשות אשפוז וטיפול תומך לפי חומרת הסימפטומים. לעתים יש צורך בתרופות אנטי-דלקתיות להקלה, וכן בתמיכה נשימתית.
אודות החיסון
ישנו חיסון נגד המחלה המכיל וירוס מומת, אולם הוא ניתן רק באזורים בהם המחלה נפוצה ויש לו תופעות לוואי, בעיקר בילדים, אשר מגבילות את השימוש בו. בנוסף, סדרת החיסונים אורכת מעל 6 חודשים עד השלמתה ולכן לא ישימה לרוב במקרה של תיירות לאזורים בהם המחלה נפוצה.
מקורות:
- Tick-borne Encephalitis – מתוך אתר ה-CDC (קובץ PDF)
- Travelers' Health, Infectious Diseases Related to Travel – מתוך אתר ה-CDC