אודות טיפוס הבטן

טיפוס הבטן (Typhoid Fever) הוא זיהום סיסטמי, הנגרם על ידי החיידק Salmonella Typhi.

חיידק הסלמונלה מועבר בצואה. ניתן להדבק בטיפוס הבטן בעת בליעה של מזון או מים מזוהמים מצואה של אנשים נגועים במחלה. מחלה זו נפוצה באזורים בעולם המאופיינים בתברואה ירודה ושבהם יש מחסור במים נקיים לשתיה.

ישנם 21 מיליון מקרים של טיפוס הבטן ו-222,000 מקרי מוות הקשורים בטיפוס הבטן בעולם בכל שנה.

מחלה דומה, אך לרוב פחות חמורה, נקראת קדם (או בת) טיפוס הבטן (Paratyphoid Fever) ונגרמת על ידי חיידקי Salmonella Paratyphi A, B, C. ניתן להבחין בין הגורמים למחלה על ידי תרבית צואה הנלקחת מהאדם החולה.

העמוד לא מתייחס לטיפוס (Typhus) אזורי (אנדמי) – מחלה נפרדת אשר מועברת ע"י בעלי חיים. לקריאה על התפרצות טיפוס אזורי.

תסמיני המחלה

המחלה החריפה מאופיינת על ידי חום גבוה (39-40 מעלות) במשך תקופה ארוכה, כאב ראש, בחילה, הרגשה כללית רעה, פריחה נקודתית ורודה על החזה, הגדלה של הטחול והכבד, אובדן תיאבון ועצירות או לפעמים שלשול. 

חומרת המחלה משתנה מחולה לחולה, ומקרים חמורים עלולים להוביל לסיבוכים משמעותיים (דימום פנימי במערכת העיכול או ניקוב במעי) ואפילו למוות.

הסימפטומים לרוב מתפתחים שבוע עד 3 שבועות לאחר החשיפה. ניתן לטפל בטיפוס הבטן באנטיביוטיקה, בהתאם לרגישות לאנטיביוטיקה של החיידק.

אודות החיסון

שני חיסונים כנגד טיפוס הבטן, שהוכחו כיעילים ובטוחים, מומלצים כיום לשימוש:

  1. חיסון המכיל רק חלקים ממעטפת החיידק לבני שנתיים ומעלה הניתן בזריקה לשריר (חיסון Vi-PS)
  2. חיסון המכיל את החיידק חי מוחלש הניתן בקפסולה דרך הפה ומיועד לבני 5 ומעלה (Ty21a).

ארגון הבריאות העולמי (WHO) ממליץ על שימוש בחיסונים אלו במקומות בהם נפוצות התפרצויות של טיפוס הבטן. חיסון משולב של טיפוס הבטן והפטיטיס A קיים במספר מדינות.

קבלת החיסון נגד טיפוס הבטן מומלצת לנוסעים לחו"ל, לארצות שבהן קיים סיכון גבוה להיחשף לחיידק הגורם למחלה זו: ארצות אפריקה, אסיה (למעט יפן), דרום ומרכז אמריקה, מזרח אירופה וברית המועצות לשעבר.

החיסון מומלץ לקראת כל נסיעה, בין אם קצרה או ארוכה, לנוסעים בתדירות גבוהה למדינות בסיכון, לנוסעים למדינות בהן שכיחות המחלה גבוהה במיוחד (הודו ונפאל) ולנוסעים הרוצים להתנסות במזון מקומי-עממי.

החיסון אינו מספק הגנה מלאה מפני המחלה ועל כן מומלץ שגם מי שקיבל את החיסון יקפיד על כללי ההיגיינה האישית, התזונתית והסביבתית.

מומלץ לקבל את החיסון לפחות שבועיים לפני הנסיעה. יש לחזור על מתן החיסון כל מספר שנים, בהתאם לסוג החיסון שניתן.

למידע נוסף על החיסון

האתר מנוהל ומתוחזק ע"י עמותת מדעת

פיתוח: דניאלה קרני-הראל

עיצוב ומיתוג: כרמי אהוביה


תרומה לעמותת מדעת

אנו עושים כל מאמץ כדי להנגיש מידע מבוסס-ראיות ומהימן בנושאי בריאות. אנו משקיעים זמן ומשאבים רבים על מנת שהמידע המובא באתר יהיה העדכני והמדוייק ביותר, מגובה במקורות מדעיים ותואם את הידע המקצועי בתחומים הרלוונטיים. יחד עם זאת, אין במידע שבאתר כדי להוות המלצה רפואית. אנו מעודדים את מי שחפץ בהמלצות ועצות פרטניות בנושאים רפואיים לפנות באופן אישי לרופא/ה מורשה/ית או לבעל/ת רשיון באחד ממקצועות הבריאות הרלוונטיים.

מוזמנים לקרוא עוד על תהליך יצירת התוכן שלנו

הפרטיות שלכם חשובה לנו
האתר של מדעת עושה שימוש בעוגיות על מנת ליצור חוויה נעימה לכל המבקרים, אתם מוזמנים לקרוא על זה עוד ב דף תנאי המשתמש שלנו

Midaat © 2024 | מדעת - למען בריאות מושכלת