אנטיביוטיקה – הקו הראשון במלחמה נגד זיהומים
אנטיביוטיקה היא שמה של קבוצת תרופות, שמטרתן למנוע מחיידקים לחיות ולהתרבות. איך נוכל לסייע להצלחת הטיפול, כעת ובעתיד? קראו על 4 הכללים החשובים באנטיביוטיקה
אנטיביוטיקה פועלת במספר מנגנונים, כולל פגיעה ישירה בדופן של תא החיידק, פגיעה בחלבונים הקשורים להתרבות החיידק, פגיעה בתנועה של החיידקים ועוד ועוד.
אנטיביוטיקה התגלתה לראשונה בשנת 1929 על ידי סיר אלכסנדר פלמינג, אולם עברו עוד כמעט עשרים שנה עד שנמצאה דרך יעילה לייצר אנטיביוטיקה בכמות שתספיק לטיפול בחולים רבים. כיום משתמשים באנטיביוטיקה לטיפול במגוון מחלות, מזיהומי עור, דלקות ריאה, דלקת קרום המוח ועוד.
הבעיה היא שככל שהשימוש באנטיביוטיקה הפך לנפוץ יותר, כך החיידקים פיתחו עמידות לאנטיביוטיקה. כל חיידק ומנגנון העמידות הייחודי לו.
לכן לאורך השנים מלאי הנשק היעיל שלנו הולך ואוזל. עמידות למספר סוגים של אנטיביוטיקה היא תופעה שכבר לא ניתן להתעלם ממנה. אם בעבר עיקר החיידקים העמידים לאנטיביוטיקה היו בבתי החולים, היום הם נמצאים גם בקהילה הרחבה.
במקביל לפיתוח של סוגי אנטיביוטיקה חדשים עלינו לעבור לשימוש מושכל ונכון באנטיביוטיקה.
-
לא להשתמש באנטיביוטיקה בלי הוראה מפורשת של רופא:
חלק מהמחלות התוקפות אותנו רק נראות כמחלה חיידקית. חלקן נגרמות על ידי וירוסים, או שהן יכולות לעבור מעצמן ולכן לא דורשות טיפול אנטיביוטי. חלק מהמחלות דורשות מינון אנטיביוטי שונה. כך יכול להיות שהרופאה תתן את אותה אנטיביוטיקה לטיפול בדלקת אוזניים ובדלקת גרון, אולם המינון יהיה שונה.
לכן חשוב מאד לא לקחת אנטיביוטיקה בלי הוראה מפורשת של רופאה שתאבחן מה המחלה ותיתן את הטיפול המתאים נגדה, אפילו אם יש לנו שאריות אנטיביוטיקה בבית. שימוש נכון עכשיו ימנע עמידות לאנטיביוטיקה אחר כך. -
לא להשתמש באנטיביוטיקה בלי לברר מהו סוג החיידק:
אותה מחלה יכולה להגרם על ידי סוגי חיידקים שונים, ולכן לעתים יש לברר בדיוק מהו החיידק שנגדו יש להשתמש באנטיביוטיקה, לפני התחלת הטיפול. לצורך זה לוקחים משטח גרון או תרבית שתן, למשל.
בהתאם לתוצאות המעבדה הרופאה תתאים את הטיפול האנטיביוטי לחיידק התוקף. -
לא להפסיק להשתמש אחרי שהמצב שלך משתפר:
הרבה פעמים יומיים-שלושה אחרי התחלת הטיפול החולה מרגישה טוב יותר, ולא מעוניינת להמשיך לקחת את הטיפול.
אם לא ממשיכים את הטיפול האנטיביוטי עלולים להשאר בגוף חיידקים שיגרמו למחלה להתפרץ מחדש
אולם טיפול קצר מטפל רק בחלק מהחיידקים ולא בכולם. לפיכך, אם לא ממשיכים את הטיפול האנטיביוטי עלולים להשאר בגוף חיידקים שיגרמו למחלה להתפרץ מחדש. כמו כן, החיידקים ששורדים תחת הטיפול האנטיביוטי עלולים לפתח עמידות לאנטיביוטיקה והפסקת הטיפול תאפשר להם לשגשג. חיוני להתייעץ עם הרופא לפני הפסקה מוקדמת של הטיפול. -
לא לשמור "שאריות" לשימוש עתידי:
שאריות תרופות יש להחזיר לבית המרקחת על מנת שהם ייפטרו מהן בצורה בטוחה. שאריות תרופות בבית עלולות לפתות אותנו לחזור להשתמש בתרופה, אפילו אם היא לא התרופה המתאימה. כמו כן, אחרי שתוקף התרופה פג היא עלולה לפתח זיהומים שונים (כן, על האנטיביוטיקה עצמה!) ולכן חיוני להפטר ממנה בצורה בטוחה.
לסיכום, בהקפדה על שימוש מושכל ואחראי באנטיביוטיקה כולנו יכולים לעזור למאבק בעמידות חיידקים לאנטיביוטיקה.
מקורות
- Antibiotics – באתר ה-NHS
- General Background: When & How to take Antibiotics – באתר Alliance for the Prudent Use of Antibiotics
- שימוש מושכל באנטיביוטיקה ונהלים למניעת זיהומים בבית החולים שערי צדק – מבוא – מפורסם באתר ויקירפואה
- Using medication: Using antibiotics correctly and avoiding resistance – באתר Pubmed Health