האם ילדים מחוסנים מדבקים?
השורה התחתונה: ילדים מחוסנים אינם מסוכנים! הטענה הזו נובעת מחוסר הבנה של הדרך בה חיסון פועל.
אחת מהטענות שעולות מדי פעם לגבי חיסון ילדים בחיסון מוחלש הוא שהם עלולים להיות מסוכנים לסביבתם הלא מחוסנת. טענה זו איננה נכונה. ילדים מחוסנים מגנים על סביבתם הלא מחוסנת.
יש כמה סוגי חיסונים: חיסונים המכילים חלקים ממחולל המחלה או הרעלן שלו, חיסונים המכילים את מחולל המחלה המומת וחיסונים המכילים את מחולל המחלה המוחלש.
החיסונים החדשים ביותר הם חיסונים המורכבים מחלבוני מעטפת (לדוגמה החיסונים לצהבת B, שעלת, חיסון שפעת הניתן בזריקה, פפילומה), או חיסונים מצומדים לרב-סוכרים (לפרבנר, ולהמופילוס). אלה הם חיסונים שנועדו להציג למערכת החיסון "אנטיגן", שהוא מעין דגל שהחיידק או הווירוס נושא עליו. מערכת החיסון לומדת לזהות את האנטיגן וליצור נגדו תגובה חיסונית, ואם תפגוש בעתיד במחולל מחלה הנושא דגל כזה תדע לחסל אותו במהירות. חיסון כזה לא מכיל כל מחולל מחלה ואין שום אפשרות ביולוגית שיגרום למחלה. החיסון כן מכיל חומרים שמעוררים את מערכת החיסון להגיב לו ולכן יכולה להיות באזור ההזרקה רגישות מקומית, אודם או חום. עירור המערכת החיסונית אף יכול לגרום לתחושה כללית גרועה אולם לא יכול לגרום למחלה עצמה.
חיסונים מומתים (פוליו בזריקה, צהבתA) כשמם כן הם – מחולל המחלה המומת. הוא לא יכול להתרבות או לגרום למחלה. חיסונים מומתים מכילים גם הם חומרים שמעוררים את מערכת החיסון, בדיוק כמו החיסונים החדישים, ובנוסף מכילים את מחולל המחלה המומת, כדי שמערכת החיסון תזהה את מחולל המחלה ותפתח את הזיכרון החיסוני נגדו.
כיוון שהמחולל המחלה מומת הוא לא יכול להדביק את הסביבה, או לגרום למחלה באדם שקיבל את החיסון.
חיסונים המכילים את מחולל המחלה המוחלש הם חיסונים שבהם מחולל המחלה עובר תהליך כימי שהופך אותו לפגיע במיוחד. עליהם אפשר למנות את החיסון לרוטה וירוס, החיסון לשפעת בתרסיס, וזריקת החיסון חצבת-חזרת-אדמת-ואבעבועות.
במקרים נדירים מי שחוסן (במנה ראשונה של רוטה, שפעת בתרסיס, ואבעבועות – רק אם מופיעות שלפוחיות) יכול להפיץ את הווירוס המוחלש לסביבה. מקרים אלה קורים בעיקר כאשר אין שמירה מספקת על היגיינה של המחוסן.
אנשים בריאים הנחשפים לאדם שחוסן בחיסון המוחלש לרוב לא יידבקו כלל, ואם יידבקו הם יפתחו גרסה קלה במיוחד של המחלה.
אנשים שמערכת החיסון שלהם מדוכאת מסיבות שונות (חולי סרטן, אנשים המקבלים תרופות לדיכוי מערכת החיסון וכו'), כן עלולים להידבק במחלה מהאדם המחוסן ולכן חשוב למנוע מגע בין אדם שקיבל חיסון מוחלש לבין אדם בעל מערכת חיסונית ירודה.
חשוב לזכור שמחולל החלה המסוכן הוא מחולל המחלה המקורי, לא המוחלש. וירוס הרוטה גורם לשלשולים קשים עד כדי אשפוז. וירוס הפוליו יכול לגרום לשיתוק קשה. וירוס החצבת יכול לגרום לדלקת ריאות ולדלקת מוחית. האנשים המחוסנים מונעים מהמחוללים המסוכנים להגיע לאוכלוסיה החלשה, ובכך מגנים עליהם.
מקורות:
- Principles of Vaccination – מתוך הספר הורוד של ה-CDC
- What Would Happen If We Stopped Vaccinations? – מתוך אתר ה-CDC