תרומת דם – מנגנוני סינון ופיקוח על התרומה

תרומת דם היא תרומה מצילה חיים, אך יש לוודא שהדם אינו מכיל גורמי מחלה מידבקים.

אדם עשוי להיזקק למנות דם ממגוון סיבות: דימום ואיבוד דם, בעיה בייצור הדם, בעיה במערכת הקרישה, או צורך להשלים רכיבי קרישה מסיבה אחרת. מנות הדם מופרדות למרכיביהן (כדוריות דם אדומות, טסיות, פלזמה וגורמי קרישה), וכל מטופל מקבל את המרכיבים שחסרים לו.

בישראל נתרמות כ-290,000 מנות דם מלא בשנה. את ההתרמות עושים שירותי הדם של מגן דוד אדום, האחראים על פי חוק לאספקת הדם למערכת הבריאות ולצה"ל.

שלבי התרומה

  • מילוי שאלון התאמה: ישנן מחלות שיכולות לעבור למטופל בעירוי, ולכן שואלים את התורמים על גורמי סיכון ועל הרקע הרפואי שלהם. מטרת השאלון היא לסנן את המנות שעלולות להיות נגועות. בחלק מהמקרים תתאפשר תרומה, אך לא ייעשה במנה שימוש לעירוי. בחלק אחר יתכן ולא תתאפשר תרומה כלל. השאלון במספר שפות.
  • בדיקת לחץ הדם וההמוגלובין של התורם: בדיקה זו נעשית לפני התרומה, ומטרתה לוודא שהאדם אכן יכול לתרום בלי לסבול עקב כך מאיבוד דם.
  • מתן התרומה: לוקחים דם מהווריד בנפח של כחצי ליטר. התהליך אורך כ-25 דקות, ואחריו מומלץ לשתות ולנוח כעשר דקות. כמו כן מומלץ לא לעשן, לשתות משקאות אלכוהוליים, לצלול או לבצע פעילות גופנית חריגה בשעות שלאחר התרומה.

הבדיקות שנעשות למנות הדם

  • מיון לסוגי דם: לכל אדם סוג דם משלו, השייך לאחת מארבע קבוצות: A, B, AB ו-O. ישנו מאפיין נוסף, RH שמו, שמוגדר "חיובי" או "שלילי". (למידע על סוגי דם). מיון מנות התרומה לסוגי דם ו-RH הוא חיוני, כי אם מטופל יקבל תרומה שאינה תואמת את סוג הדם וה-RH הספציפיים שלו, הוא יפתח תגובה חמורה עד כדי מוות.
  • גילוי מחלות זיהומיות: כל מנה נבדקת לאיתור מזהמים המועברים בדם, ובהם דלקת כבד נגיפית (הפטיטיס) מסוג B ו-C, עגבת ואיידס (HIV). בעבר היו מקרים בהם מטופלים נדבקו במחלות עקב עירוי של דם נגוע, ולכן מקפידים על כל הבדיקות. מאז ינואר 2008 נבדקות כל מנות הדם בשיטה חדשנית (NAT) שמגבירה אפילו יותר את הבטיחות של תרומת הדם. אם מתגלים במנה מחוללי מחלה כלשהם, מודיעים על כך לתורם והמנה מושמדת. יש לציין כי בשל "תקופת החלון" ייתכן שאדם נדבק במחלה אולם עדיין אי-אפשר לזהותה בדם. לכן חשוב למלא את השאלון טרם מתן התרומה על מנת לזהות מראש גורמי סיכון להידבקות במחלות שונות.

לאחר הבדיקות מופרדת כל מנה למרכיביה, וממנה אחת אפשר להפיק מרכיבים לטיפול בתשעה בני אדם.

מנות שלא שימשו לצרכי עירוי (פגות תוקף וכו') מנוצלות להכנת תרופות שדורשות מרכיבי דם.

מקורות וקריאה נוספת

  1. סיכונים וסיכויים בעירויי דם (לתוכן המאמר)
  2. שאלות ותשובות לגבי תרומות דם – מתוך אתר שירותי הדם של מגן דוד אדום
  3. שאלון תרומת הדם בישראל –  השאלון במספר שפות
  4. HIV ותרומת דם

האתר מנוהל ומתוחזק ע"י עמותת מדעת

פיתוח: דניאלה קרני-הראל

עיצוב ומיתוג: כרמי אהוביה


תרומה לעמותת מדעת

אנו עושים כל מאמץ כדי להנגיש מידע מבוסס-ראיות ומהימן בנושאי בריאות. אנו משקיעים זמן ומשאבים רבים על מנת שהמידע המובא באתר יהיה העדכני והמדוייק ביותר, מגובה במקורות מדעיים ותואם את הידע המקצועי בתחומים הרלוונטיים. יחד עם זאת, אין במידע שבאתר כדי להוות המלצה רפואית. אנו מעודדים את מי שחפץ בהמלצות ועצות פרטניות בנושאים רפואיים לפנות באופן אישי לרופא/ה מורשה/ית או לבעל/ת רשיון באחד ממקצועות הבריאות הרלוונטיים.

מוזמנים לקרוא עוד על תהליך יצירת התוכן שלנו

הפרטיות שלכם חשובה לנו
האתר של מדעת עושה שימוש בעוגיות על מנת ליצור חוויה נעימה לכל המבקרים, אתם מוזמנים לקרוא על זה עוד ב דף תנאי המשתמש שלנו

Midaat © 2021 | מדעת - למען בריאות מושכלת