10 טיפים לשמירה על בריאות השיניים
21.03.2021
- מומלץ לצחצח שיניים פעמיים ביום עם משחת שיניים המכילה פלואוריד. למבוגרים מומלץ להשתמש במשחת שיניים המכילה 1500-1400 ppm פלואוריד. הפלואוריד מתרכב עם אמייל השן והופך אותו לפחות פגיע להיווצרות עששת (חורים בשיניים).
- הניקוי המכני הוא החשוב ביותר – מומלץ לצחצח במברשת שיניים בעלת ראש קטן וסיבים רכים. בנוסף, כדאי להקפיד לנקות גם בין השיניים באמצעות חוט דנטלי, קיסם דנטלי או מברשיות, כיוון שמברשת השיניים לבדה לא מצליחה להגיע ולהסיר את רובד החיידקים מכל משטחי השן.
- שימוש במברשת שיניים חשמלית מתאים למי שמתקשה בהסרת רובד החיידקים בצורה מספקת באמצעות מברשת שיניים רגילה. המברשת החשמלית יעילה בהסרת רובד חיידקי וניתן למצוא מברשות טובות בטווחי מחירים שונים. כדאי להתייעץ עם רופא השיניים המטפל או השיננית לגבי שימוש במברשת חשמלית, בהתאם למקרה.
- מומלץ להגיע פעמיים בשנה לבדיקה שגרתית אצל רופא השיניים ולהסרת רובד ואבנית אצל השיננית (או לפי הצורך, בהמלצת הרופא/השיננית) על מנת לשמור על בריאות השיניים והחניכיים ולמנוע ככל הניתן צורך בטיפולים מורכבים בהמשך.
- לנשים שמתכננות הריון מומלץ להגיע לבדיקה אצל רופא השיניים לפני הכניסה להריון כדי לבצע מראש טיפולים נדרשים. במידת הצורך, ניתן לבצע טיפולי שיניים גם במהלך ההיריון. במקרה כזה, יש להתחשב בעובדה שהמטופלת בהריון מבחינת ביצוע צילומי רנטגן, שימוש באלחוש מקומי (״הרדמה״) ושיקולים נוספים.
- לנשים בהריון יש נטייה גבוהה לסבול מדלקות חניכיים ולכן חשוב לשמור על היגיינה אורלית טובה ולהגיע לטיפולים אצל השיננית במהלך ההיריון.
- יש להתחיל לצחצח שיניים לילדים עם בקיעת השן הראשונה עם משחת שיניים המכילה ppm 1000 פלואוריד בכמות המתאימה לגיל. מבקיעת השן הראשונה ועד גיל שנתיים יש להניח כמות משחה מזערית בגודל גרגר אורז. החל מגיל שנתיים ועד גיל 6 יש להניח כמות משחה בגודל אפונה. בגיל 6 יש לעבור למשחת שיניים המכילה 1400-1500 ppm פלואוריד (כמו למבוגרים) וניתן להניח כמות משחה גדולה יותר. יש לשים לב שריכוזי הפלואוריד במשחות השיניים לילדים עדיין לא התעדכנו בהתאם להנחיות החדשות ולכן כשבוחרים משחת שיניים לילדים יש לבדוק את מינון הפלואוריד במשחה.
- מומלץ להגיע עם הילד/ה לבדיקת רופא שיניים לילדים כחצי שנה לאחר בקיעת השן הראשונה על מנת לזהות בשלב מוקדם ילדים בעלי רמת סיכון גבוהה לפתח עששת, לקבל הדרכה ספציפית להורים מרופא/ת השיניים, ולפתח הרגלים נכונים וחוויות חיוביות במרפאת השיניים.
- להפסיק לעשן! מעשנים נמצאים בסיכון מוגבר לפתח מחלת חניכיים, שעלולה להוביל לאובדן שיניים, וכן נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח סרטן בחלל הפה. מומלץ להתייעץ עם רופא המשפחה או רופא השיניים לגבי תוכניות להפסקת עישון – זה בהחלט אפשרי!
- חשוב לדעת: קיים קשר בין מחלת חניכיים ומחלת הסוכרת – חולי סוכרת נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח מחלת חניכיים. לכן חשוב להקפיד על ביקורות שוטפות וטיפולי חניכיים, ששומרים על בריאות החניכיים והשיניים, וגם תורמים לאיזון מצב הסוכרת.