סוכרת, מוסברת בפשטות (סרטון)

היום, ה- 14 בנובמבר, חל יום הסוכרת הבינלאומי וזו הזדמנות מעולה להעלות את המודעות ולהפנות שוב את אור הזרקורים למחלה המלווה אותנו כבר מימי קדם ועדיין נחשבת כאחד הסיכונים הבריאותיים החמורים ביותר בעולם המערבי.

מה היא מחלת הסוכרת?

סוכרת היא מחלה רב מערכתית המתבטאת ברמת סוכר גבוהה בדם אשר פוגעת בחילוף החומרים ומפריעה לתפקוד התקין של הגוף.

זוהי אחת המחלות הנפוצות ביותר בישראל ובעולם כולו; שיעור החולים נמצא במגמת עלייה בשני העשורים האחרונים.

קיימים שני סוגים עיקריים של המחלה – סוכרת סוג 1 (הידועה גם כסוכרת נעורים) וסוכרת סוג 2. בשני הסוגים המאפיין העיקרי הוא עודף גלוקוז בדם, אולם הגורמים לכך שונים – בעוד סוכרת סוג 1 הינה מחלה אוטואימונית הפוגעת בתאים מייצרי האינסולין, סוכרת סוג 2 הינה מחלה מטבולית בה יש תנגודת לאינסולין (המכונה גם עמידות לאינסולין) – גורם הסיכון העיקרי לסוכרת מסוג זה הוא עודף משקל ותזונה עתירת קלוריות (אם כי קיימת גם נטייה גנטית).

סימני אזהרה

ברב המקרים המחלה תתגלה בשלב ה"שקט" והמטופלים יהיו א-תסמיניים. עם זאת, במקרים חמורים ולא מטופלים עלולים להופיע סימנים הקשורים לרמות סוכר (גלוקוז) גבוהות בדם כוללים: עייפות וחולשה משמעותיות, צימאון ושתייה מרובה (שגם מובילים להטלת שתן לעיתים קרובות כולל בלילה), טשטוש ראייה ותנודות לא מוסברות במשקל (עלייה גדולה או ירידה לא מוסברת).

סיבוכים הנגרמים מסוכרת לא מאוזנת

קל להתעלם מסוכרת בשלביה הראשונים כשמרגישים יחסית טוב, אך חשוב לזכור כי בטווח הארוך, סוכרת שאינה מאוזנת משפיעה על איברים מרכזיים רבים, כולל הלב וכלי הדם (הסיבה העיקרית לתמותה), העצבים, העיניים (עד לעיוורון), הכליות ועלולה לגרום לעיכוב בהחלמה של פצעים. שילוב של סיבוכים אלה יכול להוביל לסיבוך של כף רגל סוכרתית, עד כדי זיהומים מסכני חיים וקטיעת גפיים. ישנו סיבוך חמור שנקרא חמצת קטוטית אשר נובע מרמות נמוכות של אינסולין ומתאפיין ברמות גבוהות של קטונים בדם ובשתן. מצב זה מסכן חיים ודורש טיפול בבית חולים. סיכון חמור נוסף נקרא היפוגליקמיה (היפו=נמוך, גליקמיה=סוכר) שבו רמות הסוכר נמוכות מאוד, עקב חוסר התאמה בין מינון הטיפול התרופתי לצריכה הקלורית. מצב זה עלול להוביל לפירכוסים, אובדן הכרה ואף מוות. שליטה על רמות הסוכר בדם יכולה לסייע במניעת סיבוכים אלו.

טיפול

הטיפול בסוכרת הוא כוללני ורב-מקצועי.

בסוכרת סוג 1, הטיפול הוא אינסולין, הניתן בהזרקה תת-עורית.

בסוכרת סוג 2 הטיפול הראשוני הוא שילוב של שינוי אורחות חיים וטיפול תרופתי בתרופות שונות, חלקן ניתנות דרך הפה וחלק בהזרקה תת-עורית, כולל אינסולין.

כחלק מהטיפול מתבצע מעקב אחר לחץ הדם, תפקודי הכליות, העיניים והתפקוד הלבבי לצורך איתור גורמי סיכון נוספים וסיבוכים מוקדמים.

ההתקדמות בתחום- סוכרת סוג 2

בעשור האחרון היו פריצות דרך מרשימות בפיתוח תרופות ומכשור לניהול הסוכרת. כיום, באמצעות ניטור קבוע של הסוכר, שמירה על אורח חיים בריא, בשילוב תזונה מותאמת על ידי אנשי מקצוע, פעילות גופנית סדירה וכן טיפול תרופתי מתאים בעת הצורך, ניתן לחיות עם סוכרת מאוזנת במשך שנים ארוכות ולדחות הופעת סיבוכים.

התקדמות נוספת חלה בהבנת חשיבותן של אחיות הסוכרת, שתפקידן לא רק להדריך את המטופלים על שימוש במכשיר הניטור ורישום התוצאות אלא גם באיתור סיבוכים משמעותיים על ידי מעקב והדרכה.

מילה על קורונה

מחקרים רבים הראו שחולי סוכרת לא מאוזנים נמצאים בסיכון גבוה לסבול מסיבוכי מחלת ה-COVID-19 ולכן נחשבים כמי שנמנים בקבוצת סיכון גבוהה.

לסיכום

מחלת הסוכרת הפכה מאז התחלת השימוש באינסולין ב-1922 למחלה כרונית, אך כזו שניתן לחיות איתה חיים ארוכים. היום ניתן להגיע לאיזון טוב של רמות הסוכר בדם בעזרת תזונה נכונה, פעילות גופנית וטיפול תרופתי. שמירה על איזון טוב של הסוכר מאפשרת איכות ואורך חיים.

האתר מנוהל ומתוחזק ע"י עמותת מדעת

פיתוח: דניאלה קרני-הראל

עיצוב ומיתוג: כרמי אהוביה


תרומה לעמותת מדעת

אנו עושים כל מאמץ כדי להנגיש מידע מבוסס-ראיות ומהימן בנושאי בריאות. אנו משקיעים זמן ומשאבים רבים על מנת שהמידע המובא באתר יהיה העדכני והמדוייק ביותר, מגובה במקורות מדעיים ותואם את הידע המקצועי בתחומים הרלוונטיים. יחד עם זאת, אין במידע שבאתר כדי להוות המלצה רפואית. אנו מעודדים את מי שחפץ בהמלצות ועצות פרטניות בנושאים רפואיים לפנות באופן אישי לרופא/ה מורשה/ית או לבעל/ת רשיון באחד ממקצועות הבריאות הרלוונטיים.

מוזמנים לקרוא עוד על תהליך יצירת התוכן שלנו

הפרטיות שלכם חשובה לנו
האתר של מדעת עושה שימוש בעוגיות על מנת ליצור חוויה נעימה לכל המבקרים, אתם מוזמנים לקרוא על זה עוד ב דף תנאי המשתמש שלנו

Midaat © 2024 | מדעת - למען בריאות מושכלת