נשאי HIV והבאת ילדים לעולם

אם בעבר הידבקות ב-HIV פירושה היה גזר דין מוות, כיום המצב שונה. בעזרת גילוי מוקדם וטיפול מתאים, ניתן לחיות עם המחלה "כמו מחלה כרונית". גם ילדים הם כבר לא מחוץ לתחום עבור נשאי HIV, והקידמה הרפואית נותנת להם סיכוי גבוה מאוד להביא ילדים שאינם נשאים לעולם.

בשיתוף הוועד למלחמה באיידס

בעבר הידבקות ב-HIV הייתה גזר דין מוות. כמה שנים לאחר ההידבקות בנגיף הופיעה אצל הנדבקים תסמונת הכשל החיסוני הנרכש – מחלת האיידס – שגרמה למותם. כיום, עם התקדמות הידע והיכולת לטפל בנגיף, החיים עם HIV דומים לחיים עם מחלה כרונית, ונשאי הנגיף המטופלים מנהלים חיים נורמטיביים וארוכים. עם זאת, הנשאות עצמה מציבה לא אחת דילמות ומכשולים – אחד מהם הוא הסוגיה של הבאת ילדים לעולם. חשוב שגבר או אישה החיוביים לנגיף ידעו כי הדבר אפשרי, אך דורש התייחסות מיוחדת ולפעמים עזרה רפואית כדי למנוע הדבקה של בן הזוג השני בתהליך. כאשר אחד מבני הזוג נושא את הנגיף, והם מעוניינים להיכנס להריון, הם יכולים לפנות אל הרופא המטפל כדי להבין את הנושא על כלל מורכבותו ולבדוק את האפשרויות העומדות בפניהם.

הבאת ילדים לעולם - אפשר גם עם HIV. תמונה של הורים מנשקים תינוק
הבאת ילדים לעולם – אפשר גם עם HIV

יש לשים דגש מיוחד כאשר מדובר באישה החיה עם HIV שמעוניינת להיכנס להריון, מאחר שהתינוק עלול להדבק ממנה בנגיף במהלך ההריון, בלידה או דרך חלב אם. למרבה השמחה, אם בעבר שיעור הדבקת העוברים עמד על 20-30 אחוז, כיום, הודות למתן טיפול מונע לאורך ההריון, שיעור ההדבקה של עוברים הוא מתחת לחצי אחוז.

עצם נשאות הנגיף לא גורמת לסיבוכי היריון למעט הסכנה להדבקת העובר, ולהפך – ההיריון כשלעצמו לא גורם להחמרה במצב האם.

כאשר אישה חיובית לנגיף בהיריון עליה לפנות אל הרופא המטפל כדי להתחיל טיפול נגד HIV או כדי להתאים את הטיפול אותו היא מקבלת למצבה החדש. יש לודא כי היא מקבלת טיפול מתאים, יעיל, ושאינו מזיק לעובר. דיכוי יעיל של רמות הנגיף בדם (העומס הנגיפי, Viral Load) הוא שמפחית את סיכויי ההדבקה של העובר במהלך ההיריון. בנוסף, ישנן מספר תרופות אשר עוברות את השיליה אל העובר ומקנות לעובר טיפול מונע גם למשך ההריון וגם במהלך הלידה עצמה.

אישה אשר נשארה עם עומס נגיפי נמוך במהלך ההריון ומאוזנת מבחינה חיסונית יכולה ללדת נרתיקית, אם אין סיבה מיילדותית לילד אותה בניתוח קיסרי. אם אישה מגיעה קרוב למועד ואינה מצליחה לשמור על עומס נגיפי נמוך, ההמלצה היא ליילד על ידי ניתוח קיסרי סביב שבוע 38 כדי למזער את החשיפה של היילוד לנגיף.

תמונה של אם ותינוק יונק..במדינה מערבית, בה המים נקיים וקיימים תחליפי חלב, מומלץ לאם נשאית HIV להימנע מהנקה
אם ותינוק. במדינה מערבית, בה המים נקיים וקיימים תחליפי חלב, מומלץ לאם נשאית HIV להימנע מהנקה

לאחר הלידה התינוק יקבל טיפול מונע למשך 6 שבועות, לצורך מניעת הדבקה. בנוסף, בארצות כמו ישראל, שבהן יש גישה למים נקיים ולתחליפי חלב, מומלץ לאם הנשאית להמנע מהנקה ובכך למזער את החשיפה של הילוד לנגיף. כמו כן, יש להתייעץ עם הרופא המטפל לגבי המשך הטיפול בתרופות אנטי-רטרוויראליות וכן לצורך התאמת אמצעי מניעה.

מאחר שטיפול יעיל מונע העברת HIV לתינוק, מומלץ לנשים בהיריון שמעולם לא נבדקו לנוכחות הנגיף או שלא מודעות לסטטוס ההדבקה שלהן להיבדק, גם אם אינן משתייכות לאף קבוצה הנחשבת לקבוצת סיכון ל-HIV.

מקורות ומידע נוסף

  1. נשים בהריון ו-HIV – אתר הוועד למלחמה באיידס
  2. The Use of HIV Medicines During Pregnancy – אתר AIDSinfo
  3. HIV Medicines During Pregnancy and Childbirth – אתר AIDSinfo

האתר מנוהל ומתוחזק ע"י עמותת מדעת

פיתוח: דניאלה קרני-הראל

עיצוב ומיתוג: כרמי אהוביה


תרומה לעמותת מדעת

אנו עושים כל מאמץ כדי להנגיש מידע מבוסס-ראיות ומהימן בנושאי בריאות. אנו משקיעים זמן ומשאבים רבים על מנת שהמידע המובא באתר יהיה העדכני והמדוייק ביותר, מגובה במקורות מדעיים ותואם את הידע המקצועי בתחומים הרלוונטיים. יחד עם זאת, אין במידע שבאתר כדי להוות המלצה רפואית. אנו מעודדים את מי שחפץ בהמלצות ועצות פרטניות בנושאים רפואיים לפנות באופן אישי לרופא/ה מורשה/ית או לבעל/ת רשיון באחד ממקצועות הבריאות הרלוונטיים.

מוזמנים לקרוא עוד על תהליך יצירת התוכן שלנו

הפרטיות שלכם חשובה לנו
האתר של מדעת עושה שימוש בעוגיות על מנת ליצור חוויה נעימה לכל המבקרים, אתם מוזמנים לקרוא על זה עוד ב דף תנאי המשתמש שלנו

Midaat © 2024 | מדעת - למען בריאות מושכלת