כיצד ניתן למנוע הדבקה ב-HIV?
איך ניתן למנוע הדבקה ב-HIV? מהן הדרכים הכי טובות, ומה כדאי לעשות אם נחשפת בטעות, לדוגמה במקרה שהקונדום נקרע?
בשיתוף הוועד למלחמה באיידס
ישנן כמה דרכים למנוע הידבקות ב-HIV.
הראשונה, העיקרית והמוכרת שבהן היא הקפדה על שימוש בקונדום. שימוש נכון וקבוע בקונדום מונע העברה של הנגיף ביעילות של עד 98 אחוז בתנאים אידיאליים (בפועל היעילות נמוכה יותר בשל שימוש לא עקבי ו/או לא נכון בקונדום). יתרונות חשובים נוספים של השימוש בקונדום הם הגנה מפני מחלות אחרות המועברות במגע מיני (כמו זיבה, כלמידיה ועגבת) וכמובן מניעת הריונות לא רצויים. השימוש בקונדום הוא זול, יעיל, נטול תופעות לוואי קשות, ואינו דורש הכנות מקדימות.
שיטות נוספות למניעת הידבקות ב-HIV מבוססות על הטיפול התרופתי בנגיף (antiretroviral therapy):
(Pre Exposure Prophylaxis (PrEP – זהו טיפול תרופתי מונע שניתן טרם החשיפה לנגיף, כלומר זהו טיפול שניתן לאנשים ששליליים לנגיף ה-HIV. הטיפול מתבסס על נטילה סדירה של גלולה בשם "Truvada" שהיא חלק מהטיפול התרופתי המשולב אותו מקבלים נשאי HIV. לטיפול יעילות גבוהה בנטילה קבועה ויומיומית של התרופה (הפחתה של למעלה מ-90 אחוז בסיכון להידבקות בעת קיום יחסי מין, בשימוש בשילוב עם קונדום). בשנים האחרונות מצטברות עדויות לכך שנטילת התרופה ביממה שלפני קיום יחסי מין וביומיים שאחריהם מפחיתה את שיעור ההידבקות, אך ביעילות פחותה מנטילה יומיומית. חשוב להדגיש שהטיפול איננו מחליף שימוש בקונדום אלא אמור להיות בנוסף לו.
הטיפול מיועד לאוכלוסיות בסיכון גבוה להידבקות ב-HIV, דוגמת בני/בנות זוג של אנשים החיוביים ל-HIV; אנשים המקיימים יחסי מין עם מספר רב של פרטנרים שמצב נשאותם לא ידוע; ואנשים המזריקים סמים. לאפשרות זו מספר חסרונות: לתרופה יש תופעות לוואי, היא יקרה, הצלחת הטיפול תלויה בנטילה סדירה של התרופה, וישנם זנים של HIV שעמידים לתרופה ולכן עלולה להיות בעיה (נדירה) ביעילות הטיפול.
(Post Exposure Prophylaxis (PEP – זהו טיפול חירום מונע הניתן לאחר החשיפה לנגיף, אך בחלון זמנים קצר טרם התבססות הנגיף. אם ישנו חשד לחשיפה לנגיף, למשל קרע בקונדום, ניתן לקבל תוך 72 שעות טיפול תרופתי משולב כמו זה הניתן לנשאי HIV, אותו יש ליטול במשך 28 יום. הטיפול אמור להקטין את הסיכוי להידבקות ב-HIV. בהשוואה לטיפול המניעתי הניתן טרם החשיפה (PrEP), ל-PEP יש יותר תופעות לוואי כגון בחילות. כמו כן PEP אינו יעיל ב-100 אחוז, ויעילותו גוברת ככל שהוא ניתן סמוך יותר לזמן החשיפה.
(Treatment as Prevention (TasP – גם לטיפול במי שכבר נדבק ב-HIV יש חשיבות במניעת הדבקה. הטיפול התרופתי הניתן לנשאי HIV מיועד בראש ובראשונה לסייע לנשא להישאר בריא, אבל יתרון נוסף שלו הוא הפחתת העומס הנגיפי בדם ובנוזלי הגוף של הנשא, מה שמקטין מאוד את הסיכון שידביק אנשים נוספים. גם כאן, הטיפול הוא תוספת לשימוש בקונדום ואיננו מחליף אותו. שיטה זו חשובה למשל בזוגות שבהם רק אחד מבני/בנות הזוג הוא נשא HIV והאחר לא. לכן מומלץ שכל גבר ואישה ייבדקו לגילוי HIV, ובמיוחד אנשים בקבוצת סיכון להידבקות ב-HIV, שמומלץ שייבדקו כל 3-6 חודשים. אם חלילה אדם נדבק בנגיף, זיהוי ההדבקה מוקדם יאפשר לו לקבל את הטיפול בהקדם האפשרי. טיפול מוקדם שומר על מערכת החיסון, מבטיח התאוששות מהירה שלה ומפחית את הסיכון להעברת הנגיף לאדם אחר.יתרון נוסף של הטיפול התרופתי הוא הפחתת העומס הנגיפי, מה שמקטין מאוד את הסיכון לבן או בת הזוג
לסיכום, השימוש בקונדום היה ונותר אבן היסוד של מניעת ההידבקות ב-HIV, אך כיום יש שיטות טיפול תרופתיות אחדות המיועדות לאוכלוסיות בסיכון, למי שנחשף בשוגג ולנשאי HIV, אשר יכולות להפחית עוד יותר את הסיכון להידבקות בנגיף.
מקורות:
- Prevention – על מניעת HIV מאתר ה-CDC.
- טיפול מונע נגד HIV במימון המדינה – על יעילות PrEP.
- מקרה ראשון של אדם שטופל ב-PrEP ונדבק ב-HIV .
- PrEP 101 – מאתר ה-CDC (מסמך PDF).
- PREP כאסטרטגיה טיפולית שמטרתה למנוע הדבקה בנגיף ה-HIV – מאתר הוועד למלחמה באיידס.
- PEP – מאתר ה-CDC.
- "פגשו את האנדיטקטבל" (meet the undetectable) – אתר קמפיין הוועד למלחמה באיידס.
- ART to Prevent HIV Transmission – מאתר ה-NEJM (סרטון וידאו).
- (TREATMENT AS PREVENTION (TASP – מאתר Avert.
- Okano, J. T., Robbins, D., Palk, L., Gerstoft, J., Obel, N., & Blower, S. (2016). Testing the hypothesis that treatment can eliminate HIV: a nationwide, population-based study of the Danish HIV epidemic in men who have sex with men. The Lancet Infectious Diseases (תקציר המאמר).
- Treat all people living with HIV, offer antiretrovirals as additional prevention choice for people at "substantial" risk – מאתר ה-WHO.
- כלי להפחתת הסיכון ל-HIV – מאתר ה-CDC.
- תדירות בדיקות ל-HIV – מאתר הממשל הפדרלי על HIV.