כליות – לא מה שחשבתם
היום, ה-11.3.2021, מצויין ברחבי העולם 'יום הכליה הבינלאומי'. אנחנו ב'מדעת' לא התאפקנו, וניצלנו את ההזדמנות להתייחס לכך בעצמנו.
מי אתן, כליות, ולמה זכיתן ביום ציון שנתי?
ראשית כל, ראוי להזכיר כי הגוף שלנו מורכב תאים-תאים, כאשר כל תא הוא יחידה תפקודית עצמאית. תאים מסוגלים לנוע במרחב, לשנות את צורתם, להתכווץ בתיאום זה עם זה, להעביר מידע ועוד. על מנת שתאים יבצעו את תפקידם נאמנה, הם זקוקים לתנאים אופטימליים.
תאים באופן גורף פועלים בצוותא – בשיתוף פעולה עם תאים נוספים. למכלול כזה של תאים אשר משתפים פעולה ומבצעים מטלה ספציפית יחדיו אנו קוראים 'איבר', ואילו לאוסף של איברים אנו קוראים 'מערכת'. בגוף האדם ישנן כ-10 מערכות (תלוי בספירה), וביניהן מערכת החיסון, מערכת הדם, מערכת השתן ועוד. במגוון מערכות ישנם תאים העוסקים בבקרה על מערכת הדם ושמירה על סביבה יציבה בגוף. יחד עם זאת, מלכת הרגולציה היא ללא ספק הכליה.
תפקידי הכליה
הכליה ידועה בתור איבר הפרשה גרידא, אך יש לה תפקידים רבים נוספים. מעבר להפרשת מרכיבים שונים בשתן (נוזלים, רעלנים, מינרלים), הכליה אחראית גם לספיגה חוזרת של מרכיבים חיוניים, ויסות נפח הדם, ויסות לחץ הדם, ויסות ריכוז הדם וצמיגותו, ויצירת ויטמין D החיוני לספיגת סידן במערכת העיכול. הכליה אף בעלת פעילות הורמונלית [1]. היא מייצרת את ההורמון אריתרופואטין (EPO), אשר מביא להבשלת תאי דם אדומים המתפתחים במח העצם [2].
מחלת כליה כרונית (CKD)
מחלת כליה כרונית (CKD) היא שם כללי לירידה בתפקוד הכליה. אף על פי שרמת החומרה עשויה להשתנות, ולנוע מפגיעה קלה ועד פגיעה חמורה – כמכלול, מדובר בהפרעה נפוצה. 1 מכל 10 אנשים סובל מ-CKD במידה כזו או אחרת, וכ-30% מן המטופלים הם מתחת לגיל 65 [3].
ישנם מספר גורמים ידועים לפגיעה בכליה, כאשר בראש הרשימה ממוקמים סוכרת (Diabetes Mellitus) ויתר לחץ דם. גורמים נוספים הם מחלות בכלי הדם הכלייתיים, זיהומים בכליה, הפרעות מולדות, מחלות אוטואימוניות ועוד.
הביטויים הקליניים של CKD הם על פי רוב לא ספציפיים. למעשה, מרבית המטופלים הם ברובם חסרי תסמינים, שכן ניתן לאבד עד 90% מתפקודה של הכליה לפני הופעת סימפטומים. כאשר מופיעים ביטויים קליניים, ניתן לציין חולשה, עייפות, בצקות בגפיים (נפיחות ברגליים), השתנה מרובה, שתן דמי, שתן קצפי ועוד [4].
במחלות כליה נראה לעיתים קרובות הפרעות בריכוז מלחים ומינרלים שונים – אשלגן, סידן, זרחן ועוד – וכן אנמיה.
אף על פי שלא ניתן לרפא CKD, זיהוי מוקדם הינו חיוני. טיפול מוקדם יכול למנוע, או לכל הפחות לעכב, החמרת CKD והגעה לאי-ספיקת כליות סופנית (End Stage Renal Disease). כמו כן, ניתן לטפל בהשלכות הפגיעה הכלייתית, כמו למשל באנמיה או בהפרעות בריכוזי המלחים בדם.
דיאליזה והשתלת כליה
במקרי קיצון, כאשר הכליה כושלת, על הצוותים הרפואיים להתמודד עם ההפרעות בריכוזי החומרים השונים בדם, בהם אשלגן ומרכיבים נוספים בעלי משמעות קלינית. אחת הדרכים לעשות כן היא על ידי סינון חיצוני של הדם והפרשה מלאכותית של החומרים הבלתי רצויים. לתהליך זה אנו קוראים דיאליזה.
על פי רוב, מטופלים זקוקים ל-12-6 שעות דיאליזה בשבוע, המחולקות לשלושה מפגשים [1]. כפי שניתן לדמיין, מעבר לכך שהמחלה הכלייתית מהווה סכנת חיים ופוגעת באיכות החיים, גם הטיפול עצמו משפיע לרעה על איכות החיים.
הדרך היחידה להימנע מדיאליזה במקרים של אי-ספיקה כלייתית סופנית היא השתלת כלייה. אף על פי שתרומת כלייה היא טיפול שנחשב מצוין, היא עדיין מלווה במחיר כבד לאיכות החיים. מכיוון שהכליה הנתרמת היא גוף זר, מערכת החיסון עלולה לזהות אותה כגוף זר ולתקוף אותה. תהליך זה נקרא 'דחיית שתל'. כדי למנוע את התופעה הזו, מושתלי איברים נאלצים ליטול דרך קבע תרופות המדכאות את מערכת החיסון, מה שמותיר אותם רגישים לזיהומים שונים. יחד עם זאת, מדובר בטיפול פלאי, אשר משפר את איכות חייהם של המטופלים עשרות מונים [5].
לסיכום
מחלות כליה הן נפוצות, נסתרות מן העין, מסכנות את חיי המטופלים – וניתנות לטיפול. זיהוי מוקדם יכול להוות הבדל של שמיים וארץ, הן מבחינת איכות החיים והן מבחינת הצלת החיים עצמם.
לאור העובדה שהכליות שומרות עלינו יומם וליל, מסננות את הדם, מבצעות בקרת איכות, ומסייעות במגוון תהליכים פיזיולוגיים שונים – קל לקבל את העובדה שמדובר באיברים חשובים במיוחד. למעשה, חשובים מספיק על מנת שנקדיש להן יום שלם פעם בשנה, וכתבה מפורטת אצלנו ב'מדעת'.
ועל זה נאמר – כליות או לא להיות.
מקורות
[1] Principles of Anatomy and Physiology, by Gerard J. Tortora and Bryan Derrickson, 14th ed., vol. 2, Wiley, 2014, pp. 979–984.
[2] Guyton and Hall Textbook of Medical Physiology, by John E. Hall and Michael E. Hall, 12th ed., Elsevier, 2021, pp. 401–407.
[3] https://www.worldkidneyday.org/facts/chronic-kidney-disease/
[4] https://emedicine.medscape.com/article/238798-overview
[5] https://www.uptodate.com/contents/overview-of-the-management-of-chronic-kidney-disease-in-adults#H31