טיפול תרופתי – אי-הבנות והנחות שגויות
אנשים רבים נזקקים לטיפול תרופתי – חלקם באופן חד-פעמי, ואחרים בצורה קבועה עקב מצבים כרוניים (מצבים רפואיים ממושכים). למרות זאת, ישנן אי-הבנות נפוצות בקרב הציבור הרחב לגבי תרופות והשימוש בהן. ננסה לתת מענה לחלקן.
1. "875 מיליגרם זה לא חזק מדי? לא עדיף 500?"
כחלק מתהליך פיתוח תרופות נקבע המינון שבו יש איזון בין פעילותן המיטיבה לבין מידת הופעת תופעות לוואי. נתון זה שונה עבור כל חומר, כלומר – לכל תרופה יש טווח מינונים שבו היא פועלת ואין טעם להשוות בין תרופות שונות. ישנן תרופות שנטילת מיקרוגרמים (מיליונית הגרמים) בודדים מהן עלולה להיות מסוכנת פי כמה מתרופות אחרות שמינונן ניתן בגרמים.
2. "אסור לי לשתות אלכוהול, אני נוטלת אנטיביוטיקה"
למרות הדעה הרווחת, אין מניעה לשתות אלכוהול, בצורה מתונה, במהלך התקופה בה נוטלים אנטיביוטיקה. עובדה זו נכונה עבור רוב האנטיביוטיקות הנפוצות. יוצאות הדופן העיקריות הן האנטיביוטיקות Metronidazole ו-Tinidazole – שתיית אלכוהול במקביל לשימוש בהן עלולה לגרום לתופעות דומות להנגאובר קשה במיוחד ("תגובה דמויית דיסולפיראם"). עם זאת, בהחלט ישנן תרופות ששתיית אלכוהול אינה מומלצת בעת שימוש בהן – אם מחשש לפגיעה בכבד או השפעה משולבת של ירידה ברמת ההכרה. לגבי השפעת האלכוהול בעת נטילת תרופה ספציפית מומלץ להתייעץ עם אנשי מקצוע.
3. "אסור לי לקחת תרופות, אני בהריון/מניקה. יש לך משהו טבעי?"
בעת מתן טיפול תרופתי לאישה הרה או מניקה יש לחשוב האם התועלת שבטיפול עולה על הסיכונים הכרוכים בו – יש להתחשב בגיל ההריון או גיל התינוק היונק, כמו גם בחומרת המצב הרפואי הנדרש לטיפול. אכן קיימות תרופות רבות האסורות לשימוש בהריון ו/או בהנקה (יש לציין שלא כל תרופה המותרת בהריון מותרת גם בהנקה, ולהיפך). עם זאת, ישנן תרופות רבות אחרות לגביהן הצטבר במשך השנים מידע המעיד על בטיחותן ואין כל סיבה להימנע משימוש בהן – הזנחת טיפול עלולה לפגוע לא רק באם עצמה אלא גם בעובר או בתינוק היונק.
טיפול במוצרים טבעיים אפשרי במצבים מסוימים, אך במקרים רבים אין מספיק מידע על בטיחותם בהנקה או הריון ויעילותם לרוב אינה מוכחת. ההנחה כי כל דבר שהוא טבעי יהיה גם בטוח יותר הנה שגויה, גם באופן כללי ובמיוחד בהריון או הנקה.
ניתן להתייעץ עם המרכזים הטרטולוגיים השונים (ייעוץ טלפוני ניתן ללא תשלום), לגבי תרופות או מוצרים טבעיים.
4. "אסור לי אשכוליות, אני לוקח תרופות"
אשכוליות מכילות את החומר Bergamottin המעכב את פעילות האנזים CYP 3A4 – חלבון בעל תפקיד חשוב בעיבוד ופינוי של תרופות מסוימות. ברוב התרופות אין לכך משמעות, אך במקרים מסוימים עיכוב זה יכול להביא לעלייה משמעותית ברמות התרופה בגוף ולהגביר את הסיכון להופעת תופעות לוואי. מי שנוטלים תרופות אלו (למשל Simvastatin להפחתת כולסטרול, Cyclosporin הניתנת בין היתר למניעה של דחיית שתל, Colchicine לטיפול בשיגדון (גאוט) ובקדחת ים-תיכונית משפחתית אך גם תרופות נוספות) צריכים להימנע משתייה של מיץ אשכוליות או משינוי חד בהרגלי צריכת האשכוליות שלהם. במקרה של ספק מומלץ להיוועץ בגורם רפואי מוסמך.
5. "התרופה הזו לא דורשת מרשם אז אין בעיה שאקח אותה"
ישנם שני סוגים של תרופות ללא מרשם – תרופות לשיווק כללי (GSL – General Sales List) ותרופות למכירה על-ידי רוקח (מכונות באנגלית Pharmacy, או פשוט P). תרופות לשיווק כללי יכולות להימכר גם מחוץ לבית המרקחת (לדוגמה: בתחנות דלק), אריזותיהן לרוב קטנות יותר מאלה הנמכרות על ידי רוקח (שכן הן מיועדות לשימוש קצר) ולרובן פוטנציאל נזק נמוך, אך תמיד יש לקרוא את העלון לצרכן המצורף אליהן (עותק פתוח שלו חייב להימצא לידן). בעלון לצרכן מפורטים, בין היתר, המינון המותר, ההתוויות (מצבים או סיבות בהן ייעשה שימוש בתרופה) והמצבים בהם אין ליטול את התרופה.
בתרופות המנופקות בבתי המרקחת יש לרוקחים שיקול דעת בעת הניפוק ובמידת הצורך עליהם לוודא כי התרופה מתאימה למטופל גם אם לא נדרש מרשם עבורה, שכן גם תרופות ללא מרשם עלולות לגרום נזק בשימוש לא נכון.
6. "אסור לקחת תרופות בלי אוכל, זה יכול לעשות כיב קיבה"
לתרופות שונות תנאי נטילה שונים. תנאי נטילת התרופה נקבעים תוך התחשבות בשני שיקולים עיקריים הראשון – תרופות נספגות בתנאי חומציות שונים לפי תכולת הקיבה (כשאנו אוכלים מופרשת בקיבה חומצה), והשני – הסיכון שתרופה מסוימת תגרום לגירוי של הקיבה.
במקרים רבים תרופות נספגות בקלות ואינן גורמות לגירוי בקיבה, ולכן כלל לא משנה אם הן ניטלות עם או ללא מזון. במקרים אחרים דווקא התנאים השוררים בקיבה כשהיא ריקה חיוניים לספיגה של התרופה (למשל באנטיביוטיקות מסוימות, הורמוני בלוטת התריס ועוד). וכמובן, ישנן גם תרופות שצריכות להינטל על קיבה מלאה, אך לא מדובר על ארוחה כבדה – גם פרוסת לחם תספיק.
מידע על תנאי נטילת התרופה (עם/ללא מזון והנחיות נוספות), ניתן למצוא בעלון לצרכן.
7. "מה, מותר לקחת את התרופות ביחד?"
יש אנשים הנוטלים מספר רב של תרופות ביום, ומאמינים כי יש לחכות בין נטילה של כל תרופה לבין נטילת התרופה הבאה. הדבר גורם לחוסר נוחות ועלול להביא גם לקושי בהקפדה על נטילת התרופות. ישנן תרופות מעטות בלבד שלא יכולות להילקח יחד עם תרופות אחרות, ולרוב ניתן ליטול מספר טבליות/כמוסות יחד, מה שגם מפחית את הסיכון לשכוח אחת מהן. אם אינכם בטוחים, היוועצו ברוקח/ת.
יש עוד שאלות רבות שנוגעות לעולם התרופות, ומאחר שבמקרים רבים אלו שאלות חשובות עם השלכות בריאותיות, חשוב להתייעץ במידה ויש ספק כלשהו. המקום הראשון והחשוב ביותר הוא הרופאה המטפלת או הרוקחת בסניף, אולם ניתן להתייעץ למידע כללי וראשוני גם בקבוצת תשאל רוקח בפייסבוק.
(הבהרה, הקבוצה אינה קשורה לעמותת מדעת, אולם מקפידה על מידע מבוסס והנחיות לטובת בריאות המטופלים)