מדעת עושה סדר – ילדה עם פוליו מזן שמקורו בחיסון בישראל
7.3.2022
הכל מבלבל? מדעת עושה סדר
שמענו ש… "ילדה בת שלוש חלתה בפוליו ופיתחה שיתוק בגלל נגיף שקיים בחיסון ועבר שינוי. אולי החיסון לא יעיל"
בקצרה: לא מדויק
מי שקיבלו חיסון של נגיף מומת לפני שקיבלו את החיסון החי מוחלש, או שנדבקו בנגיף חי מוחלש מחיסון שעבר התמרה, אינם בסיכון לחלות במחלה הקשה.
אתמול (6.3.2022) פרסם משרד הבריאות הודעה על ילדה בת שלוש שחלתה בפוליו ופיתחה שיתוק. המשרד הודיע שהמקור להדבקה הוא נגיף שקיים בחיסון ועבר שינוי.
פוליו הוא נגיף מעיים עמיד מאוד שיש לו שלושה זנים שונים זה מזה: P2, P1 ו-P3. הוא נכנס לגוף דרך הפה ומתרבה בלוע ובמעיים, ואחר כך עובר למערכת הלימפה ומשם חודר לזרם הדם ולמערכת העצבים המרכזית. ב-90% מהמקרים התסמינים יהיו קלים ומגוונים, אבל אם הנגיף פוגע בנוירונים הקשורים בתנועה החולים יכולים ללקות בשיתוק של איברים.
המחלה הזו עתיקה מאוד, ועד שנות ה-50 של המאה ה-20 היתה נפוצה מאוד בעולם. אלא שאז פותח התרכיב הראשון של חיסון נגד הנגיף, ובזכותו נעלם זן P2. היום קיימים שני חיסונים, כל אחד מהם ניתן בזמן אחר: תינוקות וילדים מקבלים החל מגיל חודשיים חיסון מומת בזריקה, ומגיל חצי שנה (יחד עם המנה השלישית של החיסון המומת) מקבלים גם חיסון דרך הפה באמצעות טיפות המכילות את הנגיף המוחלש. השילוב בין שתי השיטות מעניק חסינות גבוהה יותר והגנה מפני תחלואה ופגיעה עצבית.
מכיוון שהנגיף המוחלש מופרש מהגוף בצואה, ההנחיות לאחר קבלת החיסון הן להקפיד על היגיינה במשך שישה שבועות לאחר קבלת הזריקה: שטיפת ידיים עם סבון אחרי החלפת חיתול לתינוקות, סגירה של החיתול המשומש בשקית והשלכה לפח למניעת מגע, והקפדה על סביבה נקייה באזור התינוק כדי לא להידבק בנגיף. אם יש בן בית עם דיכוי חיסוני צריך להתייעץ עם הרופאה המטפלת לפני מתן החיסון, ולהקפיד במיוחד למנוע חשיפה לנגיף המסוכן.
כאן תוכלו למצוא מידע על מחלת הפוליו ועל החיסונים המקובלים להגנה מפניה בישראל: http://www.midaat.org.il/articles/diseases/polio/
מאז שבעולם התחילו להשתמש בחיסון עם הנגיף המוחלש תוארו מקרים נדירים שבהם הנגיף המוחלש מהחיסון עבר התמרה. מדובר במקרה אחד לכל 2.7 מיליון מנות של חיסון חי מוחלש, שבעקבותיו הנגיף עבר שינוי ונעשה חזק יותר, בדומה למה שקורה בעת יצירת וריאנטים של נגיף הקורונה (SARS-COV-2).
ישנם שלושה תרחישים אפשריים לשינוי של נגיף הפוליו: (1) במהלך ההתרבות בגופו של האדם שקיבל חיסון, (2) אצל אדם שאינו מחוסן, (3) אצל מדוכא חיסון שנדבק מאדם אחר שקיבל את החיסון. כתוצאה מכך הנגיף המוחלש רוכש מחדש יכולת לגרום מחלה קשה.
מקרה כמו זה של הילדה מירושלים הוא נדיר למדי, ומתרחש בדרך כלל כשלנגיף יש מספיק זמן לעבור שכפולים חוזרים בגוף האדם לפני שמערכת החיסון מחסלת אותו לגמרי. לרוב זה קורה בגופם של מדוכאי חיסון, שמערכת החיסון שלהם זקוקה להרבה יותר זמן להשתלט על הנגיף הפולש. ככל שהנגיף מצליח לעבור יותר הכפלות לפני חיסולו, כך קיים סיכוי גבוה יותר להתמרה שתחזיר לו את היכולת להיות אלים יותר.
הדבר החשוב ביותר לדעת הוא שמי שקיבלו חיסון של נגיף מומת לפני שקיבלו את החיסון החי מוחלש, או שנדבקו בנגיף חי מוחלש מחיסון שעבר התמרה, אינם בסיכון לחלות במחלה הקשה. אין מקרים מתוארים בעולם של מחלה קשה אצל אנשים ללא דיכוי חיסוני שחוסנו קודם בחיסונים המומתים, והדרך הטובה ביותר להימנע מסיכוני המחלה היא לקבל את החיסונים בזמן.