איך להתגונן מהחצבת

21.1.2024

בחודש האחרון חלו מספר אנשים בצפון ובירושלים במחלת החצבת, שהיא מחלה מידבקת מאוד שמסכנת ילדים. כדי לענות על שאלות הורים, התקיים מפגש וירטואלי בהשתתפות רופאת ילדים וביולוגית, מתנדבות בעמותת "מדעת". מה חשוב לדעת על חצבת? הנה סיכום הנקודות העיקריות שעלו במפגש.

חצבת היא אחת המחלות הזיהומיות השכיחות בעולם, והיא נחשבת למחלה הנגיפית המידבקת ביותר. בחשיפה אליה, הסיכון להדבקה הוא כ-90 אחוז. לאחר תקופת דגירה שנמשכת כשבועיים, מופיעים חום לא גבוה וסימנים לא ספציפיים כגון נזלת, כאב גרון וכן דלקת ואודם בעיניים. לאחר ארבעה-חמישה ימים החום הופך לגבוה ומופיעה פריחה על העור וברירית הפה. הפריחה נמשכת כארבעה ימים, ובמקביל החולה סובל משיעול, נזלת, כאב ראש, חום והרגשה כללית רעה.

ילד חולה חצבת. האם באיטליה יהיה ניתן לעצור את המגפה עם האיסור בבתי הספר?סיבוכים עלולים להופיע בכשליש מהמקרים. הסיבוכים השכיחים הם דלקת ריאות ודלקת המוח. גם לאחר ההחלמה קיים סיכון למחלה קטלנית בשם דלקת תת-חריפה של כלל המוח (SSPE), שמופיעה שנים לאחר שהילד חלה בחצבת. הדלקת הזאת נדירה באוכלוסיה הכללית, אבל מופיעה יותר בילדים שנדבקו מתחת גיל חמש, ואף יותר בתינוקות שנדבקו עד גיל שנה.

החיסון הופץ באופן מלא בסוף שנות השישים, ומאז היתה ירידה דרסטית בתחלואה ובמקרי המוות. השקת החיסון השני הובילה אף היא לירידה חדה. בדיעבד, נראה שהחיסון הפחית את תמותת הילדים באופן כללי, ולא רק מחצבת. אחד התסמינים של החצבת הוא ירידה בזיכרון החיסוני, ומניעת המחלה מנעה גם את הירידה בזיכרון החיסוני וכך גם את ההידבקות במחלות אחרות.

אין כיום טיפול למחלת החצבת, למעט טיפול תומך. הדרך היחידה להתמודד עמה היא למנוע אותה על ידי חיסון.

בתקופות של התפרצויות חצבת נהוג להקדים את החיסונים וכך לעצור את התפשטות המחלה. כך הצלחנו לעצור את ההתפשטות הקודמת ב-2018.

החיסון נגד חצבת ניתן יחד עם חיסונים אחרים במסגרת MMR עם החיסונים נגד חזרת ואדמת, ובמסגרת MMRV גם עם החיסון נגד אבעבועות רוח. בשגרה, החיסון ניתן בגיל שנה ובכיתה א' כ-MMRV.

 

שאלה: איך לנהוג עם תינוקות רכים שעדיין לא חוסנו, עד שנדע שההתפשטות נבלמה?

במהלך הטרימסטר השלישי של ההריון, העוברים מקבלים מהאם את הנוגדנים שנמצאים בגופה הודות לחיסון שקיבלה בילדותה, כך שתינוקות צעירים מוגנים למדי. עם זאת, כדאי להימנע מלשהות במחיצתם של ילדים שלא חוסנו בשתי מנות.

 

שאלה: ומה עם תינוקות מעל גיל שלושה חודשים אך מתחת לגיל שנה? האם יש מקרים של הקדמת החיסון נגד חצבת למועד שלפני גיל שנה?

לצערנו, הנוגדנים מההריון לא מקנים הגנה לאורך זמן. ההגנה דועכת ואחרי גיל חמישה חודשים כנראה אין הגנה כלל. קיימים מקרים שבהם מקדימים את החיסון לתקופה שלפני גיל שנה, אך כרגע אין הנחיה כזו.

חיסון מתחת גיל שנה פחות יעיל לטווח הארוך ולכן יהיה צורך לחסן שוב בגיל שנה.

אם אתם מעוניינים להקדים את החיסון הראשון בכל זאת, ניתן לפנות לטיפת חלב.

 

שאלה: האם יש תועלת בהקדמת החיסון לילדים שקיבלו מנה אחת ועדיין לא קיבלו מנה שנייה? ומהן הסכנות?

בכל טיפול רפואי אנחנו שוקלים עלות מול תועלת. סיבוכי מחלת החצבת הרבה יותר חמורים ושכיחים מתופעות הלוואי של החיסון, שהן נדירות. הסכנה המיידית היא ההידבקות במחלה, לא החיסון. ההמלצה באזורים שבהם יש התפרצות היא להקדים את החיסון השני, בשל התפרצות החצבת. אין בעיה עם הקדמת החיסון. במדינות כמו ארצות הברית מחסנים את כלל האוכלוסיה במנה השנייה בגיל ארבע (ניתן לראות כאן). אפשר לתת את המנה השנייה של חיסון החצבת אפילו ארבעה שבועות אחרי המנה הראשונה במסגרת MMR, או שלושה חודשים אחרי המנה הראשונה במסגרת MMRV שכולל גם חיסון נגד אבעבועות רוח.

הקדמת המנה השנייה באה במקום החיסון של כיתה א'.

 

שאלה: מה רמת ההגנה של מנה אחת של החיסון? והאם מחוסנים מדביקים ונדבקים גם הם?

היעילות של מנה אחת של החיסון היא קצת מעל 90 אחוז. מנה שנייה מעלה את החיסוניות לכ-97 אחוז. היות שמדובר במחלה מאד מידבקת, זה הבדל משמעותי. מחוסנים יכולים להידבק רק אם הם נכללים באחוזים הבודדים שלא פיתחו חיסוניות טובה, ואז הם יכולים גם להדביק, כמובן.

הרעיון במנה השנייה הוא לתת מענה לכל אלה שלא קיבלו את מלוא ההגנה של המנה הראשונה ונותרו חשופים.

 

שאלה: אפשר לפרק את החיסון? לחסן רק נגד חצבת כרגע?

אין חיסון נגד חצבת בנפרד. החיסון הזה מגיע עם חיסון נגד חזרת, אדמת ואבעבועות רוח, ובחלק מהמקרים רק עם חיסון נגד אדמת וחזרת. זה לא דבר רע. בסופו של דבר, אנחנו רוצים להגן על ילדינו ממחלות שעלולות לסכן אותם.

 

שאלה: יש עכשיו המון מחלות שמסתובבות. אם חוששים מחצבת, לאיזה דברים חשוב לשים לב כשהילד חולה?

לגבי חצבת, מאד קשה לזהות אותה בשלבים הראשונים, עד שמופיעה הפריחה האופיינית. בשלבים הראשונים היא נראית כמו מחלות חורף אחרות. פריחה וחום הם סימנים אופייניים שמצריכים בדיקה. וכמובן – כל ילד חולה שמדאיג אתכם צריך להיבדק בלי קשר לשאלת החצבת.

 

סיכום

חצבת היא מחלה מידבקת מאוד, עם שיעורי סיבוכים גבוהים, וממש לא כדאי לחלות בה. אין טיפול ספציפי למחלה, ועדיף להימנע ממנה. באזורים שבהם התגלו חולים, מומלץ לחסן את כל מי שחוסן רק במנה אחת, בתנאי שחלפו ארבעה שבועות מהחיסון הקודם. אם מדובר על תרכיב שמכיל חיסון נגד אבעבועות רוח, יש להמתין שלושה חודשים בין החיסונים.

זאת הדרך היחידה שלנו לעצור התפרצות בקהילה. לגבי ילדים מתחת גיל שנה – אפשר לחסן החל מגיל חצי שנה, אבל החיסון פחות יעיל ולכן לא נספר כחלק מחיסוני השגרה, ויש לתת עוד שתי מנות אחריו. אנחנו יודעות שגילוי של חולי חצבת בקהילה הוא מצב מאד מלחיץ, אבל הדרך הכי טובה שלנו להתגונן היא לוודא שכל הילדים מחוסנים ככל שניתן. לקטנטנים אנו ממליצות להימנע ממפגש עם ילדים שאינם מחוסנים.

אם יש לכם שאלות נוספות, תוכלו לפנות אלינו כאן ובקבוצת הפייסבוק ״מדברים על חיסונים״.

שיהיה לנו המשך חורף בריא ושקט.

האתר מנוהל ומתוחזק ע"י עמותת מדעת

פיתוח: דניאלה קרני-הראל

עיצוב ומיתוג: כרמי אהוביה


תרומה לעמותת מדעת

אנו עושים כל מאמץ כדי להנגיש מידע מבוסס-ראיות ומהימן בנושאי בריאות. אנו משקיעים זמן ומשאבים רבים על מנת שהמידע המובא באתר יהיה העדכני והמדוייק ביותר, מגובה במקורות מדעיים ותואם את הידע המקצועי בתחומים הרלוונטיים. יחד עם זאת, אין במידע שבאתר כדי להוות המלצה רפואית. אנו מעודדים את מי שחפץ בהמלצות ועצות פרטניות בנושאים רפואיים לפנות באופן אישי לרופא/ה מורשה/ית או לבעל/ת רשיון באחד ממקצועות הבריאות הרלוונטיים.

מוזמנים לקרוא עוד על תהליך יצירת התוכן שלנו

הפרטיות שלכם חשובה לנו
האתר של מדעת עושה שימוש בעוגיות על מנת ליצור חוויה נעימה לכל המבקרים, אתם מוזמנים לקרוא על זה עוד ב דף תנאי המשתמש שלנו

Midaat © 2024 | מדעת - למען בריאות מושכלת